Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ŪkioLeaks: dėmė ant „Nordea“ ir Olandijos jachtų statyklos munduro

Pirmadienį popiet startavęs tarptautinis žurnalistinis tyrimas apie nutekėjusius Ūkio banko duomenis drebina jau kelias Europos valstybes. Kol kas daugiausiai rezonanso – Suomijoje, Ispanijoje ir Olandijoje.
Nordea
Nordea / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nordea“ bankas teisinasi dėl šimtų milijonų dolerių neaiškios kilmės lėšų. Ispaniją drebina žinia apie prabangias rezidencijas, susijusias su įtakingu Rusijos veikėju Vladimiru Artiakovu ir jo šeima. Skandalas taip pat palietė garsius jachtų statytojus iš Olandijos ir britų karališkąją šeimą.

Visas tyrimo, kurį atliko tarptautinis žurnalistinių tyrimų centras OCCRP, 15min ir partneriai iš 18 valstybių, naujienas kviečiame sekti specialiame polapyje.

„Nordea“ ir šimtai milijonų

Dar iki tyrimo publikavimo smuko „Nordea“ banko akcijų kaina – dabar 15min partneriai, Suomijos nacionalinis transliuotojas, skelbia, kad Ūkio banko duomenys kelia rimtų klausimų dėl nešvarių pinigų šio banko sąskaitose.

Garsų banką aiškintis verčia „Troika Laundromat“ – per Ūkio banką veikusi įmonių ir sąskaitų sistema, panaudota ne vienos nusikalstamos schemos lėšų legalizavimui. Suomijos žurnalistų skaičiavimais, į „Nordea“ grupės bankų sąskaitas keliavo apie 700 mln. dolerių, susijusių su nutekėjusiais duomenimis.

Susipažinęs su Suomijos žurnalistų pateiktais duomenimis, pinigų plovimo prevencijos ekspertas Pirjo Jukarainenas konstatavo, kad „Nordea“ prevencijos sistemos nesuveikė.

„Čia tikrai yra bent keli atvejai, kai turėjo nuskambėti aliarmai. Pagal įstatymą, bankas privalo pažinti savo klientus, suprasti [jų] verslą ir nuolat stebėti operacijas. Tai akivaizdžiai nesuveikė“, – sakė P.Jukarainenas.

Apie įtartinas operacijas „Nordea“ sąskaitose rašo ir Danijos leidinys „Berlingske“.

Jachtų statytojai neteikia atsakymų

Olandijoje centrine „Troika Laundromat“ tyrimo figūra tapo jachtų statykla „Heesen“. Elitines jachtas kurianti kompanija pastatė dvi jachtas Valentinui Zavadnikovui – garsiam Rusijos verslininkui ir buvusiam politikui. V.Zavadnikovas to neslėpė, tačiau slėpė pinigus, kurias buvo apmokėta jachtų statyba.

„Heesen“ paslaugos apmokėtos „Troika Laundromat“ sistemos lėšomis. Per ofšorinių įmonių tinklą, teikiant paskolas, kurių grąžinimo įrodymų nutekėjusiuose duomenyse arba nedaug, arba iš viso nėra.

15min nuotr./Viena iš Valentinui Zavadnikovui statytų jachtų
15min nuotr./Viena iš Valentinui Zavadnikovui statytų jachtų

Tyrimo partneriai iš Olandijos, portalai „Platform Investico“ ir „De Groene Amsterdammer“, kreipėsi į „Heesen“ statyklą su klausimais. Elitinių jachtų kūrėjai atsakymų kol kas nepateikė. Olandijos žurnalistai taip pat kelia klausimus dėl kelių vakarietiškų bankų, kurie gavo pinigus iš Ūkio banke veikusio „Troika Laundromat“ tinklo: „ABN Amro“, ING ir kitų.

Ispanijos vilos ir du princai

„The Guardian“ ir BBC publikavo istoriją apie tai, kaip „Troika Laundromat“ sistemos pinigai pasiekė britų karališkąją šeimą.

Banko „Troika Dialog“, kuris ir sukūrė per Ūkio banką veikusią sistemą, įkūrėjas Rubenas Vardanianas 2009–2010 m. skyrė solidžią sumą princo Charleso labdaros fondui. Lėšos skirtos Anglijos architektūros paveldo išsaugojimui. Tačiau jos atėjo ne iš R.Vardaniano sąskaitos – pavedimai vykdyti iš Lietuvos.

Pinigai princo Charleso fondui atkeliavo iš ofšorinės kompanijos „Quantus Division“ sąskaitos Ūkio banke. Ši įmonė – vienas svarbiausių „Troika Laundromat“ sistemos elementų. Nėra jokių įrodymų, jog pinigų gavėjai galėjo žinoti apie neaiškią lėšų kilmę.

Kitas princas, kurį paliečia „Troika Laundromat“ tyrimas – tai 2016 m. miręs dainininkas. Nutekėję duomenys rodo, kad iš minėtos įmonės „Quantus Division“ sąskaitos apmokėta Prince‘o kelionė į prabangų „Troika Dialog“ vakarėlį Maskvoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Prince'as
„Scanpix“/AP nuotr./Prince'as

Tyrimas taip pat atskleidė istoriją apie prabangias vilas Ispanijoje, prie Kosta Brava paplūdimio. Didelė dalis šioms viloms panaudotų pinigų atkeliavo iš „Troika Laundromat“ sistemos, išduodant paskolas 80-metei moteriai iš Rusijos.

OCCRP žurnalistai nustatė, kad tuo metu ši moteris oficialiai gyveno tuo pačiu adresu kaip Vladimiras Artiakovas. Jis tuo metu ėjo Samaros srities gubernatoriaus pareigas. Dabar V.Artiakovas yra vienas Rusijos valstybinės korporacijos „Rostech“ vadovų.

Kaip skelbia tyrimo partneris „El Periodico“, Ana Kurepina – minėtoji 80-metė – iš „Troika Laundromat“ sistemos gavo keliolika milijonų eurų. Pinigai atkeliavo per ofšorinių įmonių paskolas, nereikalaujant jokio užstato, ir buvo panaudoti Kosta Brava rezidencijų pirkimui.

Šias vilas prieš keletą metų įsigijo V.Artiakovo sūnus.

Daugiau „ŪkioLeaks“ tyrimų – jau netrukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius