Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turistai bijo kelionių organizatorių bankroto

Keliones organizuojančios įmonės iki šiol neskuba viešai pateikti savo 2009 metų veiklos finansinių ataskaitų, nors pagal įstatymo reikalavimus turėjo tai padaryti beveik prieš tris mėnesius. Tai sėja gandus ir baugina turistus, kurie spėlioja, ar visais kelionių organizatoriais galima pasitikėti.
Bankrotas
Bankrotas. / Photos.com nuotr.

Nors dabar atostogų pats įkarštis, daugelis keliautojų, norinčių įsigyti kelionę į užsienį iš kelionių organizatorių, nuogąstauja, ar neliks apgauti. Mat sklinda kalbų apie jų pernai neva patirtus milžiniškus nuostolius ir netgi neva galimus bankrotus. Žmonės būgštauja, ar tik nepaaiškės, kad pardavusi kelionę įmonė yra ant bankroto slenksčio ir tik „susirenka pinigus“, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

Pasak turizmo asociacijos, kol kas kelionių organizatorių 2009 metų finansinių ataskaitų nematė ir asociacija. Kelionių organizatorius kiekvienais metais turi gauti pratęstą veiklos pažymėjimą, apsidrausti prievolių įvykdymo draudimu ir gauti iš draudimo agentūros draudimo polisą. Šis draudimo polisas suteikiamas kaip garantija, kad įmonė gali vykdyti savo veiklą. O visą kelionių organizatorių veiklos vykdymo mechanizmą kontroliuoja Valstybinis turizmo departamentas (VTD).

VTD Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Ališauskaitė LŽ tikino, kad departamentas tikrina, ar kelionių organizatoriaus pasirinkta draudimo suma būtų pakankama padengti įsipareigojimus turistams, jeigu įmonė taptų nemoki arba bankrutuotų.

„Departamentas kiekvieną metų ketvirtį atrankos būdu parinktų įmonių pareikalauja pateikti finansines ataskaitas. Taip pat prašoma pateikti dokumentus ir tikrinama, ar su turistais pasirašomos sutartys atitinka Turizmo paslaugų teikimo sutarties standartines sąlygas“, – dėstė ji.

Turizmo departamento duomenimis, veiklos pažymėjimai šiais metais buvo panaikinti šiems kelionių organizatoriams, nepristačiusiems draudimo polisų: VšĮ „Gero laiko zona“, UAB „700lt“, UAB „101 turas“, UAB „Kropai“, UAB esperanto turizmo centras „Bonvoje“.

Taip pat šįmet veiklos pažymėjimų neteko (nenurodyta priežastis) UAB „Septynios mylios“, UAB „Kelrodis“, UAB „Novus orbis“, UAB „UTL–Vilnius“. Kol kas laikinai sustabdyta UAB „Novus orbis“ veikla.

Pagal Turizmo įstatymą, panaikinus veiklos pažymėjimo galiojimą, naujas jis gali būti išduotas ne anksčiau kaip po metų nuo jo panaikinimo dienos.

Lietuvos turizmo asociacijos prezidentėss Danutė Mažeikaitės teigimu, jeigu kelionių organizatoriaus veikla nuostolinga, draudimo įmonė gali neišduoti jam draudimo poliso. Tačiau draudimo įmonės atsižvelgia į daugelį niuansų, pavyzdžiui, į įmonės turimą nekilnojamąjį turtą, ar ji sugeba turėdama nuostolių vykdyti veiklą ir kita.

Tarptautinio kelionių organizatoriaus TEZ TOUR Lietuvoje direktorius Aleksandras Sukovas patikino, kad šios įmonės grynasis veiklos pelnas pernai siekė 83,4 tūkst. litų. Pernai, palyginti su 2008 metais, šio kelionių organizatoriaus veiklos sąnaudos buvo sumažintos nuo 6,7 mln. iki 4,3 mln. litų.

Portalo Judek.lt vadovė Eglė Petraitytė LŽ pripažino, kad Registrų centrui ataskaita dar nepateikta, nes nebaigtas auditas.

„Pernai kelionių rinka krito 25–30 proc., priklausomai nuo segmento. Šiemet fiksuojamas apie 10 proc. kritimas. Beje, kelionių užsakymų internetu skaičius, nepaisant rinkos kritimo, pernai augo“, – dėstė ji.

Pasak E.Petraitytės, vidutinė kelionės kaina pernai krito, o pirmaisiais 2010 metų mėnesiais jau augo ir paskutinių minučių pasiūlymų nebuvo, nes paklausa didėjo. Ši tendencija esą vyrauja ir dabar, mat dar daug žmonių nori keliauti per paskutines vaikų atostogų savaites, taip pat rugsėjį ir spalį.

Statistikos departamento duomenimis, 2009 metais Lietuvoje veikė 301 kelionių agentūra ir kelionių organizatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius