Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkio ministerija dvyliktokus apsispręsti dėl specialybės ragina mosuodama pasenusiais duomenimis

Rugsėjo 1-osios išvakarėse Ūkio ministerija išplatintame pranešime spaudai paskelbė prognozes, kurios esą turėtų padėti abiturientams apsispręsti dėl studijų. Prognozės atskleidžia specialistų poreikį ateityje. Tiesa, ministerijos nurodytame interneto tinklalapyje zips.lt pateikti duomenys apie paklausias ateities specialybes kiek glumina. Dauguma duomenų yra iš 2013 m., o pateikiamos prognozės galioja 2014–2018 m. Ūkio viceministras aiškina, kad darbo rinka didele kaita nepasižymi, todėl problemos dėl pasenusios informacijos nemato.
Egzaminas
Egzaminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dvyliktokams – penkerių metų senumo informacija

„Dirbančiųjų pasiskirstymas pagal profesinį statusą 2013 metais“, „Darbdavių prognozės dėl darbuotojų skaičiaus kaitos jų įmonėse 2014 metais“, „Užimtųjų skaičius 2011–2013 metais“, „Darbdavių nuomonė apie tai, kokio lygmens darbuotojų trūko darbo rinkoje 2013 metais“ – su tokia ir panašia informacija zips.lt tinklalapyje Ūkio ministerija siūlo susipažinti dėl būsimosios specialybės neužtikrintus būsimuosius abiturientus.

Pranešime spaudai cituojamas ir ūkio viceministras Gediminas Onaitis, teigiantis, kad zips.lt svetainėje bus „matyti, kokių specialistų trūks, kokios bus įsidarbinimo galimybės“. Be to, Ūkio ministerija tikina, kad „sujungus esamų valstybės registrų duomenis žmogiškųjų išteklių paklausos prognozavimas bus dar tikslesnis, išsamesnis ir kokybiškesnis“.

Minėtoje interneto svetainėje esančiose prognozėse 2014–2018 metams matoma, kad itin išaugs švietimo darbuotojų, pirkimo ir pardavimo vadybininkų poreikis, reikės daugiau reklamos, rinkodaros ir personalo valdymo specialistų, taip pat įvairių statybos sektoriaus darbuotojų.

Zips.lt taip pat prognozuoja didelį viešojo sektoriaus vadovų ir specialistų bei teisės specialistų populiarumą darbo rinkoje.

zips.lt interneto svetainė
zips.lt interneto svetainė

Tačiau Lietuvos darbo biržos (LDB) turimi duomenys apie universiteto absolventų nedarbą šių metų rugpjūčio 1 d. kaip tik liudija apie teisės ir viešojo administravimo mokslus baigusių jaunuolių perteklių. Anot LDB atstovės spaudai Mildos Jankauskienės, šias specialybes įgiję absolventai kartu su kineziterapiją, socialinį darbą ir ekonomiką baigusiais kolegomis dažniausiai kreipiasi į darbo biržą.

Viceministras: prognozės yra tik prognozės

„Darbo rinkos tendencijos dažniausiai nepasižymi itin sparčia kaita, todėl ir senesnė informacija gali padėti priimant sprendimus. Kalbant apie prognozes svarbu nepamiršti, kad tai tik prognozės“, – pasiteiravus, ar tokia pasenusi informacija tebėra aktuali abiturientams, 15min teigė ūkio viceministras G.Onaitis.

„Pagal jas (prognozes) ima jausti tendencijas, kurios bus aktualios ir po 2018 m., tačiau prognozės negali garantuoti, kad tikrai gausite IT specialisto darbą 2018 m.“

ttklaipeda.lt nuotr./Gediminas Onaitis
ttklaipeda.lt nuotr./Gediminas Onaitis

G.Onaitis taip pat rado paaiškinimą, kodėl nėra pateikta naujesnių statistinių duomenų – taip esą yra dėl to, kad pradinė zips.lt sistemos versija atnaujinama rankiniu būdu.

„Ši sistema bus sujungta su daugybe valstybės registrų ir automatinis atnaujinimas vyks sparčiau“, – tikino ūkio viceministras.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius