Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už tiekėjų spaudimą prekybininkams žada baudas

Vyriausybė ketina bausti didelę galią rinkoje turinčias mažmeninės prekybos įmones už tiekėjų spaudimą, kuris yra neteisėtas. Įmonėms gresia iki 400 tūkst. litų baudos. Tai numatyta Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo projekte.
Mokesčiai
Už neteisėtą tiekėjų spaudimą prekybos tinklai galės būti baudžiami iki 400 tūkst. Lt baudomis. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Susidariusi padėtis mažmeninėje prekyboje yra oligopolinė – keturi dominuojantys tinklai sudaro 72 proc. rinkos ir atitinkamai turi galią spausti tiek tiekėjus, tiek vartotojus“, – po Vyriausybės pasitarimo pirmadienį žurnalistams sakė ūkio ministras Dainius Kreivys.

Jo teigimu, mažmeninė maisto prekybos koncentracija iki šiol didėjo maždaug po 10 proc. kas keletą metų. Jei šis procesas ir toliau vyktų tokiais tempais, pasak D.Kreivio, per ateinančius 10 metų mažos parduotuvėlės šalyje išnyktų, o dominuojančių tinklų koncentracija rinkoje pasiektų 90 procentų.

Kaip sakė D.Kreivys, šis įstatymas suteiktų pagalbą ir mažoms parduotuvėlėms, ir apsaugą tiekėjams. Įstatyme projekte numatytos devynios apsaugos priemonės. Tai  mokesčio už įėjimą į tinklą draudimas, kai prekybos tinklai ima mokestį už naujos prekės įtraukimą į parduotuvę.

Taip pat bus draudžiamos kompensacijos už negautą ar gautą mažesnį nei tikėtasi pelną, uždraustas vadinamasis lentynos mokestis. „Su Žemės ūkio ministerija derina, kad logistikos mokestis irgi būtų draudžiamas“, – sakė D.Kreivys. Jo žiniomis, šie mokesčiai būdavo pakankamai dideli, tačiau konkrečių skaičių ministras viešinti nenorėjo.

Galutinai dėl šio įstatymo projekto Vyriausybė turėtų apsispręsti trečiadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius