-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TVF perspėjo dėl protekcionizmo

Visame pasaulyje augant nerimui, kad naujasis Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas įves prekybinius apribojimus, pasaulio šalių finansų ministrai savaitgalį vieningai perspėjo dėl pasaulio ekonomikai grėsmę keliančio protekcionizmo.
D.Trumpas ir J.Stoltenbergas Baltuosiuose rūmuose
D.Trumpas ir J.Stoltenbergas Baltuosiuose rūmuose / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Tiesa, pats žodis „protekcionizmas“ iš galutinio pareiškimo, kurį Tarptautinis valiutos fondas (TVF) išplatino po šeštadienį vykusio kas pusmetį rengiamo susitikimo, buvo išbrauktas.

„Dar kartą pabrėžiame savo įsipareigojimą ... vengti rūpinimosi savimi politikos ir užtikrinti pasaulinį finansinį stabilumą“, – teigiama ministrų pareiškime.

Palyginimui, po pernai spalį vykusio susitikimo išplatintame pareiškime buvo kalbama apie “augančią rūpinimosi savimi politikos, ypač protekcionizmo, grėsmę“.

Savo ruožtu Meksikos centrinio banko vadovas Agustinas Carstensas nesureikšmino to fakto, kad nebuvo panaudotas pats žodis „protekcionizmas“, kurį pavadino „santykiniu“.

„Žodžio „protekcionizmas“ vartojimas yra labai dviprasmiškas“, – sakė jis po susitikimo.

Ministrai sudarė dėl prekybos svarbos ūkio augimui bei kalbėjo, kaip svarbu „užtikrinti vienodas sąlygas tarptautinėje prekyboje“.

„Galutinis tikslas yra gauti naudos iš prekybos. To niekas neneigia, – sakė 189 nares turinčio TVF valdymo komiteto pirmininkas A. Carstensas. – Manau, kad visi sutinka, jog mums reikia laisvos ir sąžiningos prekybos, ir aš manau, kad galutinis pareiškimas tą ir atspindi.“

Baimę kelia nežinomybė

Nerimą dėl prekybos kelia Amerikos prezidento D. Trumpo grasinimai įvesti importo tarifus šalims, kurių prekyba su Jungtinėmis Valstijomis yra perteklinė, ypač Kinijai ir Vokietijai. Tačiau protekcionizmas akivaizdus ir Didžiosios Britanijos sprendime išstoti iš Europos Sąjungos bei kandidatų į Prancūzijos prezidento postą pareiškimuose.

Šalis verčia nerimauti nežinomybė, nes D. Trumpo administracija vis dar nepaskelbė savo realių veiksmų. O nuolat besikartojantys JAV pareigūnų pareiškimai tik dar labiau gąsdina pasisakančiuosius už laisvą prekybą.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas dar kartą pakartojo, kad JAV „aršiai gisis nuo nesąžiningos prekybinės praktikos“, įskaitant ir prieš šalis, su kuriomis prekyba yra ženkliai perteklinė.

Tačiau TVF perspėja dėl protekcionizmo ir galimų prekybinių karų tuo metu, kai pasaulio ekonomikos atsigavimas įgyja pagreitį. Fondas prognozuoja, kad pasaulinis BVP šiemet padidės 3,5 proc., o kitąmet – 3,6 proc.

Tačiau fondas taip pat įspėjo, kad prekybiniai barjerai gali pakenkti tiems, kad ūkio augimas turėtų padėti, bei pakels kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius