Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

TVF: pasaulio ekonomikos atsigavimas įgauna tvirtesnį pagrindą

Pasaulio ekonomikos atsigavimas įgauna tvirtesnį pagrindą, nes spartėjantis augimas Kinijoje, Europoje ir Japonijoje atsveria lėtėjimą Jungtinėse Valstijose ir Didžiojoje Britanijoje, sekmadienį pareiškė Tarptautinis valiutos fondas (TVF).
„Tarptautinio valiutos fondo“ logotipas
„Tarptautinio valiutos fondo“ logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau darbo užmokesčio augimas tebėra vangus, dėl to gali padidėti įtampą, kai kurias šalis skatinanti imtis labiau globalizacijai priešiškos politikos, o pastangos sušvelninti finansų sektoriaus reglamentavimą, kuris buvo nustatytas po 2008 metų krizės, gali pakenkti stabilumui, įspėjo TVF.

„Pasaulio ekonomikos augimo atsigavimas, kurį mes prognozavome balandį, įgavo tvirtesnį pagrindą. Dabar dėl pasaulio ekonomikos augimo spartėjimo nebekyla abejonių“, – pareiškė TVF vyriausiasis ekonomistas Maurice Obstfeldas.

Pristatydamas naujausią Pasaulio ekonomikos apžvalgos leidinį, jis pareiškė, kad „iš naujausių duomenų matyti plačiausias sinchronizuotas pakilimas, kurį pasaulio ekonomika patyrė per pastarąjį dešimtmetį“.

Fondas, kaip ir balandį, prognozuoja, kad pasaulio BVP šiemet padidės 3,5 proc., o kitąmet – 3,6 procento.

Tačiau JAV ūkio augimo šiais ir kitais metais prognozės buvo sumažintos atitinkamai 0,2 ir 0,4 procentinio punkto iki 2,1 procento. Šios prognozės buvo pablogintos Fondui atsižvelgus į stringantį prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) žadėtų išlaidų planų įgyvendinimą.

Taip pat buvo sumažinta Didžiosios Britanijos ekonomikos augimo šiais metais prognozė – 0,3 procentinio punkto iki 1,7 procento. Pasak Fondo, tai buvo padaryta dėl silpnesnio negu tikėtasi aktyvumo pirmąjį ketvirtį, taip pat dėl „Brexit“ poveikio, kuris „tebėra neaiškus“.

Tuo tarpu euro zonos ekonomikos augimo šiais metais prognozė buvo padidinta 0,2 procentinio punkto iki 1,9 proc., o 2018 metų prognozė – 0,1 procentinio punkto iki 1,7 procento. Be kita ko, buvo pagerintos Vokietijos (iki 1,8 proc. iki 1,6 proc.) ir Prancūzijos (iki 1,5 ir 1,7 proc.) prognozės. O Italijos ir Ispanijos BVP augimo šiais metais prognozės buvo padidintos iš karto po 0,5 procentinio punkto – iki atitinkamai 1,3 ir 3,2 procento.

Spartesnio ekonomikos augimo TVF šiemet tikisi ir Japonijoje – augimo prognozė buvo padidinta 0,1 procentinio punkto iki 1,3 procento. Tačiau 2018 metais ekonomikos augimas šioje šalyje greičiausiai sulėtės iki 0,6 procento.

Euro zonos ekonomikos augimo šiais metais prognozė buvo padidinta 0,2 procentinio punkto iki 1,9 proc.

Naujausiais Fondo skaičiavimais, Kinijos BVP šiemet augs 6,7 proc. ir prieaugis bus 0,1 procentinio punkto didesnis negu prognozuota anksčiau. 2018 metų prognozė padidinta 0,2 procentinio punkto iki 6,4 procento.

Tuo tarpu Indijos ekonomikos augimo prognozės nebuvo pakeistos – TVF, kaip ir anksčiau, numato, kad šios šalies BVP šiemet padidės 7,2 proc., o kitąmet – 7,7 procento.

Fondas taip pat prognozuoja, kad pasaulio prekybos prekėmis ir paslaugomis apyvartos augimo tempas, 2016 metais siekęs 2,3 proc., šiemet paspartės iki 4 proc. (prognozė padidinta 0,2 procentinio punkto). Tačiau 2018 metais augimas greičiausiai sulėtės iki 3,9 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius