Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

TVF kelia naujus griežtus reikalavimus Ukrainai

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) penktadienį pranešė, kad Ukraina naują išmoką gaus tik tuomet, kai Ukrainos parlamentas patvirtins seniai įstrigusią pensijų sistemos reformą bei priims įstatymą dėl žemės privatizavimo.
Tarptautinio valiutos fondo logotipas
Tarptautinio valiutos fondo logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po savo naujausios misijos šalyje TVF konstatavo, kad Ukrainos ekonomika ir toliau atsigauna po rimtos recesijos ir šiais metais Ukrainos bendrasis vidaus produktas (BVP) gali padidėti daugiau nei du procentus.

Šiuo metu Ukraina naudojasi 17,5 mlrd. JAV dolerių vertės gyvybiškai svarbia TVF kredito linija, kad susidorotų su krize, kurią sukėlė 2014 metų balandį prasidėjęs Rusijos remiamas karas separatistiniuose šalies rytuose.

Dėl karo zonoje prarastos ekonomikos dalies bei šalį palikusių užsienio investuotojų Ukrainos BVP 2014-2015 smuko 17 proc. tačiau TVF tikisi, kad Ukraina užtikrins tvarų ūkio augimą mažindama išlaidas pensijų sistemai, kuriai tenka 9 proc. šalies BVP ir kurioje dalyvauja maždaug trečdalis šalies gyventojų.

Fondas taip pat nori, kad Ukrainos parlamentas, kuriame dabartinė valdžia turi labai nedidelę daugumą, leistų žemės pardavimą, kam itin priešinasi opozicija.

TVF teigia, kad jo „diskusijose daugiausia dėmesio buvo skirta pensijų ir žemės reformai bei priemonėmis, kurios paspartintų privatizaciją“.

„Parlamento pritarimas šiems įstatymų projektams yra reikalingas tam, kad būtų užbaigta ketvirtasis įvertinimo etapas“, – teigiama fondo pranešime.

Ukraina iki šiol iš TVF gavo tik vieną milijardą JAV dolerių iš 4,5 mlrd. JAV dolerių, kurių tikisi gauti šiais metais. Fondo atstovas agentūrai AFP sakė, kad kitos išmokos dydis Ukrainai bus nustatytas TVF vykdomosios valdybos po to, kai bus priimti minėti įstatymai.

Iš viso Ukraina nuo 2015 metų vasario, kai buvo patvirtinta kredito linija, jau gavo 8,3 mlrd. JAV dolerių.

Ukrainos ministras pirmininkas Volodymyras Groismanas parengė pensijų sistemos reformos planą, kuris dar bus vertinamas prieš jo pateikimo parlamentui. Tuo tarpu aukšto rango pareigūnai sako, kad neketinama imtis žemės privatizavimo klausimo iki 2018 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius