Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos vyriausybė 23,5 proc. brangina dujas gyventojams, kad susitartų su TVF

Ukrainoje gamtinių dujų kainos buitiniams vartotojams nuo lapkričio mėnesio didės 23,5 proc., pranešė premjeras Volodymyras Hroismanas.
Auksinių stogų Kijevas
Auksinių stogų Kijevas / 123rf.com

„Dujos gyventojams nuo lapkričio brangs 23,5 procento. Ne 60 procentų. Tai - kompromisas, kurį neįtikėtinomis pastangomis pavyko pasiekti derybose su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF)", - pareiškė Ukrainos vyriausybės vadovas.

Gamtinių dujų kainų buitiniams vartotojams didinimas buvo viena esminių ir sunkiausių, nuo praėjusių metų liepos užstrigusių Kijevo ir TVF derybų dėl kreditavimo atnaujinimo dalių. TVF reikalavo dujas branginti iki 60 proc., tačiau Ukrainos vyriausybė laikėsi tvirtos nuomonės, jog šalies gyventojų mokumas tokiam kainų šuoliui yra per menkas.

Ukrainos valdžia kartą jau buvo paklususi TVF reikalavimui smarkiai branginti dujas - 2017 metų pirmoje pusėje, ir tai leido Kijevui laikinai užsitikrinti tarptautinį finansavimą. Tačiau artėjant 2019-ųjų prezidento ir parlamento rinkimams Ukrainos valdžiai toks žingsnis būtų savižudiškas.

Ukrainos vyriausybė siekė susitarti su TVF per jo misijos Kijeve vizitą pirmoje rugsėjo pusėję, tačiau jos terminui pasibaigus buvo pranešta apie sutarimą derybas pratęsti.

Dabar Kijevas siekia naujos ilgalaikės kreditavimo programos, pakeisiančios įstrigusią dabartinę, kurios galiojimas baigsis 2019-ųjų pradžioje.

2015-ųjų pradžioje TVF patvirtino 17,5 mlrd. JAV dolerių vertės Ukrainos kreditavimo programą ketveriems metams, kuri turėjo padėti šaliai atsigauti po dviejų skaudžios recesijos metų, provakarietiškai vyriausybei mažinant priklausomybę nuo Rusijos.

Vis dėlto, Ukraina sulaukė tik keturių jos išmokų - iš viso 8,7 mlrd. JAV dolerių prilygstančią sumos. Finansavimas buvo sustabdytas 2017-ųjų pirmojo pusmečio pabaigoje, TVF ekspertams pažėrus aštrios kritikos dėl struktūrinių reformų Ukrainoje, o ypač - dėl nepakankamos kovos su įsišaknijusia korupcija.

Naujas susitarimas TVF palengvintų Kijevo galimybes sulaukti finansinės paramos iš Europos Sąjungos bei Pasaulio banko.

Rugpjūtį Ukraina ir Europos Sąjunga pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą ir paskolos sutartį dėl ketvirtosios ES makrofinansinės pagalbos Ukrainai programos įgyvendinimo, kurios dydis - 1 mlrd. eurų. Viena jos sąlygų - Kijevas privalo susitarti su TVF.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius