Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

UBS: Ekonominiai modeliai nepranašauja pasaulyje artėjančios recesijos

Investuotojai vis labiau nerimauja dėl galimos recesijos išsivysčiusiuose pasaulio ūkiuose, tačiau daugelis ekonominių modelių to nepranašauja, parodė investicinio banko „UBS Securities“ atliktas tyrimas.
Finansai
Finansai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Banko ekonomistai išnagrinėjo 120 ekonomikos nuosmukių, per pastaruosius 40 metų įvykusių 40 valstybių, kad suprastų, kas vyksta ekonomikoje prieš prasidedant recesijai, pavyzdžiui, kaip keičiasi vartotojų išlaidos, būsto kainos, bankų kreditavimas, importas, darbo našumas ir užimtumas.

„Padarėme išvadą, kad Jungtinių Valstijų, euro zonos ir Japonijos pastarųjų keturių ketvirčių duomenų pokyčiai daugeliu krypčių visiškai neatitinka nė vienos iš recesijų, kurios buvo įvykusios nuo 1980 metų“, – pažymima banko parengtoje ataskaitoje.

Pavyzdžiui, darbo našumo ir vartotojų išlaidų augimas prieš recesijos pradžią paprastai sulėtėja.

Tačiau Jungtinėse Valstijose stebima priešinga tendencija. Pavyzdžiui, amerikiečių išlaidos, pakoreguotos dėl infliacijos, spalį buvo 2,9 proc. didesnės negu metais anksčiau ir prieaugis buvo didesnis už pastarųjų ketverių metų vidurkį, kuris sudaro 2,4 procento. Sparčiai didėja ir darbo našumas.

Japonijoje stebimas didelis užimtumas, o euro zonoje auga investicijos – tai taip pat nėra būdinga laikotarpiui prieš recesiją.

Tuo tarpu valstybėse, kuriose matyti galimo nuosmukio ženklų, tai lemia konkrečios priežastys.

Pavyzdžiui, Italijoje tai yra susiję su vyriausybės ir Europos Komisijos ginču dėl biudžeto, kuris išgąsdino investuotojus, todėl pakilo šalies skolinimosi kaina.

O Anglijos bankas įspėjo, jog šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) 2019 metais gali smukti, jeigu Didžioji Britanija iš Europos Sąjungos (ES) pasitrauks be susitarimo, nes tai išprovokuos masinį verslo išsikėlimą iš šalies.

JAV banko „JPMorgan“ ekonomistai pasaulio ekonomikos augimo perspektyvas vertina panašiai.

Jie sukūrė kelias įspėjimo apie artėjančią recesiją sistemas. Pagal vieną iš jų – o šioje sistemoje atsižvelgiama tik į statistinius rodiklius, – nuosmukio Jungtinėse Valstijose per artimiausius dvylika mėnesių tikimybė vertinama 21 proc. ir šis rodiklis yra mažesnis negu 2016 metais.

Pagal kitą sistemą, kurioje atsižvelgiama ir į pokyčius finansų rinkoje, recesijos tikimybė sudaro 36 procentus.

„JPMorgan“ vyriausiasis ekonomistas Bruce Kasmanas interviu JAV verslo dienraščiui „The Wall Street Journal“ pareiškė, jog yra didelė recesijos per trejus ar ketverius metus rizika, bet per artimiausius metus nuosmukio tikimybė yra maža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius