-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užimtumo tarnyba atsisako vienos bedarbių rėmimo priemonės: naikina besidubliuojančias

Užimtumo tarnyba šiemet nusprendė panaikinti vieną iš bedarbių rėmimo priemonių – Darbo įgūdžių įgijimo rėmimą, motyvuodama, kad pastaraisiais metais rinkoje jaučiamas kvalifikuotų specialistų trūkumas, todėl darbuotojus, baigusius profesinio mokymo programas, darbdaviai priimdavo ir be papildomos paramos. Be to, tarnyba tvirtina, kad siekia panaikinti besidubliuojančias paslaugas, nes siūloma dar viena panaši priemonė.
Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas
Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iki šiol veikusia Darbo įgūdžių įgijimo rėmimo priemone buvo siekiama padėti darbo ieškantiems asmenims įgyti darbo įgūdžių pagal turimą kvalifikaciją ar kompetenciją tiesiogiai darbo vietoje.

Dažniausiai subsidija būdavo mokama apie 6 mėnesius, nors iš viso šios priemonės trukmė buvo iki 12 mėnesių. Kiekvienas atvejis buvo vertinamas individualiai: atsižvelgiant į darbuotojo, darbdavio lūkesčius.

Užimtumo tarnyba skelbia, kad darbdavys mokslus baigusį specialistą galės priimti, pasinaudojęs kita priemone – galimybe gauti subsidiją darbo užmokesčiui.

„Kelerius metus stebėjome kvalifikuotų specialistų darbo rinkoje trūkumą, vos baigusius profesinio mokymo programas darbdaviai priimdavo ir be papildomos paramos. Jei darbdavys norės finansinės paramos, ją galės gauti, pasinaudojęs įdarbinimo subsidijuojant priemone. Šiuo sprendimu siekiame išgryninti besidubliuojančias paslaugas“, – teigia Užimtumo tarnybos atstovai.

2022 m. Darbo įgūdžių įgijimo rėmimo priemone pasinaudojo 1089 Užimtumo tarnybos klientų, įdarbinimo subsidijuojant – 15785.

„Akivaizdu, kad įdarbinimas subsidijuojant darbdaviams buvo patrauklesnė paramos forma“, – 15min sakė Užimtumo tarnybos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Inga Vegytė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Užimtumo tarnyba
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Užimtumo tarnyba

Pasak jos, įdarbinimo subsidijuojant priemonė leidžia ilgiau gauti paramą, todėl darbdaviai (ypač darbinantys žmones su negalia) rinkdavosi būtent ją. Pavyzdžiui, kvalifikaciją įgijusio 30-40 proc. darbingumo kliento Darbo įgūdžių įgijimo subsidija buvo mokama tik iki 12 mėn. O, jei darbdavys rinkosi Įdarbinimo subsidijuojant priemonę, finansinę paramą galėjo gauti iki 24 mėn.

Kas galėjo gauti?

Norint gauti darbo įgūdžių įgijimo rėmimo priemonę būtina sąlyga buvo, kad darbo veiklą bedarbiai pradėtų pirmą kartą pagal naujai įgytą kvalifikaciją ar kompetenciją – pavyzdžiui, pabaigę profesinę mokyklą ar oficialius kursus per Užimtumo tarnybą. Visos kitos sąlygos – identiškos įdarbinimo subsidijuojant priemonei.

Darbo įgūdžių įgijimo remiama trukmė buvo iki 12 mėnesių, taip pat ši subsidija negalėjo viršyti 1,5 Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos dydžio (1095 eurų) ir nuo šio darbo užmokesčio apskaičiuotų draudėjo privalomojo valstybinio socialinio draudimo įmokų sumos.

Subsidijos darbo užmokesčiui dydis buvo apskaičiuojamas procentais (50-75 proc.) nuo įdarbintam asmeniui darbdavio priskaičiuotų draudžiamųjų pajamų.

Kai darbdavys paskirdavo atsakingą asmenį, turintį ne mažesnę kaip vienerių metų darbo patirtį pagal atitinkamą kvalifikaciją ar kompetencijas, gebantį konsultuoti, padėti ir prižiūrėti, kad paskirtos užduotys būtų atliekamos kokybiškai, tuo atveju atsakingas asmuo darbo įgūdžių įgijimui organizuoti galėjo skirti daugiau kaip 20 proc. savo darbo laiko.

Darbdaviui būdavo papildomai kompensuojamos darbo įgūdžių įgijimo tiesiogiai darbo vietoje organizavimo išlaidos, bet ne daugiau kaip 20 proc. visos mokamos subsidijos darbo užmokesčiui už įdarbintus asmenis, jei paskirtas asmuo yra vyresnis nei 50 m. ir ne daugiau kaip 10 proc. kitais atvejais.

Užimtumo tarnyba šiemet planuoja ir daugiau naujovių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius