-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TVF dėl koronaviruso sumažino Kinijos BVP augimo 2020 metais prognozę iki 5,6 proc.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prognozuoja, jog Kinijos bendrasis vidaus produktas (BVP) 2020 metais padidės 5,6 proc. ir ši Fondo prognozė yra 0,4 procentinio punkto mažesnė už skelbtąją sausio mėnesį. Mirtino koronaviruso COVID-19 plitimas pasaulio BVP augimą sulėtins 0,1 procentinio punkto, Rijade surengtame Didžiojo dvidešimtuko (G20) finansų ministrų ir centrinių bankų vadovų susitikime pareiškė TVF vadovė Kristalina Georgieva.
Kinijoje siaučiantis koronavirusas
Kinijoje siaučiantis koronavirusas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Sausį prognozavome, jog pasaulio ekonomikos augimo tempas šiemet paspartės nuo pernykščių 2,9 proc. iki 3,3 procento. Nuo tada COVID-19 tapo pasauline problema ir pakirto Kinijos [ekonominį] aktyvumą, – pareiškė ji. – Kinijos vyriausybė siekia sušvelninti neigiamą poveikį ekonomikai ir imasi antikrizinių ir fiskalinių priemonių, teikia likvidumą ir finansinę paramą.“

K.Georgieva taip pat pažymėjo, jog neapibrėžtumas yra per didelis, tad tikslių prognozių neįmanoma pateikti.

„Gali pasitvirtinti daugelis scenarijų: tai priklausys nuo to, kaip greitai bus suvaldytas viruso plitimas ir kaip greitai bus atkurta įprasta Kinijos ir kitų nukentėjusių ūkių būklė“, – mano ji.

Pagal dabartinį pagrindinį TVF scenarijų, Kinijos ekonomikos būklė normalizuosis antrąjį ketvirtį. Tokiu atveju poveikis pasaulio ekonomikai bus gana nedidelis ir trumpalaikis.

„Pagal tokį scenarijų, Kinijos BVP 2020 metais padidės 5,6 proc. ir prieaugis bus 0,4 procentinio punkto mažesnis negu buvo prognozuota sausį. Pasaulio ekonomikos augimo tempas sulėtės maždaug 0,1 procentinio punkto“, – pareiškė Fondo vadovė.

„Tačiau mes svarstome ir labiau nepalankius scenarijus, pagal kuriuos viruso plitimas tęsis ilgiau ir jo mastas bus didesnis, o pasekmės ekonomikos augimui – labiau ilgalaikės“, – pažymėjo ji.

Pasak K.Georgievos, koronaviruso protrūkis aiškiai parodo, jog nenumatyti įvykiai gali sukelti grėsmę trapiam atsigavimui. Ji paragino G20 politikus stengtis mažinti kitus neapibrėžtumo veiksnius, susijusius su prekyba, klimato kaita ir nelygybe.

„Neapibrėžtumas tampa naująja norma, – parašė TVF vadovė Fondo tinklaraštyje. – Nors tam tikrų neapibrėžtumo veiksnių, kaip antai, ligų, mes negalime kontroliuoti, neturime kurti naujų neapibrėžtumo veiksnių ten, kur to galima išvengti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius