Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsienio studentų indėlis į Didžiosios Britanijos ekonomiką 10 kartų viršija su jais susijusias valstybės išlaidas

Studentų iš užsienio indėlis į Didžiosios Britanijos ekonomiką dešimt kartų viršija išlaidas, kurias šalis patiria, priimdama juos savo teritorijoje, parodė tyrimas, kurį konsultacijų įmonė „London Economics“ atliko Didžiosios Britanijos aukštojo mokslo politikos instituto (HEPI) užsakymu. „London Economics“ išnagrinėjo valstybės išlaidas ir naudą, susijusią su 231 tūkst. užsienio studentų atvykimu į šalį 2015–2016 mokslo metais.
Londonas
Londonas / Shutterstock.com nuotr.

Tyrimas parodė, kad į aukštąsias mokyklas vienais metais priimami užsienio studentai per savo studijų laikotarpį Didžiajai Britanijai suteikia maždaug 22,6 mlrd. svarų (apie 30,5 mlrd. JAV dolerių) ekonominę naudą. Į šį rodiklį įtraukti mokesčiai už mokslą ir studentų išlaidos apgyvendinimui, taip pat kitos išlaidos, susijusios su jų buvimu šalyje studijų laikotarpiu.

Tuo tarpu išlaidos, kurias Didžioji Britanija patiria priimdama užsienio studentus ir kurios apskaičiuotos vidutiniam vienais metais priimamų studentų skaičiui, sudaro apie 2,3 mlrd. svarų, parodė „London Economics“ skaičiavimai.

Taigi į šalies aukštąsias mokyklas vienais metais priimami užsienio studentai per savo studijų Didžiojoje Britanijoje laikotarpį užtikrina grynąjį teigiamą ekonominį poveikį, kuris sudaro daugiau kaip 20 mlrd. svarų, arba 310 svarų vienam šalies gyventojui.

2015–2016 mokslo metais studijuoti į Didžiąją Britaniją atvyko 58,96 tūkst. Europos Sąjungos (ES) valstybių piliečių ir 172,105 tūkst. studentų iš kitų valstybių, daugiausia iš Kinijos.

Vieno studento iš ES valstybių priėmimo ekonominė nauda per visą jo studijų laikotarpį sudaro vidutiniškai 87 tūkst. svarų, o valstybės išlaidos – 19 tūkst. svarų. Studentų iš kitų valstybių atveju šie rodikliai sudaro atitinkamai vidutiniškai 102 tūkst. svarų ir 7 tūkst. svarų, parodė tyrimas.

Didžiosios Britanijos valdžia ankstesniems užsienio studentų priėmimo naudos tyrimams neskirdavo daug dėmesio, nes juose nebuvo atsižvelgiama į studentų išlaikymo išlaidas, pažymėjo HEPI vadovas Nickas Hillmanas.

Vyriausybės duomenys tam tikrais atvejais rodė, kad išlaidos gali viršyti valstybei suteikiamą naudą, pareiškė jis.

Tuo tarpu „London Economics“ tyrimas rodo, kad vyriausybės vertinimai buvo klaidingi, nes studentų priėmimo nauda Didžiosios Britanijos ekonomikai su jais susijusias valstybės išlaidas viršija net dešimt kartų.

„Tai yra kur kas daugiau, negu mes tikėjomės prieš atlikdami šį tyrimą“, – pažymėjo N.Hillmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius