-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrėjai: vis dar neaišku, kaip mokėti ES komandiruojamiems darbuotojams

Penkių Europos Sąjungos (ES) šalių mokslininkų tyrimas parodė, kad nepaisant ES darbuotojų komandiravimo teisinio reguliavimo nei jie, nei darbdaviai, nei institucijos neturi informacijos apie privalomą mokėti atlyginimą ir socialines garantijas tokiems darbuotojams.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Tyrėjai pabrėžia, kad darbuotojams ir darbdaviams labiau padėtų, jei ES šalių darbo inspekcijos geriau bendradarbiautų ir koordinuotų veiklą, o aktualią informaciją skelbtų į jų šalis atvykstančiųjų dirbti darbuotojų kalbomis.

„Šitą informaciją Lietuvos darbdaviui ir darbuotojams reikia gauti, o tai nėra taip paprasta, kaip formaliai parašyta įstatymuose, nes valstybės dar tik kuria tokias prieigas“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį teigė vienas tyrimo dalyvių, Vilniaus universiteto (VU) dėstytojas Justinas Usonis.

Pasak jo, nuo 2020-ųjų dvejus metus vykusio ES finansuojamo tyrimo metu Italijos, Ispanijos, Portugalijos, Rumunijos ir Lietuvos mokslininkai aiškinosi, kiek darbuotojai, darbdaviai bei juos kontroliuojančios

institucijos informuotos apie komandiravimą ES valstybėse.

Tyrėjų teigimu, formaliai ES galioja principas, kad komandiruotam darbuotojui turėtų būti mokamas jo šalies atlyginimas, tačiau tokios tvarkos dažniausiai nesilaikoma, nes nei darbuotojai, nei darbdaviai nei institucijos tinkamai nėra informuoti, koks jis yra iš tiesų.

„Darbuotojai tarpusavyje, gandų lygyje aiškinasi, koks turėtų būti jų atlyginimas, grįžę iš komandiruotės dėl visa ko kreipiasi į darbo ginčų komisiją, tada ši komisija su ta pačia problema susiduria, nes bando sužinoti iš kitos valstybės ir vėl neaišku, kiek turėtų būti mokama“, – sakė J.Usonis.

„Pavyzdžiui, jeigu Lietuvos darbo inspekcija užklausė Ispanijos darbo inspekcijos, kiek Ispanijoje mokėti vairuotojui, tai lietuviai metus nesulaukia atsakymo, nes ispanai tiesiog padeda šį klausimą į stalčių“, – kalbėjo VU profesorė Daiva Petrylaitė.

Pasak tyrėjų, tyrimas atskleidė, kad nepaisant išsamaus ir detalaus darbuotojų komandiravimo teisinio reguliavimo, jo nesilaikoma.

„Toks jausmas, kad reguliavimas yra sau, o gyvenimas sau“, – sakė D.Petrylaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius