Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos turtingiausių paveldėtojų keliai: išsiparduoda, gyvena iš dividendų, nutolinti nuo valdymo

Turtingiausi Lietuvos paveldėtojai žengia skirtingais keliais. Nerijaus Numavičiaus vaikai, kai įgis paveldėjimo teisę, kurį laiką negalės kontroliuoti verslo imperijos – taip pasielgta siekiant apsaugoti nuo galimų konfliktų. Medicinos banką iš mirusio tėvo paveldėjęs Konstantinas Karosas nutarė jį parduoti, o 12 proc. „Achemos grupės“ akcijų valdanti Viktorija Lubytė kasmet išsimoka jai priklausančius dividendus ir akcijų neatsisako. „Marijampolės pieno konservų“ paveldėjimo, kurį testamentu atėmė šią vasarą miręs Raimondas Karpavičius, netekęs jo sūnus Rokas Karpis dėl palikimo dar kovos teisme.
Lietuvos turtuoliai
Lietuvos turtuoliai

N.Numavičiaus pasirinkimas – naujiena

Turtingiausias Lietuvos žmogus, matęs, kokie konfliktai lydi akcijų perdavimus, ėmėsi žingsnių išvengti palikuonių konfliktų po jo mirties. Arba saugantis nuo to, jei įmonių vairai patektų tam nepasiruošusiems žmonėms.

Pagrindinis Vilniaus prekybos akcininkas Nerijus Numavičius jau yra pagalvojęs dėl paveldėtojų. Tam jis yra ne tik įkūręs Šeimos biurą, bet ir sumanęs verslo valdymo schemą.

15min žiniomis, turtingiausias lietuvis yra taip sudėliojęs verslo valdymą, kad tiesioginiai paveldėtojai kurį laiką po jo mirties negalėtų perimti verslo kontrolės.

Jį tam galėjo paskatinti „Achemos grupės“ akcininkų konfliktas, kilęs iškart po Bronislovo Lubio mirties. Todėl N.Numavičius greičiausiai pirmasis Lietuvoje sukūrė specifinę verslo perdavimo schemą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Numavičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Numavičius

„Testamentas, kaip sandorio rūšis, nėra vienintelis įrankis sprendžiant su paveldėjimu susijusius klausimus. Šie tikslai gali būti pasiekiami įvairiais būdais, pavyzdžiui, steigiant korporatyvines įmonių struktūras su atskirtomis valdymo ir nuosavybės klasių akcijomis ar sudarant įvairaus pobūdžio sandorius (pvz., įgaliojimą, jau minėtą testamentą ir pan.)“, – 15min teigė Nerijaus Numavičiaus šeimos biuro atstovas Nerijus Maknevičius.

Dairosi į pavyzdžius kitose šalyse

Pasak jo, Šeimos biuras domisi, kaip panašūs klausimai buvo bei yra sprendžiami Vakarų valstybėse.

„Paveldėjimas ir verslo tęstinumo užtikrinimas yra labai svarbūs klausimai, kurių svarba didėja sulig verslo organizacijos augimu bei savininkų amžiumi. Ne veltui ir Nerijaus Numavičiaus šeimos biuro viena pagrindinių funkcijų yra paveldėjimo planavimas ir verslo valdymo tęstinumo užtikrinimas“, – sakė N.Maknevičius.

N.Numavičiaus turto paveldėtojai – du vaikai iš pirmos santuokos.

„Manome, kad verslo tęstinumas N.Numavičiaus kontroliuojamose įmonėse šiuo metu yra užtikrintas“, – įsitikinęs N.Maknevičius.

Tam tikrą paveldėjimo schemą yra sumanęs ir kitas buvęs VP dešimtuko narys Žilvinas Marcinkevičius, kurio turto vertė viršija 300 milijonų eurų.

Fotolia nuotr./Testamento lapas.
Fotolia nuotr./Testamento lapas.

Investavimu užsiimantis Ž.Marcinkevičius turi vienturtę dukterį. Tačiau apie tai kalbėti nenori. „Tai ypač privatūs dalykai, negalėčiau komentuoti“, – 15min tepasakė „Leo LT“ sumanytojas, paklaustas, ar pagalvojo, kokia forma paliks savo turtą.

Akcijas valdo su motina

Po Bronislovo Lubio mirties įsižiebęs akcininkų konfliktas tęsiasi iki šiol – smulkieji akcininkai kartu su B.Lubio anūku Adomu Žadeika nori parduoti akcijas arba priversti našlę Lydą Lubienę jas nupirkti už rinkos vertę.

B.Lubys buvo parašęs testamentą, tačiau jo neįteisino, be to, nepasirūpino verslo valdymo perdavimo schema – kaip jo verslo imperija gali būti kontroliuojama po mirties.

Kai 2016 metų rugpjūtį Viktorijai Lubytei suėjo 18 metų, ne tik „Achemos grupės“ akcininkai pradėjo spėlioti, kaip pasielgs pilnametė paveldėtoja – parduos akcijas ar jas toliau valdys. Ji kartu su motina L.Lubiene valdo 53 proc. grupės akcijų. Tačiau paveldėtoja akcijų po tėvo mirties nepardavė ir valdo paketą kartu su motina.

Nerijaus Jankausko nuotr./Bronislovo, Lydos ir Viktorijos Lubių šeima prieš aštuonerius metus
Nerijaus Jankausko nuotr./Bronislovo, Lydos ir Viktorijos Lubių šeima prieš aštuonerius metus

Tikėtina, kad ją tenkina kasmet išmokamų dividendų dalis – praėjusiais metais „Achemos grupė“ išmokėjo 21,072 mln. Eur dividendų, o 2017 metais – 26,373 mln. Eur. Šiemet apie dividendus neskelbiama.

15min žiniomis, V.Lubytė gyvena ne Lietuvoje.

Banko paveldėtojas turtą nori parduoti

Kitaip pasielgė Šveicarijoje gyvenantis Konstantinas Karosas, iš sausį mirusio tėvo paveldėjęs Medicinos banko ir kitų įmonių akcijas, kurių vertė viršija 300 milijonų eurų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Konstantinas Karosas su mama
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Konstantinas Karosas su mama

Pirmadienį bankas išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad Medicinos banko akcininkas kartu su patarėjų komanda pradėjo banko plėtrą užtikrinančių ateities scenarijų vertinimą. Vienas iš scenarijų – banko akcijų pardavimas.

„Mes neskubiname įvykių, tačiau vargu ar rastumėm geresnį laiką įsivertinti galimas strategines alternatyvas“, – pranešime spaudai teigia Medicinos banko stebėtojų tarybos pirmininkas Irmantas Kamienas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Medicinos bankas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Medicinos bankas

Skelbiama, kad tai – banko akcininko sprendimas. Bankų rinkoje ši žinia nieko nenustebino – apie galimą banko pardavimą žinios sklandė seniai. Šveicarijoje gyvenantis K.Karosas mato verslą kitur arba jo netenkino grąža. Tuo metu, kai jis paveldėjo banką, jam buvo 18 metų.

„Toks yra akcininko sprendimas. Jis yra laisvas disponuoti savo turtu, kaip jis nori. Būtų spekuliacijos, jei imtume svarstyti, kodėl akcininkas taip nusprendė“, – 15min sakė Lietuvos bankų asociacijos vadovas M.Zalatorius.

Sūnus testamentą ginčija teisme

Vienas turtingiausių Lietuvos verslininkų Raimondas Karpavičius prieš mirtį buvo parašęs testamentą, kuriuo atėmė paveldėjimo teisę iš savo vienturčio sūnaus Roko Karpio.

Rokas Karpis
Rokas Karpis

Apie tai 15min rašė. Sūnus per teismą siekia užginčyti testamentą, kuriuo jo tėvas pusę turto užrašė savo antrajai žmonai Aistei Grybauskienei, su kuria susituokė likus keturiems mėnesiams iki mirties.

Tiesa, Vilniaus universiteto Teisės klinikos konsultantė Dinara Labukaitė teigia, kad nuginčyti testamentą šiuo pagrindu nėra paprasta, nes teismas įvertina tiek testatoriaus sveikatą, psichikos būklę, tiek sudaryto sandorio naudingumą, pagrįstumą, protingumą.

Asmens būseną gali patvirtinti teismo psichiatrinė ekspertizė, tačiau teismas vertina ir kitus įrodymus, patvirtinančius ar paneigiančius tam tikrą asmens būseną sandorio sudarymo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius