-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 25 /15:16

Ugniagesiai nebeįperka ir pirmųjų kelnių – pinigų užtenka megztiniui ir marškinėliams

Lyg Venesueloje infliacijos rekordus muša 30-70 proc. pabrangę Lietuvos ugniagesių darbo rūbai. Pernai 107 eurus kainavusi striukė šiemet jau kainuoja 180 eurų, švarkas nuo 40 eurų pabrango iki 65 eurų, kelnės – nuo 44 iki 60 eurų, šalikas nuo 3 eurų pabrango iki 11 eurų. Vienam ugniagesiui skiriama 118 eurų ir jis pats gali išsirinkti, ką atsinaujinti – už šią sumą išėjo megztinis ir keli marškinėliai.
Ugniagesiai gesina gaisrą
Ugniagesiai gesina gaisrą / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

15.17 val. papildyta Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento komentaru: aprangos pernai atnaujintos, dėl to brangesnės, nėra finansinių galimybių nupirkti aprangas visiems.

Pusnuogiai – į kovą su ugnimi. Į 15min krepėsi ugniagesiu dirbantis vyras, kuris nuogąstauja, kad greičiausiai teks rinktis kitą darbą: ne tik alga maža, bet dabar jį verčia „jaustis klounu“, nešiojant nesutampančias uniformų dalis.

Naujo tipo uniformos itin smarkiai pabrango, o skiriamų pinigų nepakanka rūbų komplektui: turi pirkti arba kelnes, arba švarką.

Aš apsipirkau nuo galvos iki kojų – vasarinė kepuraitė ir pusbačiai!

„Beprotiškos ugniagesių uniformų kainos. Ar tikrai gali būti tokios didmenines kainos? Kaip gali įmonės laimėti viešuosius pirkimus, siūlydamos tokias kainas? Mes, ugniagesiai, nebegalime net pilnos uniformos nusipirkti, nes nėra skiriama pakankamai pinigų. Dabar taip išeina, kad nusiperki kelnes, o švarkui pinigų nebeužtenka. Arba atvirkščiai. Mes turime vaikščioti kaip klounai – kelnės vienokios, o švarkai kitokie“, – nusivylimo neslepia panoręs likti neįvardytas ugniagesys.

Jis paviešino kainų sąrašą ir paaiškino – vieno ugniagesio aprangos atnaujinimui skiriama 118 eurų per metus, jis pagal pats gali pasirinkti, ką atsinaujinti. Bėda, kad pagal naujas kainas beveik nieko nebegalima įpirkti.

„Facebook“ nuotr./Ugniagesiams pateikiami aprangos įkainiai
„Facebook“ nuotr./Ugniagesiams pateikiami aprangos įkainiai

Dar pernai tarp ugniagesių kilo pasipiktinimas, kad ugniagesiai neišgali nusipirkti antrųjų kelnių, o vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas tuomet lygino, kad išskalbta sportinė apranga išdžiūsta per pusvalandį. Šiemet ministras jau žadėjo pradedantiesiems ugniagesiams skirti po antrą vadinamųjų apatinių uniformų komplektą.

„Mums padalina sąrašus, pagal jį mes renkame uniformą. Ir ten kainos nurodytos. Ar matote, kokios kainos? Mums skiria ten po 118 eurų, o čia aš galiu nebent kelnes pasiimti. Kažkokia nesąmonė. Ten striukė 180 eurų kainuoja. Man reikia dvejus metus nieko nepirkti, tada jau galėsiu pasirinkti demisezoninę striukę. O jei dar megztinis – 83 eurus kainuoja. Neįsivaizduoju, kokia ten kokybė turi būti, kad tokios kainos“, – kalba vyras.

Jis atkreipė dėmesį, kad rūbų kokybė nėra prasta, o ar ji tokia gera, kad būtų verta kainos, vyras negalėjo įvertinti, „nes nėra ekspertas“.

„Per dvejus metus kainos padidėjo nuo 30 proc. Prieš dvejus metus galėjau nusipirkti ir kelnes, ir kasdienę uniformą už 100 eurų. Dabar vien tik kelnės kainuoja 75 eurus. Tai niekaip neišeina pilnas komplektas. Tikrai kelia pyktį tokie absurdai. Pasirinkau megztinį ir trejus marškinėlius – tai kaip man dabar vaikščioti? Aš nežinau, kaip toliau dirbti, kai esi šitaip aprūpinamas“, – sako ugniagesys.

Svaiginanti kainų skuba

Socialiniame tinkle „Facebook“ jau verda ugniagesių aistros – jie paskaičiavo, kad per metus pabrango kone kiekviena pagrindinė aprangos detalė, kainų pokyčiai siekia 20-70 proc., o kai kada jie netgi keturgubi.

Palyginimui, Lietuvoje rūbai ir avalynė per metus atpigo vidutiniškai 2,2 proc., rodo Lietuvos statistikos departamento duomenys.

„Palyginom kainas su praėjusiais metais – kosmosas, vėl plauna pinigus. Kažkokie ufonautai, kai kurios kainos nuo 50 proc. iki 300 proc. padidėjo“, – paskelbė skaičiavimus vienas iš ugniagesių.

„Ugniagesys ir šiemet negali įsigyti švarko su kelnėmis kartu, nekalbant jau apie striukę. Ugniagesio piniginis krepšelis – 118 eurų. Striukė – 180 eurų. Pabrango uniforminės dalys... Jauni ugniagesiai dar neturi kuo persirengti... niekam nerūpi tie ugniagesiai... gelbėtojo gelbėjimas, gelbėtojo rankose… Kada gi pažadai virs kūnu? Nejaugi ir dėl uniformos reikia grasinti protestais? Nejaugi civilizuotoje valstybėje negalima taikiai be kovos gauti tai, kas priklauso?“, – įrašu socialiniame tinkle pasidalijo ir Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas Saulius Džiautas.

Jis aiškina, kad „už menamą pinigų sumą“ ugniagesys „gali pasirinkti ką nori“: „Šiems metams ta suma yra 118 eurų „eiliniams“ ir 148 eurai „karininkams“. Pasiėmus kostiuminį švarką, pinigų lieka tik kaklaraiščio segtukui“.

Socialiniame tinkle sukurtoje grupėje „Nebetylėsiu. Tarnauju Tėvynei, o ne vadams“, ir daugiau iškalbingų komentarų:

„Atrodo, kad iš krašto apsaugos sistemos auksiniai šaukštai persimeta į VRM sistemą auksinių kopėčių, o dabar ir auksinių (neįperkamų) uniformų pavidalu... Kad jau pradėjote kažkokią tvarką VPGT (Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas – 15min) daryti –darykit iki galo, nes matosi, kad pasėta sėkla bujoja toliau.“

„O koviniai batai pas visus vasariniai guminukai ar tik Utenoje“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ugniagesių uniformos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ugniagesių uniformos

„Aš apsipirkau nuo galvos iki kojų – vasarinė kepuraitė ir pusbačiai!“.

Ugniagesių darbo rūbų pirkimus pernai metais atliko Specialioji priešgaisrinė gelbėjimo valdyba (SPGV): 754,5 tūkst. eurų vertės apsauginės aprangos konkursą laimėjo „Viking Life Saving Equipment AS“ (bendrovės atstovai patikslino, kad tai nėra uniformos dalis, o specializuoti darbo rūbai), darbinių švarkų ir kelnių aprangą už 176,4 tūkst. eurų tiekia „Sabelijos prekyba“, marškinėlius už 124,6 tūkst. eurų – „Utenos trikotažas“, pusbačius už 71 tūkst. eurų sumą – „Sabelijos prekyba“, rodo kontraktai.eu duomenys.

Pastaroji bendrovė yra pasirašiusi daugiausiai sutarčių su SPGV – 29, už bendrą 2 mln. eurų sumą.

S.Džiautas: rikiuotėje vienas su megztiniu, kitas – su švarku

15min susisiekus su profesinės sąjungos vadovu Sauliumi Džiautu, jis patikino, kad padėtis gėdinga – ugniagesiai negali netgi išsirikiuoti, nes vienas turės švarką, o kitas – megztinį. Prireikus atsiimti kokį apdovanojimą, švarų švarką tenka skolintis.

Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Džiautas
Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Džiautas

„Buvau departamente, aiškinamės tokį kainų pabrangimą. Nepavyko išsiaiškinti, kodėl tokios kainos. Na, jie teigia, kad galbūt ugniagesiai per daug jau kelia bangas, bet kad iš tikrųjų yra taip, kad tik kursantai gaus po antrą uniformą iškart. Jie mokosi 9 mėn., jie jau ateina su gerokai padėvėta uniforma, bet atsirado nuostata, kad jie iškart gaus antrą. Jie teigia, kad pažadas įvykdytas, bet už 2018 metus ugniagesiai dar nėra gavę uniformos, gal vienetai kur nors yra“, – sakė S.Džiautas.

Tačiau jis klausia – ką daryti jau esamiems darbuotojams.

„Ką daryti tiems žmonėms, kurie neturi ir negavo? Čia didesnė problema. Modeliai skirtingi, vieni užsisakė megztinį, kiti švarką, ir jei yra rikiuotė, tai tvarkos visai nėra. Jei jau keičiamas uniformos modelis – tai visus reikėtų aprengti naujuoju modeliu, ir tik tada įvesti atnaujinimo krepšelį. Ką sugadinai, kas suplyšo – nusiperki“, – sako S.Džiautas.

Jis apgailestauja, kad ugniagesiai dar niekuomet neturėjo antros „išeiginės“ uniformos, kuria galėtų apsirengti išeiti atsiimti apdovanojimų, vykdyti prevencines akcijas – jie lankosi namuose ir tikrina dūmų detektorius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ugniagesiai gesina gaisrą
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ugniagesiai gesina gaisrą

„Reikia, kad vidaus reikalų ministras imtųsi spręsti šią problemą“, – sako S.Džiautas.

Jis taip pat suabejojo, kad naujos uniformų kainos yra per didelės – tai nėra specializuoti drabužiai.

„Tikrai brangoka. Jei aš paltą galiu nusipirkti už 150, tai striukė už 180 eurų – verta pagalvoti, ar ji tiek reikalinga. Tai kasdieninė uniforma, kuria ugniagesys eina į darbą, į tarnybą, eina pas piliečius – vykdome prevencinę akciją dėl dūmų detektorių. Tai vienas eina su megztiniu, kitas su švarku. Garbės tai nedaro nei ugniagesiams, nei valstybei“, – apgailestauja S.Džiautas.

PAGD: nėra finansinių galimybių

15min kreipėsi dėl komentaro į Vidaus reikalų ministeriją, tačiau komentuoti pavesta Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktoriaus pavaduotojui Giedriui Sakalinskui.

Aiškėja, kad pernai pasiūtas naujas uniformų modelis, kuris brangesnis, tačiau kad nėra pakankamai pinigų visiems skirti naują aprangą. Naująsias uniformas gauna tik mokslus pabaigę pradedantieji ugniagesiai.

„Lyginant su praėjusiais metais mes padidinome krepšelį, pagal kurį kiekvienas ugniagesys pareigūnas gali išsirinkti sau reikiamą reikiamą tarnybinės uniformos daiktą. Pirminės grandies pareigūnams skirtas krepšelis pakilo 12 proc.“, – sako G.Sakalinskas.

PAGD nuotr./Giedrius Sakalinskas
PAGD nuotr./Giedrius Sakalinskas

Jis aiškina, kad kainos išaugo sparčiau nei krepšeliai būtent dėl to, kad sukurti visiškai nauji ugniagesių uniformų komplektai

„Atsirado visiškai nauji komplektai – visiškai naujos kelnės, švarkai, pasiūti iš naujų kvėpuojančių medžiagų. Praėjusiais metais kostiumas buvo testuotas, duota ugniagesiams jį dėvėti – tiek incidentuose, tiek kasdien, ir buvo vertinamas. Tai tikrai naujo tipo apranga su specialiais intarpais, su didesnio atsparumo antkeliais, kišenės padarytos patogesnės, ir visi kiti dalykai tokie pakankamai inovatyvūs“, – sako G.Sakalinskas.

Tačiau esamiems ugniagesiams apie naują uniformą kol kas telieka svajoti.

„Dabar yra galimybė po truputį įsigyti, mes aprangą nuperkame pagal kiekvieno ugniagesio asmeninį poreikį. Vienam reikia batų, kitam reikia marškinėlių, kiekvienas pareigūnas sprendžia, ko jam labiausiai reikia“, – sako G.Sakalinskas.

Jis pabrėžė, kad nuo šių metų nauji ugniagesiai mokydamiesi jau gauna po du uniformos komplektus – su vienu jie mokosi, o su kitu jau gali dirbti.

„Esmė tame, kad nėra uždrausta nešioti seno tipo kostiumo. Visi, aišku, nori turėti naują kostiumą, kuris yra geresnės kokybės ir medžiaga kitokia, ir panašiai, tuoj pat. Tikrai nėra pas mus tokios finansinės galimybės visai Lietuvai iš karto paimti ir 3 tūkstančius su trupučiu pareigūnų aprengti su visa nauja uniforma“, – sako G.Sakalinskas ir skaičiuoja, kad šiemet aprangai įsigyti skirta 510 tūkst. eurų.

Jis tikino, kad dedamos visos pastangos, kad viešuosiuose pirkimuose dalyvautų kuo daugiau tiekėjų ir kainos būtų kiek įmanoma žemesnės.

„Buvo kreipiamasi, ir netgi siuntinėjamos techninės sąlygos vos ne 40 galimų galimų tiekėjų visoje Lietuvoje. Visi pirkimai, kuriuos vykdome centralizuotai, yra tarptautinio lygmens, viešinamos techninės sąlygos, atliekami rinkos tyrimai. Mes tikrai esam suinteresuoti kuo pigiau nupirkti. Bet matyt yra ne nuo mūsų priklausančios aplinkybės, kuomet brangsta medžiagos, brangsta darbas. Tą sunku komentuoti“, – sako G.Sakalinskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Jis viliasi, kad šiemet rengiant atnaujintus aprangos pirkimus tiekėjai pasiūlys geresnes sąlygas ar bus daugiau konkurencijos. Pagal praėjusių metų sutartis, anot jo, užsakyta apie 1500 darbinių švarkų ir 1500 kelnių, kurių didelė dalis nukeliaus pradedantiems ugniagesiams.

„Iš tikrųjų tai daugiausia nešioja, ir pagal užsakymus matome – daugiausia užsakinėja marškinėlių ir kelnes. Tie dalykai jiems tikriausiai daugiausia dėvisi, ir poreikis didžiausias“, – pastebi G.Sakalinskas.

15min kreipėsi dėl šios situacijos į Vidaus reikalų ministeriją – papildysime gavę komentarus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius