-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys būdai kaupti Jūsų pensiją

Kaupiate pensijai II pakopos pensijų fonduose? Iki šių metų lapkričio 30 d. visi, dalyvaujantys pensijų kaupimo sistemoje, turi apsispręsti dėl sau priimtiniausio pensijų kaupimo scenarijaus. Galimi trys pasirinkimo variantai, priklausomai nuo to, kiek savo pensijai ketinate sukaupti.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

I būdas: maksimalus kaupimas iš 3 šaltinių

Jeigu esate pasiryžęs užsitikrinti orią senatvę, Jums derėtų labiau įsitraukti į II pakopos pensijų kaupimą – prisidėti savo lėšomis ir gauti papildomą skatinimą iš valstybės biudžeto. Dėl didesnių įmokų į II pakopos pensijų fondą bus galima sukaupti gerokai didesnę senatvės pensiją. Skatinamoji įmoka iš valstybės biudžeto ypač aktuali turėtų būti mažesnį darbo užmokestį gaunantiems asmenims, nes ji skaičiuojama nuo vidutinio darbo užmokesčio mūsų šalyje, todėl sudarys didesnę dalį žmogaus sukauptų lėšų.

Pasirinkus šį  būdą, pensijų fondą valdančiai bendrovei reikia pateikti sutikimą dėl papildomos, savanoriškos įmokos mokėjimo.

Šiuo atveju lėšos būsimai pensijai būtų kaupiamos iš trijų šaltinių.

Įmoka iš „Sodros“

2013 m. – 2,5 proc., nuo 2014 m. – 2 proc., o nuo 2020 m. – 3,5 proc. nuo asmens gaunamų pajamų.

Savanoriška kaupiančiojo asmens įmoka

Nuo 2014 m. – 1 proc., o nuo 2016 m. – 2 proc. nuo savo gaunamų pajamų.

Skatinamoji įmoka iš valstybės biudžeto

Nuo 2014 m. – 1 proc., o nuo 2016 m. – 2 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Atkreipkite dėmesį, kad II pakopos pensijų fonde sukauptos lėšos yra asmeninė kaupiančiojo nuosavybė, todėl nesulaukus pensinio amžiaus, sukaupta suma yra paveldima jo artimųjų.

II būdas: nuosaikus kaupimas

Jeigu iki lapkričio 30 d. nepriimsite jokio sprendimo, ir toliau galėsite kaupti ankstesnėmis sąlygomis – į pensijų fondą pervedant tik nustatyto dydžio įmokas iš „Sodros“.

Pasirinkus tokį būdą, niekur kreiptis nereikia. Žinoma, lėšos, kurias sukaupsite pensijai pasirinkę šį būdą, bus kuklesnės, nes vietoje 3 šaltinių, pensija bus kaupiama tik iš 1: neprisidėjęs savo lėšomis asmuo, negauna ir papildomo skatinimo iš valstybės.

III būdas: kaupimo stabdymas

Trečiasis scenarijus, kurį taip pat galite pasirinkti, iš tiesų numato ne kaupimą, o jo sustabdymą. Tokiu atveju žmogus lieka priklausomas nuo bazinės „Sodros“ pensijos, kokia bus mokama sulaukus pensinio amžiaus. Žinoma, net ir pateikus prašymą dėl sutarties nutraukimo pensijų kaupimo bendrovei, iki šiol fonde sukauptos lėšos jame liks ir toliau bus investuojamos iki žmogus sulauks pensinio amžiaus arba jo mirties atveju bus išmokėtos paveldėtojams.

Jeigu žmogus, sustabdęs kaupimą, norės ir vėl dalyvauti II pakopos pensijų kaupime, tokią galimybę turės – nuo 2014 m. sausio 1 d. reikėtų vėl pasirašyti sutartį su pensijų kaupimo fondu, tačiau tai jau bus galutinis sprendimas. Dar kartą stabdyti pensijos kaupimą II pakopos pensijų fonde jau nebebus galima. Atnaujinus kaupimą, įmokos bus pervedamos tuo būdu, kurį asmuo pasirinko iki įmokų sustabdymo.

Svarbu atminti, kad likus tik su „Sodros“ senatvės pensija, ji nėra kaupiama, o taip pat – nėra paveldima.

Gyventojai, kurie iki šiol dar nekaupė II pakopos pensijų fonduose, tačiau ketinantys tą padaryti, kaupti galės tik kaupdami maksimaliai, iš 3 šaltinių.

Paskaičiuoti, kiek galite sukaupti prisidėdami savanoriškomis įmokomis pensijų fonduose, ir kiek sustabdę kaupimą juose, kviečiame specialioje pensijų skaičiuoklėje www.pensijuskaiciuokle.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius