-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TVF: dalį Graikijos skolų gali tekti nurašyti

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) antradienį pareiškė, kad gali reikėti nubraukti dalį Graikijos skolų, bet paneigė žiniasklaidos pranešimus, esą jis to reikalavo per euro zonos finansų ministrų susitikimą praeitą mėnesį.
Tarptautinio valiutos fondo logotipas
Tarptautinio valiutos fondo logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Per Eurogrupės susitikimą Rygoje praeitą mėnesį TVF nespaudė dideliu mastu palengvinti skolų naštą, kaip teigiama kai kuriuose spaudos pranešimuose“, – sakoma elektroniniu paštu išplatintame trumpame TVF pranešime.

„Per tą susitikimą TVF Europos departamento direktorius Poulas Thomsenas pažymėjo, kad reikia padaryti abipusių nuolaidų, siekiant susitarimo per dabartines diskusijas. Konkrečiai – juo labiau sutartos priemonės ir tikslai bus nutolę nuo 2012 metų pirminių įsipareigojimų, juo didesnio reikės papildomo finansavimo ir skolų sumažinimo, kad šalies įsiskolinimas būtų suvaldomas“, – sakoma pranešime.

Šis TVF pranešimas buvo paskelbtas po to, kai Graikija ir jos skolintojai antradienį atmetė galimybę per ateinančią savaitę vyksiantį Eurogrupės susitikimą sudaryti bet kokią naują finansinio gelbėjimo sutartį, kad Atėnai išvengtų bankroto. Graikija, kaltina, kad susitarimą blokuoja nesutarimai tarp TVF ir Europos Sąjungos.

„Dideli nesutarimai ir prieštaravimai tarp skolintojų – Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo – lėtina derybas su Graikija“, – sakoma Atėnų vyriausybės pranešime.

Atėnai nurodė, kad „išskirtinė atsakomybė“ tenka ES ir TVF, kurie nuo 2010 metų skyrė prasiskolinusiai Graikijai du finansinės pagalbos paketus.

Tie Graikijos komentarai buvo paskelbti, kai šalies finansų ministras Janis Varufakis atvyko su grupe graikų pareigūnų į Paryžių ir Briuselį, tikėdamasis užsitikrinti finansinį atokvėpį ir užkirsti kelią tikėtinam Atėnų pasitraukimui iš euro zonos.

Graikija ateinančią savaitę turės pervesti TVF apie 1 mlrd. eurų, o vėliau šalis turės grąžinti dar didesnes sumas.

Euro zonos finansų ministrai pirmadienį susitiks Briuselyje. Viliamasi, kad pagaliau pavyks išspręsti tris mėnesius trukusią priešpriešą su nauja kairiąja Graikijos vyriausybe, atsisakančia vykdyti reformas, kurios padėtų šaliai gauti 7,2 mlrd. eurų išmoką pagal finansinės pagalbos paketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius