Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Užsienio įmonės dėl „Snoro“ bankroto su Lietuva ketina bylinėtis arbitraže

Keturiolika užsienio bendrovių – bankrutuojančio banko „Snoras“ kreditorių Lietuvos Vyriausybei pateikė pretenzijas, kurios pradeda investicinio ginčo prieš Lietuvą procedūrą tarptautiniame arbitraže.
„Snoras“
„Snoras“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Bendrovėms atstovaujanti advokatų kontora „Raidla Lejins & Norcous“ pranešė, kad bendra bendrovių prarasto ir ginčijamo turto – daugiausiai lėšų sąskaitose ir obligacijų – vertė yra apie 100 mln. litų.

„Raidla Lejins & Norcous“ advokatas Elijus Burgis BNS sakė, kad pretenzija Vyriausybei iš esmės pradeda arbitražo procesą.

„Dabar lauksime atsakymo į pateiktą pretenziją, o priklausomai nuo atsakymo, spręsime dėl tolesnių veiksmų. Atsakymo turėtume sulaukti per mėnesį, tačiau praeitą kartą mums Vyriausybė atsakymą pateikė beveik per du mėnesius“, – sakė advokatas.

Advokatų kontora pranešė, kad išanalizavę Vyriausybės veiksmus nacionalizuojant banką „Snoras“ ir paskelbiant jo bankrotą, klientai ryžosi pradėti teisinę kovą prieš Lietuvą. Daugumai užsienio investuotojų kyla klausimų ne tik dėl šių veiksmų teisėtumo, bet ir dėl Lietuvos banko vykdytos „Snoro“priežiūros, todėl tokių pretenzijų gali būti ir daugiau.

E.Burgio teigimu, kol kas nėra nuspręsta, į kokį arbitražą būtų kreipiamasi.

„Galimi įvairūs variantai – tiek arbitražai Vašingtone, Stokholme, tiek bet kurioje šalyje iš bet kokių pasirinktų specialistų ginčui suformuotas vadinamasis “ad hoc„ arbitražas. Realiausia, kad arbitražas vyktų Europoje, tačiau dėl to nėra priimta sprendimo“, – sakė E.Burgis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius