Visas šias maistas sudarytų apie 72,5 mln. tonų, pažymi „MarketWatch“.
Ekspertai mano, kad tokia situacija susidaro dėl produktų ženklinimo sukeliamos painiavos. Daigelis produktų ženklinami „sell by“ („parduoti iki “) ir „use by“ („tinka vartoti iki “). Pirmasis žymuo yra skirtas tik prekybininkams ir nereiškia, kad produktas yra sugedęs.
Be to, įvairūs gamintojai dar savo nuožiūra ženklina savo produktus įvairiomis datomis su savo formuluotėmis. Tyrimas rodo, kad daugiau nei 80 proc. amerikiečių maistą išmeta dar nesuėjus jo galiojimo terminui dėl ženklinimo sukeltos painiavos.
Neseniai Maisto produktų rinkodaros institutas ir Maisto produktų gamintojų asociacija sukūrė supaprastintą produktų tinkamumo ženklinimo sistemą. Dabar siūloma naudoti formuluotę „best if used by“ („geriausia suvartoti iki“) ženklinti produkciją, kuri savo maksimalias skonines savybes išlaido iki nurodytos datos, tačiau tokį produktą saugu vartoti ir po nurodytos datos, bei formuluotę „use by“ („suvartoti iki“), kuri reiškia, kad po nurodytos datos produkto vartojimas yra rizikingas.
Naująją ženklinimo sistemą ketinama įvesti ateinantį birželį. Tikimasi, kad ji padės sumažinti išmetamo maisto kiekį.