-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tyrimas parodė – daugiau nei 40 proc. darbuotojų Lietuvoje ketina išeiti iš darbo: didelė dalis jų – dėl vienos priežasties

Daugiau nei 40 proc. darbuotojų Lietuvoje artimiausiu metu planuoja palikti savo darbovietę, didelė dalis jų – dėl tos pačios priežasties, atskleidžia naujausias personalo valdymo įmonės „Emplonet“ tyrimas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Darbas Finansai

2023-ieji darbdaviams gali atnešti tikrų iššūkių – naujausias „Emplonet“ tyrimas rodo, jog net 41 proc. darbuotojų Lietuvoje 3–6 mėnesių laikotarpiu yra didelėje rizikoje išeiti iš darbo.

Savo sprendimu visiškai užtikrinti yra 26 proc. tiriamųjų, likę 15 proc. su tokiu teiginiu sutinka. 21 proc. apklausos dalyvių tikina dėl tokio žingsnio dar turintys abejonių, tačiau vis tiek yra priskiriami rizikos grupei.

Tarp priežasčių – viena lyderė

Vykdyto tyrimo metu dalyvių buvo paprašyta nurodyti priežastis, kurios galėtų nulemti jų sprendimą darbovietę palikti.

Kaip atskleidžiama rezultatuose, aktualiausias tarp apklaustųjų – atlyginimo klausimas: dėl jo palikti darbovietę svarstytų 81 proc. tyrimo dalyvių. Antroje vietoje pagal prioritetus rikiuojasi neadekvatūs lūkesčiai darbo rezultatams (65,7 proc.), trečioje – nepalaikantys ir neįkvepiantys vadovai (63,7 proc.), ketvirtoje – profesinio augimo ir karjeros galimybių stoka (60,3 proc.), penktoje – nelanksčios darbo sąlygos, tarkim, per mažai ar jokių galimybių rinktis darbo vietą ir laiką (55,8 proc.).

Panašios tendencijos pastebimos ir pasauliniu mastu – remiantis 2022-aisiais tarptautinės vadybos konsultavimo įmonės „McKinsey“ atliktu tyrimu, net 40 proc. populiacijos pasaulyje 3–6 mėn. laikotarpiu svarsto apie darbo keitimą/išėjimą iš darbo.

Iš 40 proc. apklaustųjų, kurie patenka į rizikos grupę palikti organizaciją, tvirtai apsisprendę yra 11 proc., 7 proc. tikina, jog jų išėjimas būtų tikėtinas, 22 proc. nurodo, kad toks scenarijus yra „šiek tiek“ tikėtinas.

Tiesa, pasaulinės apklausos dalyviams darbo užmokesčio klausimas yra kiek mažiau svarbus. Kaip pagrindinę priežastį išeiti iš darbo didelė dalis tiriamųjų nurodo profesinio augimo stoką (41 proc.). Antroje vietoje įvardijamas nekonkurencingas darbo užmokestis, trečioje – neįkvepiantys, nepalaikantys ar rūpesčio nerodantys vadovai, ketvirtoje – prasmingų darbo užduočių stoka.

„Matome, kad dviračio išradinėti nereikia: teisinga, skaidri, konkurencija darbo užmokesčio sistema, įkvepiantys ir palaikantys vadovai, darbdavio lankstumas, sąlygos profesiniam augimui yra daugumai mūsų aktualūs veiksniai, skatinantys likti darbovietėje“, – sako organizacijų psichologė, personalo atrankų ir valdymo įmonės „Emplonet“ vadovė Violeta Jakutė.

Darbuotojo paleidimas gali kainuoti ir metinę algą

Anot V.Jakutės, darbuotojų kaitos klausimas pragmatiškai mąstančiam darbdaviui turėtų būti ypač aktualus. Nors šiandien tarp vadovų dar pasitaiko skeptikų, teigiančių, kad „nepakeičiamų darbuotojų nėra“, organizacijų psichologė siūlo atsižvelgti ir į tai, kiek įmonėms kainuoja paleisti gerą specialistą:

„Žmogiškųjų išteklių valdymo draugijos (angl. Society for Human Resource Management) duomenimis, pakeisti vieną gerą darbuotoją įmonei vidutiniškai kainuoja tarp nuo 6 iki 9 to darbuotojo mėnesio darbo užmokesčių. „Gallup“ duomenimis – nuo pusės iki dviejų darbuotojo metinių darbo užmokesčių.“

Tvirtai dėl išėjimo iš darbo apsisprendusius darbuotojus specialistė rekomenduoja paleisti ir su pagarba atsisveikinti, nes šie žmonės bus įmonės ambasadoriai darbo rinkoje. Kartu ji siūlo pravesti išėjimo (angl. „exit“) interviu, kuriuo darbovietę paliekantis asmuo įvardytų tokio sprendimo priežastis, o tai suteiktų galimybę panašių scenarijų išvengti ateityje.

„Visgi dvejonėse esantys darbuotojai yra vadovų ir personalo vadovų darbo laukas, jeigu siekiate efektyvaus kaitos valdymo ir gerų darbuotojų išlaikymo rodiklių“, – teigia V.Jakutė.

Gruodžio 19 d.sausio 8 d. atliktoje apklausoje apie ketinimus palikti savo darbovietę dalyvavo 557 tiriamieji, dauguma jų – moterys (71 proc.), Y kartos (27 – 42 m.) atstovai (71,6 proc.), asmenys, gyvenantys Lietuvos didmiesčiuose (91,7 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius