-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turgaus prekeiviai piktinasi: sąlygos gauti COVID paramą – lyg kurpes sunešioti

Vyriausybės sprendimas paremti turgaus prekeivius, patyrusius nuostolių dėl karantino, juos labiau supykdė nei pradžiugino. Kiekvienam prekeiviui – po 300 eurų, bet prieš tai reikia pereiti penkių institucijų filtrus. Be to, verslininkai sako, kad parama pavėluota.
Kėdainių turgavietėse daugybę metų prekiaujantis Ovidijus sakė, kad daržovių kainos yra stabilios
Kėdainių turgavietėse daugybę metų prekiaujantis Ovidijus sakė, kad daržovių kainos yra stabilios / Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

Ne maisto produktais prekiaujančius žmones karantinas kurį laiką paliko be darbo ir pajamų – tokia veikla nuo kovo 16 dienos buvo uždrausta. Tik šią savaitę Vyriausybė priėmė sprendimą skirti 300 eurų negrąžinamą turgavietės mokesčio kompensaciją prekeiviams.

Tiesa, dėl šios išmokos prekeiviams reikės gerokai pasistengti. Pavyzdžiui, Mokesčių inspekcijai tik elektroniniu būdu pateikti paraišką, taip pat raštu įrodyti, kad yra nukentėję nuo COVID-19, taip pat įsipareigoti sumokėti turgavietės mokestį už visus metus ir dar atitikti kai kurias sąlygas.

Turgavietės mokesčio kompensacija
Turgavietės mokesčio kompensacija

Lietuvos prekybininkų ir turgaviečių asociacijos vadovas Vytenis Butkevičius kritikavo ne tik skiriamą sumą – 300 eurų, bet ir tvarką. „Į šią kuklią paramą gali pretenduoti tik elektroniniu būdu formas pateikę prekeiviai. Juk žinom, kad tarp tokių prekeivių daug yra senjorų, kuriems tai sudėtinga padaryti. Iki šiol pakakdavo ir prašymo raštu“, – sakė V.Butkevičius. Tačiau VMI mano, kad tai bus lengva padaryti.

„Siekiame, kad kompensacijos teikimo procesas neapsunkintų kriterijus atitinkančių turgaus prekeivių, todėl Mano VMI jiems pateikėme pilnai užpildytą paraiškos formą, kurią jiems tereikia patvirtinti", – sako VMI vadovė Edita Janušienė.

Jei ir pavyks susidoroti su šia užduotimi, prekeiviai negalės būti tikri, kad jiems parama jau priklauso.

VMI paskelbė, kad prašymus tikrins ir sąrašus peržiūrės bent kelios institucijos. Pavyzdžiui, gautas paraiškas VMI perduos įvertinti ir VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūrai (LVPA).

VMI aiškina, kad pastaroji turėtų nustatyti, ar turgavietės mokesčio kompensacija neviršija didžiausios leistinos pagalbos sumos, nustatytos Europos Komisijos reglamentu. Toliau sąrašai pateks į INVEGA, kuri patikrins, ar potencialus gavėjas anksčiau nėra gavęs dalinės turto nuomos kompensacijos.

Perėjęs šiuos filtrus prekiautojų sąrašas dar pateks į Ekonomikos ir inovacijų ministeriją. „Pastarajai priėmus teigiamą sprendimą dėl kompensacijos skyrimo, prekiautojui skirtą kompensaciją perves Nacionalinis bendrųjų funkcijų centras“, – skelbia VMI.

Pasak asociacijos vadovo V.Butkevičiaus, toks biurokratizmas atbaidys turgaviečių prekeivius kreiptis paramos.

„Tokia sudėtinga schema tikrai yra nenaudinga, ir viskas dėl 300 eurų? Be to, ši parama skiriama jau per vėlai – karantino metu reikėjo žmonėms pajamų, nes buvo draudžiama prekyba. Žmonės liko be pinigų“, – piktinosi V.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius