-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkio ministerijos atstovai kolegų iš Latvijos klausė, kaip priversti verslininkus nekelti kainų įsivedus eurą

Ūkio ministerijos atstovai kolegas iš Latvijos apibėrė klausimais apie euro įvedimą. Latvijos vartotojų teisių apsaugos centro atstovai supažindino su pagrindiniais iššūkiais, kilusiais kontroliuojant, kaip Latvijos prekybininkai laikosi įsipareigojimų dvigubo kainų nurodymo laikotarpiu.
Latviškos eurų monetos
Latviškos eurų monetos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Latviai teigė, kad pažeidimai nebuvo sisteminio pobūdžio.

Kaip teigiama Ūkio ministerijos išplatintame pranešime, Latvijos įmonės ir asocijuotos verslo struktūros aktyviai dalyvavo pasirašant memorandumą dėl sąžiningo kainų nustatymo.

Memorandume apibrėžti pagrindiniai principai, kuriais vadovaudamiesi daug Latvijos verslininkų pasižadėjo nesinaudoti euro įvedimu kaip priežastimi padidinti prekių ir paslaugų kainas, nustatytu pereinamuoju laikotarpiu prekybos vietose nurodyti kainas ir eurais, ir latais, raginti savo verslo partnerius (tiekėjus ir pan.) prisidėti prie memorandumo ir informuoti savo darbuotojus apie pokyčius, susijusius su euro įvedimu.

Ūkio ministerija yra numačiusi parengti verslui rekomendacijas, kaip prekybos ir paslaugų teikimo vietose turi būti nurodomos kainos dvigubo kainų nurodymo laikotarpiu.

Taip pat bus sprendžiama dėl apskaitos, informacinių sistemų pritaikymo, personalo mokymo organizavimo ir verslo apskaitos standartų rekomendacijų rengimo tikslingumo. Ūkio ministerija jau yra parengusi ir pakartotinai pateikusi suinteresuotoms institucijoms ir verslo asociacijoms derinti Verslo subjektų gerosios verslo praktikos (valios) memorandumo projektą.

Memorandumo tikslas – sukurti verslo subjektų ir vartotojų abipusiu supratimu ir pasitikėjimu grindžiamą euro aplinką, išvengti piktnaudžiavimo ir nepagrįsto prekių ir paslaugų kainų didinimo keičiant litus į eurus, palengvinti vartotojų perėjimą nuo nacionalinės valiutos – lito – prie euro.

„Šio susitikimo tikslas buvo perimti Latvijos patirtį įvedant eurą, su Latvijos kolegomis aptarti su euro įvedimu susijusius klausimus, kurie šiuo metu yra itin aktualūs Ūkio ministerijai, pradedančiai įgyvendinti Nacionalinio euro įvedimo plano įgyvendinimo priemonių planą. Tokie susitikimai padeda efektyviau planuoti veiklą, pasinaudoti kitų valstybių patirtimi ir maksimaliai išvengti klaidų“, – sakė ūkio viceministrė Rasa Noreikienė.

Per susitikimą aptarti Latvijos teisės aktai, reguliuojantys pasirengimą įsivesti eurą ir euro įvedimą, dvigubo kainų nurodymo laikotarpiu Latvijoje taikomi reikalavimai. Latvijos Respublikos ekonomikos ministerijos atstovai pasidalijo memorandumo dėl sąžiningo kainų nustatymo, pasirašyto su verslo atstovais, ir įsipareigojimų pagal šį memorandumą laikymosi priežiūros patirtimi.

Latvijos kolegos pabrėžė, kad yra itin svarbu kuo anksčiau įtraukti visuomenę, žiniasklaidą, pagrindines organizacijas ir asociacijas į euro įvedimo procesą. Taip pat pažymėjo, kad svarbu kuo tiksliau nustatyti darbo grupes ir jų funkcijas, planuoti visus reikalingus darbus ir savo reikmėms pritaikyti geriausią kitų šalių praktiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius