Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 01 /16:19

Trys kabeliniai operatoriai išjungė LNK grupės kanalus

Penktadienį trys Lietuvos kabelinės televizijos bendrovės – „Vinita“, „Init“ ir „Sugardas“ – išjungė televiziją LNK ir šiai grupei priklausančius kanalus TV1, „Liuks“ ir „InfoTV“. Šių televizijų negali matyti per 100 tūkst. abonentų.
Televizorius
Televizorius / „15 minučių “ nuotr.

„Mums nepavyko susitarti su LNK, todėl radome kompromisinį sprendimą, kad mes šių keturių programų netransliuosime analoginiu formatu“, – 15min.lt sakė šias kabelines televizijas atstovaujančios Lietuvos telekomunikacijų operatorių asociacijos prezidentas Paulius Živatkauskas.

Taigi analoginės televizijos abonentai nei LNK, nei kitų trijų šios grupės kanalų nuo šiandien nebegali matyti.

LNK ir toliau matys skaitmeninės televizijos abonentai. Šis kanalas buvo perkeltas į bazinį skaitmeninės televizijos paketą. Norint matyti likusias tris programas, reikia užsisakyti atskirą paketą, kurio kaina – 3 Lt.

„Tik vieną kanalą (LNK – aut. past.) iš tų trijų kompanijų mato, ko gero, apie 9 tūkstančiai abonentų. O (visų keturių kanalų) nemato apie 100 tūkstančių“, – teigė P.Živatkauskas.

Mes labai apgailestaujame ir atsiprašome klientų, kad neturėjome laiko jų iš anksto informuoti, – sakė P.Živatkauskas.Jis siūlė abonentams rinktis alternatyvius variantus: arba tapti skaitmeninės televizijos prenumeratoriais, arba prijungti prie televizorių įprastas antenas ir žiūrėti šias programas nemokamai.

„Nesutarimas yra tame, kad mes neturime mokėti už programą, kuri eteryje yra nemokama. Mes nesugebėjome jų įtikinti savo pozicijos teisingumu, jie nesugebėjo mūsų įtikinti. Taigi kol kas kiekvienas likome prie savo pozicijų, turime tokį kompromisinį variantą“, – teigė pašnekovas.

LNK: operatorių prašomas mokestis – neadekvatus

LNK generalinė direktorė Zita Sarakienė teigė, jog šį žingsnį vertina kaip spaudimą, tačiau jam pasiduoti neketina.

„Mes tai vertiname kaip spaudimą ir siūlome pasirinkti kitą operatorių. To, ko jie prašo už mūsų programas iš vartotojų, ta suma yra neadekvati, – 15min.lt sakė Z.Sarakienė. – Mes prašome mažiau negu 1 proc. nuo esamos kainos. Jei (klientas moka) 20 Lt, mes prašome mažiau nei 1 proc.“

LNK penktadienį išplatino pranešimą spaudai, kuriuo pabrėžia nesitaikysianti su kabelinių televizijų grupės vykdomu spaudimu ir žiūrovų klaidinimu dėl lietuviškų televizijos programų retransliavimo.

Visų keturių kanalų kaina retransliuotojams nesiekia nė 20 centų abonentui mėnesiui, – teigia Z.Sarakienė.„LNK televizija gavo nuolatinių žiūrovų skundų, kad minėtos įmonės bando įvesti neadekvatų mokestį žiūrovams už galimybę žiūrėti televizijos programas LNK, TV1, „Liuks!“ ir „InfoTV“. Visų šių kanalų kaina retransliuotojams nesiekia nė 20 centų abonentui mėnesiui, jei retransliuojamos visos keturios programos. Nutraukti  LNK, TV1, „Liuks!“ ir „InfoTV“ retransliavimą šių kabelinių televizijų vartotojams nėra LNK sprendimas. Tokia situacija susiklostė dėl šių kabelinių televizijų sprendimo nemokėti už lietuviškų kanalų retransliavimą, nors už  užsienietiškų programų retransliavimą buvo ir yra mokama nuolat. Pabrėžiame, kad tokių nesutarimų neiškilo su kitais analogiškas paslaugas teikiančiais operatoriais. Visus lietuviškus kanalus žiūrovai gali ir toliau matyti pasirinkę kitą operatorių“, – pranešime spaudai cituojama Z.Sarakienė.

Žiūrovai neranda kitų kanalų

Televizija TV3 penktadienį išplatino pranešimą spaudai, kuriame kritikuoja „Init“ sprendimą ir užstoja LNK.

Maža to, ši televizija taip pat sulaukė žiūrovų skundų, kurie teigė nerandantys TV3 ir TV6 kanalų. Mat iš sistemos pašalinus LNK grupės kanalus pasikeitė ir kitų kanalų numeracija.

„Init“ sprendimą netransliuoti visų LNK grupės kanalų vertiname kaip skubotą ir neverslų. Dėl šio sprendimo nukentėjo žiūrovas – jam šiuo metu nerodomi net keturi lietuviški kanalai. Dėl jų pašalinimo sistemoje pasikeitė ir kitų TV kanalų numeracija. Jau sulaukėme daugybės skundų iš savo žiūrovų, kad šiuo metu jie neranda TV3 ir TV6 kanalų“, – pranešime spaudai cituojama TV3 televizijos generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė.

Ji išreiškė viltį, kad abi suinteresuotos pusės konfliktą išspręs greitai, o „skubotas sprendimas stabdyti retransliaciją nėra spaudimas kitoms komercinėms šalies televizijoms“.

Anot TV3 pranešimo, remiantis prieš metus atliktų tyrimų apie kabelines televizijas Lietuvoje duomenimis, mokamas televizijas žiūrovai dažniausiai renkasi dėl juose esančių lietuviškų kanalų. Net 75 proc. ir 71 proc. respondentų nurodė dažniausiai žiūrintys TV3 ir LNK kanalus, populiariausių televizijų sąraše – net šeši lietuviški kanalai.

15min.lt primena, kad liepos 1 dieną įsigaliojo Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimai, kuriais panaikinamas reikalavimas retransliuotojams nemokamai rodyti visus lietuviškus nacionalinius kanalus. Dabar retransliuotojams privalu nemokamai rodyti tik du kanalus – LTV ir LTV2.

Dauguma kabelinės ir skaitmeninės televizijos retransliuotojų pasidavė spaudimui ir sutiko susimokėti Lietuvos televizijoms už teisę rodyti jų programas. Tačiau puse lūpų užsimenama, kad nuo kitų metų gali brangti kabelinės ir skaitmeninės TV paslaugos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius