Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Ūkio banko žlugimas paveiks svarbius Vilniaus miesto projektus – „Žalgirio“ stadioną bei „Vilniaus namus“ Maskvoje?

Ūkio banko griūtis gali paveikti ir Vilniaus miesto savivaldybės planus. Nors savivaldybė skelbia Ūkio banke nelaikiusi lėšų, todėl banko veiklos sustabdymas jokios įtakos jos veiklai nedarys, gali įstrigti kai kurie projektai, kurių įgyvendinimas buvo patikėtas su šiuo banku susijusioms įmonėms. Visų pirma tai „Žalgirio“ stadiono renovacija ir „Vilniaus namų“ Maskvoje statybos.
Šalia Žalgirio stadiono statomi „Maskvos namai“
Šalia Žalgirio stadiono statomi „Maskvos namai“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Formaliai šie du projektai yra susiję ne su Ūkio banku, bet su UAB „Žalgirio sporto arena“ ir Ūkio banko investicine grupe (ŪBIG).

Pasiūlymą pateikė dukterinė įmonė

„Žalgirio sporto arena“ yra dukterinė Ūkio banko bendrovė. Pernai lapkričio 5 dieną buvo paskelbta, kad Ūkio bankas baigė 357 mln. Lt vertės 94,9 proc. UAB „Žalgirio sporto arena“ akcijų perėmimo sandorį ir padidino UAB „Žalgirio sporto arena“ valdomą akcijų dalį iki 100 proc..

Ši bendrovė vienintelė ir pateikė siūlymą pernai paskelbtame konkurse Vilniuje įrengti naują UEFA IV kategorijos stadioną. Miestas jau turi ir vizualizaciją, kaip tas stadionas galėtų atrodyti.

Sigito Kuncevičiaus projektavimo firmos ir UAB Forma konsorciumo vizualizacija/Naujo futbolo stadiono Vilniuje vizualizacijos
Sigito Kuncevičiaus projektavimo firmos ir UAB „Forma“ konsorciumo vizualizacija/Naujo futbolo stadiono Vilniuje vizualizacijos

Vilniaus meras Artūras Zuokas prieš kelias dienas kalbėjo, kad Vilniaus futbolo stadiono statybos rangovo konkursas bus tęsiamas toliau, nepaisant to, jog žlugo Ūkio bankas.

„Konkrečios informacijos iš banko šiuo metu neturime. Patį konkursą vertiname pozityviai, projektas yra įdomus ir geras. Kol kas mūsų netenkina tik finansinio pasiūlymo dalis, bet tikimės tai detalizuoti derybose. Tikimės, kad Lietuvos bankas ir laikinasis administratorius priims sprendimą tęsti minėtą konkursą, nes tai būtų naudinga visoms pusėms“, – BNS sakė A.Zuokas.

„Vilniaus namus“ statys ŪBIG?

Su Ūkio banku glaudžiai susijusi ŪBIG dar 2007 metais laimėjo Vilniaus miesto savivaldybės konkursą ir tapo pagrindiniu nekilnojamojo turto projekto „Vilniaus namai“ Maskvoje vystytoju. Šis konkursas paskelbtas po to, kai 2006 metais Vilniaus ir Maskvos vadovai sutarė, kad Lietuvos sostinėje bus įkurti „Maskvos namai“, o Rusijos sostinėje – „Vilniaus namai“.

Ir nors ŪBIG formaliai yra atskira bendrovė, tačiau tarp jos akcininkų yra ir Ūkio bankas, ir pats Vladimiras Romanovas bei jo sesuo Olga Gončaruk ir dar du giminystės ryšiais susiję asmenys.

Viešosios įstaigos „Maskvos kultūros ir verslo centras-Maskvos namai“ Vilniuje direktorius Gintaras Pociūnas užtikrino, kad ne Ūkio bankas, o ŪBIG yra projekto Maskvoje partneris. „Tai kitas juridinis vienetas, dėl kurio veiklos sustabdymo ar apribojimo informacijos mes neturime“, – teigė G.Pociūnas, kuruojantis tiek „Vilniaus namų“ statybas Maskvoje, tiek ir „Maskvos namų“ – Vilniuje.

Beje, „Maskvos namai“ Vilniuje statomi jau ne vienerius metus. Nors įkurtuvių nuotaikomis ir čia dar net nekvepia, tačiau pastatas jau stovi. G.Pociūno teigimu, šiemet vis dėlto statybos turi būti baigtos. Tiesa, statybininkams yra susidariusios skolos, tačiau vyksta derybos, kurios, tikimasi, bus sėkmingos. Projektą finansuoja Maskvos Vyriausybė.

Planuojama, kad 9 tūkst. kv. m ploto statinyje bus įrengta salė, muziejus, ekspozicijų patalpos. Panašaus pobūdžio namus Maskvos vyriausybė stato įvairiuose pasaulio miestuose, daugiausia ten, kur gyvena didelės rusų tautybės žmonių bendruomenės. Be kultūrinio bendradarbiavimo čia stengiamasi pristatyti Maskvos verslo įmones, jų produkciją, pritraukti naujų investuotojų į Rusijos sostinę. Tokie namai jau pastatyti Sevastopolyje, Donecke, Jerevane, Biškeke, Rygoje, Sofijoje.

Projektas net nepajudėjęs

Tai kitas juridinis vienetas, dėl kurio veiklos sustabdymo ar apribojimo informacijos mes neturime, – teigė G.Pociūnas

Tuo tarpu Maskvoje „Vilniaus namų“ statybų klausimu – visiškas sąstingis. Anot G.Pociūno, laukiama sklypo statybos reglamentų, kurie yra analogiški lietuviškiesiems detaliesiems planams, patvirtinimo iš Maskvos Architektūros pusės. Reglamentai parengti, tačiau iki šiol nepatvirtinti.

Planuojama, kad „Vilniaus namų“ Maskvoje pagrindinis uždavinys bus stiprinti kultūrinius ir verslo ryšius. Šiame reprezentaciniame pastate vietos turi atsirasti Lietuvos ambasadai, verslo organizacijų atstovybėms, viešbučiui, bibliotekai, sekmadieninei mokyklai.

Kiek visa tai kainuos, kol kas nežinia, kadangi vis dar neaiški projekto apimtis, nepatvirtinti detalieji planai. Tačiau G.Pociūnas tvirtina, kad Vilniaus miestui iš savo biudžeto tam nereikės skirti nė lito. Esą veikiama per atitinkamą investicinę sutartį, kurioje nenumatoma finansuoti projektą iš savivaldybės lėšų.

Tačiau ar žlugus Ūkio bankui ŪBIG galės įvykdyti savo įsipareigojimus, kol kas nekomentuojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius