-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: vertingiausių Lietuvos bendrovių sąraše – tik dvi, turinčios valstybinio kapitalo

Bendrovės „Achema“ „Maxima LT“, „Sicor Biotech“, „Kauno grūdai“ ir „Lietuvos geležinkeliai“ – didžiausios pridėtinės vertės kūrėjos Lietuvoje.
Pinigai
Pinigai / Audriaus Bagdono/BFL nuotr.

Tai paaiškėjo po savaitraščio „Veidas“ šiemet pirmą kartą organizuotų vertingiausių Lietuvos įmonių rinkimų – buvo išrinktos ne brangiausiai įkainotos, ne didžiausios, bet vertingiausios bendrovės, nes jos svarbios, kadangi turi daug darbuotojų, sumoka daugiausia mokesčių, daugiausia eksportuoja, darbuotojams moka didžiausius atlyginimus, investuoja į naująsias technologijas ir daugiausia lėšų skiria labdarai.

6–10 vietas vertingiausių Lietuvos įmonių sąraše užima „Linas Agro“, „Norfos mažmena“, „Teo LT“, „Orlen Lietuva“, „Lytagra“. Toliau išsidėsto: „Omnitel“, „SilberAuto“, „Amilina“ ir „Norvelita“. Bendrovės „Intersurgical“, „Bayer“ ir „Lietuvos dujos“ pasidalijo 15-ąją vietą.

Tarp 17 Lietuvai naudingiausių įmonių – tik dvi – („Lietuvos geležinkeliai“ ir „Lietuvos dujos“) susijusios su valstybiniu kapitalu.

Daugiau nei pusė vertingiausių Lietuvai bendrovių yra lietuviško kapitalo – tarp šių įmonių pateko Dariaus Zubo „Linas Agro“, Nerijaus Numavičiaus „Maxima Lt“, Tautvydo Barščio „Kauno grūdai“ ir Dainiaus Dundulio „Norfos mažmena“.

„Be šio sąrašo lyderių neturėtume verslo milžinų vidaus rinkoje, o kartu smarkiai nukentėtų eksportas. Kai kurios įmonės labai reikšmingos jų atstovaujamam sektoriui, todėl žalą patirtų visa vertikali tos šakos grandinė – tiek tiekėjai, tiek produkcijos pirkėjai, tiek darbuotojai. O dalis įmonių, tokių kaip „Lietuvos geležinkeliai“, „Orlen Lietuva“, yra tiesiog strategiškai svarbios Lietuvai ir be jų šalies verslo žemėlapis būtų visiškai kitoks“, – visapusišką šių įmonių svarbą pabrėžia specializuotos investicinės bankininkystės įmonės „Finasta Corporate Finance“ Kapitalo finansavimo departamento direktorius Darius Saikevičius.

Naudingiausiomis visuomenei įmonėmis, rinkimų organizatorių manymu, negalima laikyti alkoholio, cigarečių gamintojų ar platintojų, taip pat azartinių žaidimų organizatorių, todėl šios įmonės iš rinkimų buvo pašalintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius