Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TVF pablogino Azijos ekonomikos augimo šiais ir kitais metais prognozes

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pablogino Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono ekonomikos augimo šiais ir kitais metais prognozes.
Tarptautinis valiutos fondas
Tarptautinis valiutos fondas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Fondas dabar numato, jog 2019 metais regiono bendrasis vidaus produktas (BVP) padidės 5 proc., o 2020-aisiais – 5,1 procento.

Palyginti su balandį skelbtomis prognozėmis, įverčiai buvo pabloginti atitinkamai 0,4 ir 0,3 procentinio punkto.

Jeigu naujosios prognozės pasitvirtins, regiono ekonomikos augimo tempas bus lėčiausias nuo 2008 metų pasaulinės finansų krizės laikų, rašoma Fondo pranešime.

Neigiamą poveikį regiono ekonomikai daro užsitęsęs neapibrėžtumas pasaulio politikoje, prekybos karai ir svarbiausių prekybos partnerių ekonomikos augimo lėtėjimas.

„Nors Azijos ir Ramiojo vandenyno regionas tebeauga sparčiausiai iš didžiųjų pasaulio regionų, ... nuo šių metų balandžio, kuomet buvo paskelbta pasaulio ekonomikos augimo perspektyvų apžvalga, trumpalaikės jo augimo perspektyvos pastebimai pablogėjo“, – pažymima TVF pranešime.

Prie išorės rizikos veiksnių, kurie daro poveikį regiono ekonomikai, Fondas priskiria, be kita ko, galimą JAV ir Kinijos prekybos santykių pablogėjimą, silpnesnį negu tikėtasi didžiųjų prekybos partnerių BVP augimo tempą, naftos brangimą ir Didžiosios Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos (ES) be sutarties.

Tarp vidaus rizikos veiksnių Fondas mini, be kita ko, spartesnį Kinijos ekonomikos augimo lėtėjimą, regiono šalių, pavyzdžiui, Japonijos ir Pietų Korėjos, tarpusavio santykių prastėjimą, didėjančią geopolitinę riziką ir didėjantį gaivalinių nelaimių mastą.

Naujausiais Fondo ekspertų skaičiavimais, Kinijos BVP šiemet padidės 6,1 proc., o kitąmet – 5,8 procento. Anksčiau buvo prognozuotas atitinkamai 6,2 ir 6,1 proc. augimo tempas.

Išsivysčiusių regiono šalių (Australijos, Honkongo, Japonijos, Pietų Korėjos, Naujosios Zelandijos, Singapūro ir Taivano) ekonomikos augimo tempas šiemet ir kitąmet turėtų sudaryti 1,3 proc., nors anksčiau buvo prognozuotas 1,7 proc. augimas šiais metais ir 1,6 proc. prieaugis 2020 metais.

Tuo tarpu besivystančių šalių ekonomika šiemet padidės 5,9 proc., o kitąmet – 6 proc., ir šios prognozės yra atitinkamai 0,4 ir 0,3 procentinio punkto mažesnės už balandį skelbtus įverčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius