Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos centrinio banko vadovas atsistatydino dėl „politinio spaudimo“

Ukrainos centrinio banko vadovas Jakivas Smolijus trečiadienį atsistatydino, savo sprendimą motyvuodamas „politiniu spaudimu“ šiai institucijai.
Jakivas Smolijus
Jakivas Smolijus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ukraina

Ukrainos nacionalinio banko (UNB) vadovas pranešė įteikęs atsistatydinimo pareiškimą šalies prezidentui Volodymyrui Zelenskiui. Atsistatydinimui dar turi pritarti Ukrainos parlamentas.

J.Smolijus sakė, kad dėl „sistemingo politinio spaudimo“ UNB „aš, kaip jo vadovas, negaliu veiksmingai vykdyti savo pareigų“. Tačiau jis neįvardijo jokių politinių jėgų.

Ukrainos prezidentūra kol kas nepateikė jokių komentarų.

Banko vadovybė buvo dažnai pliekiama kai kurių Aukščiausiosios Rados narių, daugiausia iš prezidento partijos, kurie siejami su oligarchu Ihoriu Kolomoiskiu.

Kritiškai UNB vadovybės atžvilgiu nusiteikę parlamentarai parengė rezoliucijos projektą, kuriame ši institucija kaltinama vykdanti „šaliai pavojingą politiką“. Anot dokumento autorių, bankas savo veiksmais pagilino ekonomikos krizę.

Praėjusį mėnesį šiam projektui kritikos pažėrė Didžiojo septyneto (G-7) šalių ambasadoriai Ukrainoje. Pasak jų, dėl grėsmės UNB nepriklausomybei kils pavojus tarptautinei paramai Ukrainos vyriausybės pastangoms.

UNB nepriklausomybė yra vien iš svarbiausių Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pagalbos Ukrainai sąlygų.

Birželį TVF skyrė Ukrainai pirmąją 2,1 mlrd. JAV dolerių išmoką pagal naują 5 mlrd. dolerių kreditavimo programą, tačiau likusi paramos paketo dalis gali būti įšaldyta dėl situacijos, susijusios su centriniu banku.

Ukrainos žiniasklaida praneša, kad parlamentas J.Smolijaus atsistatydinimą svarstys penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius