Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Trišalei tarybai vis dar nepavyksta susitarti dėl streikų

Iki balsavimo dėl Darbo kodekso įsigaliojimo lieka vos kelios dienos, o Trišalė taryba niekaip negali susitarti dėl streikų. Antradienį profesinių sąjungų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai Trišalėje taryboje apsvarstė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pateiktus siūlymus naujajam Darbo kodeksui, dėl kurių socialiniai partneriai ankščiau sutarę nebuvo.
Streikas Vilniaus Pilaitės gimnazijoje
Streikas Vilniaus Pilaitės gimnazijoje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip teigiama ministerijos pranešime spaudai, pavyko rasti kompromisą dėl laikinojo įdarbinimo, darbo laiko normos, darbo laiko režimo naktį, netesybų ir Trišalės tarybos. Tačiau daug diskusijų sukėlęs klausimas dėl streikuotojų padėties ir garantijų taip ir nebuvo išspręstas – susitarti nepavyko.

Sutarta, kad laikinojo įdarbinimo paslaugas galės teikti Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytą tvarką ir kriterijus atitinkančios įmonės. Tvarką ir kriterijus įpareigojama parengti iki 2018 m. sausio 1 d. Kartu sutarta atsisakyti Socialinių reikalų ir darbo komiteto pasiūlyto įpareigojimo laikinojo įdarbinimo sutartyje nurodyti darbo laiko režimą, tačiau darbo laiko normos įpareigojimas lieka.

Laikinojo įdarbinimo paslaugas perkanti įmonė pareikalavus privalės pateikti informaciją apie darbo užmokestį, mokamą tos pačios kategorijos darbuotojams, laikinojo įdarbinimo įmonėms. Laikotarpiui tarp siuntimų leidžiamos penkios neapmokamos darbo dienos ne dažniau kaip kartą per mėnesį.

Taip pat sutarta, kad dirbančio naktinį darbą darbuotojo darbo laikas vidutiniškai negali viršyti aštuonių valandų per darbo dieną (pamainą) per apskaitinį trijų mėnesių laikotarpį, jeigu aukštesnėse nei darbdavio lygmens kolektyvinėse sutartyse nesutarta kitaip. Kai darbdavys pavėluoja sumokėti atleistam darbuotojui darbo užmokestį, sutarta taikyti 6 mėnesių netesybas, anksčiau siūlyta – 3 mėnesiai.

Pavyko sutarti dėl Trišalės tarybos. Ji sudaroma ketverių metų kadencijai iš 21 nario.

Skirtingos nuomonės fiksuotos dėl kompensacijos už nekonkuravimą mokėjimo darbo santykių metu, maksimaliojo darbo laiko reikalavimo, dėl darbuotojų atstovavimą darbdavio lygmeniu įgyvendinančių asmenų garantijų ir apsaugos nuo diskriminacijos.

Kitas Trišalės tarybos posėdis planuojamas gegužės pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius