Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkininkų techniką niokoja gaisrai, akmenys ir ilgapirščiai

Draudimo bendrovės „ERGO Lietuva“ duomenimis, apie 70 proc. ūkininkų technikos apgadinama ja naudojantis. Draudikai taip pat pastebi, kad ūkininkų sąmoningumas auga – jie vis dažniau apdraudžia savo techniką, suteikdami jai ne pigiausią, o realius poreikius atitinkančią draudimo apsaugą.
Čekijos ūkininkų protesto akcija
Ūkininkai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Draudimo bendrovės „ERGO Lietuva“ Krovinių, technikos ir garantijų draudimo skyriaus vadovas Darius Bivainis pasakoja, šiemet per pirmus penkis mėnesius buvo sudaryta 925 ūkininkų technikos draudimo sutarčių, o tai – 10 proc. daugiau, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. „Didžioji dalis apdraustos technikos yra nauja, kadangi ją drausti reikalauja įsigijimą finansuojančios institucijos arba tokio tipo draudimas yra būtinas pagal paramos sąlygas. Visgi pastebime, kad ūkininkai bei žemės ūkio bendrovės vis dažniau į draudimo bendrovę kreipiasi ne dėl esamų įsipareigojimų, tačiau paprasčiausiai suvokdami tokio draudimo svarbą“, – teigia D.Bivainis.

Draudimo ekspertas atkreipia dėmesį, kad išaugusį ūkininkų sąmoningumą rodo ir tai, jog pastaruoju metu ypač padažnėjo atvejų, kai apdraudžiamas ne tik naujai įsigytas įrenginys, bet visas technikos parkas. Be to, vis dažniau ūkininkai technikai suteikia ne pigiausią, o pačią plačiausią ir realius poreikius atitinkančią draudimo apsaugą.

Šimtatūkstantinės žalos

Draudimo bendrovės „ERGO Lietuva“ duomenimis, ūkininkai žalas dažniausiai patiria darbo su technika metu. Didžiausia bendrovės už ūkio techniką išmokėta išmoka sudarė beveik 900 tūkst. litų, ji buvo išmokėta klientui, kuomet apdegė jo medvėžė. Kai miške užsidegė dirbęs ekskavatorius, išmokėta draudimo išmoka sudarė daugiau kaip 290 tūkst. litų. D.Bivainis pasakoja, kad draudimo bendrovė yra registravusi ir tokią žalą, kuomet traktorius važiuodamas pasviro ir įkrito į pelkę. Tuomet patirta žala sudarė 32 tūkst. litų, tuo tarpu, kai vairuotojas nesuvaldė traktoriaus ir įvažiavo į griovį, draudimo išmoka dėl patirtos žalos siekė 25 tūkst. litų.

„ERGO Lietuva“ duomenimis, dažniausiai ūkio technika apgadinama, susidūrus su kitomis transporto priemonėmis, taip pat užvažiavus ant sunkiai matomų kliūčių, esančių laukuose (akmenų, neaukštų žemės aptvėrimo elementų ir pan.). Ūkininkai neretai žalas patiria ir dėl technikos dalių vagysčių. Draudimo ekspertas artėjant javapjūtei rekomenduoja didelį dėmesį skirti naudojamos technikos techninei būklei – patikrinti stabdymo, apšvietimo sistemas bei pasirūpinti priešgaisrine įranga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius