Turtingiausio lietuvio Nerijaus Numavičiaus mokesčiai gali atitekti tik Jungtinei Karalystei

Turtingiausias Lietuvos žmogus Nerijus Numavičius pagaliau tapo ir Jungtinės Karalystės mokesčių mokėtoju. Nuo šiol jis gali pats apsispręsti, kuriai šaliai mokėti mokesčius – savo tėvynei ar valstybei, kurioje įleido šaknis.
Nerijus Numavičius Jungtinėje Karalystėje apsigyveno Laurų kvartalui niekuo nenusileidžiančiame rajone
Nerijus Numavičius Jungtinėje Karalystėje apsigyveno Laurų kvartalui niekuo nenusileidžiančiame rajone / 15min.lt nuotr.
Temos: 1 Nerijus Numa

Balandžio mėnesį suėjo terminas, kai N.Numavičius oficialiai tapo mokesčių mokėtoju šalyje, kurioje ir gyvena.

Suprasti akimirksniu

  • N.Numavičius tapo mokesčių mokėtoju Jungtinėje Karalystėje
  • Pagal dvigubo apmokestinimo vengimo sutartį mokesčius jis gali mokėti ten, kur dabar gyvena
  • N.Numavičius šalyje įsikūrė ilgam, Lietuvoje net neturi gyvenamojo būsto
  • Kol kas lieka neaišku, kaip elgsis turtingiausias Lietuvos žmogus.

Tačiau kol kas taip ir lieka neaišku, kuriai šaliai atiteks turtuolio iš Lietuvos mokesčiai. Ekspertai sako, kad N.Numavičius dabar yra visiškai laisvas pasirinkti, kuriais šaliai mokėti savo mokesčius.

Taigi 2015 metų antrąjį pusmetį jo gautos pajamos bus apmokestinamos taikant tarptautinės Lietuvos Respublikos ir Jungtinės Karalystės dvigubo apmokestinimo išvengimo sutarties nuostatas.

Oficialiai – abiejų šalių mokėtojas

N.Numavičiaus advokatė Olga Petroševičienė 15min patvirtino, kad jis jau laikomas ir tos šalies, kurioje gyvena, mokesčių mokėtoju.

„Atsižvelgiant į tai, kad nuo 2015 m. liepos mėn. Didžiojoje Britanijoje N.Numavičius turi vienintelį gyvenamąjį šeimos būstą ir nuolat ten gyvena, nuo to laiko jis laikomas ir Didžiosios Britanijos mokesčių mokėtoju. Todėl už šį laikotarpį N.Numavičius laikomas abiejų valstybių mokesčių mokėtoju“, – rašo komentare advokatė.

N.Numavičius mokesčius mokės pagal Lietuvos ir Jungtinės Karalystės mokesčių mokėjimą reglamentuojančius nacionalinius teisės aktus bei šių dviejų valstybių pasirašytą dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį, pridūrė advokatė. „Kaip tai darytų bet koks tokioje situacijoje atsidūręs fizinis asmuo“, – sakė ji.

Žmogus šiuo atveju laisvas pasirinkti ne tik savo gyvenamą, bet ir mokesčių mokėjimo vietą, – sakė mokesčių ekspertas M.Dubnikovas.

Sutartis tarp Lietuvos ir Jungtinės Karalystės dėl dvigubo apmokestinimo išvengimo įsigaliojo 2002 metais.

Holdingai – dar kitose šalyse

Tačiau iki šiol sunku atsakyti, kuriai šaliai atiteks N.Numavičiaus mokesčiai. Teoriškai pajamų, gaunamų iš Lietuvoje veikiančių verslų, mokesčiams pirmenybė yra Lietuva.

Tačiau kaip yra su įmonėmis, kurios yra valdomos per holdingus kitose šalyse? Pavyzdžiui, „VP grupės“ imperija – „Maxima“, „Akropoliai“ ir kiti verslai yra valdomi per holdingus kitose šalyse: Liuksemburge, Maltoje ir t.t.

„Manau, kad šiuo atveju čia niekas nesikeis. Mokesčiai už gautus dividendus nuo holdingų įmonių bus sumokami kitose šalyse, o Lietuva gaus tik pažymas, kad mokesčiai sumokėti. Nors pagrindinis verslas veikia čia“, – 15min svarstė Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos viceprezidentė Danguolė Pranckėnienė.

Pasak jos, Lietuva turėtų pateikti agresyvesnę poziciją mokesčių klausimu, kai eina kalba apie lietuvius, gyvenančius svetur, nors jų verslai yra čia.

„Lietuva turi pakovoti už tai, kad N.Numavičiaus mokesčiai būtų mokami čia, net jei holdingai veikia kitur“, – sakė D.Pranckėnienė.

Laisvas pasirinkti, kam mokėti

Tačiau Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos Mokesčių grupės vadovas Marius Dubnikovas priminė, kad nuo šiol N.Numavičius yra laisvas pasirinkti, kokiai šaliai mokėti mokesčius.

„Žmogus laisvas pasirinkti ne tik savo gyvenamą, bet ir mokesčių mokėjimo vietą. Jei jis savo ateitį sieja su Jungtine Karalyste, natūralu, kad jis deklaruos mokesčius ten, kur gyvena“, – sakė M.Dubnikovas.

Tiesa, mokesčius už kai kurias pajamas, gautas Lietuvoje, N.Numavičiui vis tik teks susimokėti čia.

N.Numavičius pastaruoju metu neturi jokio gyvenamojo būsto Lietuvoje, o pastarąjį kartą, kai viešėjo šalyje, apsigyveno „Kempinski“ viešbutyje.

Turtingiausias Lietuvos žmogus su sutuoktine Kaetana Leontjeva-Numavičiene gyvena Veibridže, nuomojamame name.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius