Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina TVF misijos atstovų laukia kitą savaitę

Ukraina laukia kitą savaitę atvykstant Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos, kurios palankios išvados suteiktų nuo Rusijos į Vakarus atsigręžusiai ir sunkiai ekonomiškai atsigaunančiai valstybei susitarti dėl naujos svarbios TVF ilgalaikio kreditavimo programos.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„TVF misijos Kijeve laukiame kitą savaitę. Pirmiausia tikimės aptarti naujos programos parametrus, trukmę ir apimtis. Ir mes tikimės sėkmės šiose derybose“, – ketvirtadienį pareiškė Ukrainos žiniasklaidos cituojamas nacionalinio (centrinio) banko vadovas Jakobas Smolijus.

Naujasis Ukrainos premjeras Oleksijus Hončarukas skelbė, jog TVF misija Kijeve dirbs rugsėjo 10-24 dienomis. Jo žodžiais, vyriausybės derėsis dėl 3-4 metų trukmės naujos kreditavimo programos.

Ukrainos bankas praėjusį mėnesį pareiškė, jog šalis tikisi naujo TVF 5-10 mlrd. JAV dolerių vertės paskolų paketo pagal išplėstinę fondo priemonę (Extended Fund Facility, EFF), o ne pagal rezervinio susitarimo (Stand-by Arrangements, SBA) programą, kuri vis dar galioja.

TVF teikia finansinę paramą krizės ištiktoms šalims mainais į daugelio reikalavimų vykdymą. Fondo lėšos pagal EFF skiriamos valstybėms, kurios vidutinės trukmės laikotarpiu susiduria su rimtomis mokėjimų balanso problemomis dėl struktūrinių ekonomikos trūkumų. Palyginus su SBA programa, EFF sutartis būna ilgesnio laikotarpio, todėl šaliai būna lengviau vykdyti finansavimo sąlygas, o finansinės paramos grąžinimo sąlygos būna palankesnės.

Kijevas tikisi iki šių metų pabaigos su TVF pasirašyti naują bendradarbiavimo memorandumą ir gauti pirmąją išmoką, kurios dydis būtų iki 2 mlrd. JAV dolerių.

„TVF finansinė parama nėra tiek svarbi pati savaime, bet labai svarbi kaip signalas kitiems Ukrainos finansiniams donorams. Reali galimybė sulaukti naujų finansavimo įnašų iš Europos Sąjungos ir Pasaulio banko. Jie labiau tikėtini, jei susitarsime su TVF“, – sakė Ukrainos banko vicepirmininkas Dmytro Solohubas.

Dabartinė Ukrainos ir TVF bendradarbiavimo SBA programa 14-os mėnesių laikotarpiui buvo patvirtinta pernai gruodį. Ji numato 3,9 mlrd. JAV dolerių vertės finansavimą, tačiau išmoka buvo tik viena – 1 mlrd. dolerių dydžio, iškart po programos įsigaliojimo. Antrąją išmoką Ukraina tikėjosi gauti iki šių metų vidurio, tačiau gegužę Kijeve dirbusi TVF misija išvyko nepateikusi jokių rekomendacijų. Misijos vadovas Ronas van Rodenas tada pareiškė, kad TVF ekspertai grįš po Ukrainos parlamento rinkimų bei naujos vyriausybės suformavimo.

Ankstesnė TVF 17,5 mlrd. JAV dolerių vertės EFF pobūdžio finansinės paramos Ukrainai programa ketveriems metams buvo patvirtinta 2015 metų pradžioje. Tačiau Ukraina gavo tik bemaž pusę pagal ją numatytų išmokų – iš viso 8,7 mlrd. JAV dolerių prilygstančią sumą. Finansavimas buvo sustabdytas 2017-ųjų pirmojo pusmečio pabaigoje, nes buvo konstatuota, kad Kijevas nevykdė daug programos sąlygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius