Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsimojus mažinti paramą pirmajam būstui jaunos šeimos sunerimo: kas keistųsi jau laukiančioms eilėje?

Vyriausybei užsimojus mažinti paramą pirmą būstą perkančioms jaunoms šeimoms, šio finansavimo eilėje jau laukiantys gyventojai susirūpino. Ar jiems kas nors keistųsi, jei nuo kitų metų įsigaliotų nauja tvarka?
Nekilnojamas turtas
Nekilnojamasis turtas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlymui sumažinti paramą, jos neteikti didžiuosiuose miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje) ir aplink juos esančiose savivaldybėse bei kurortuose (Birštone, Druskininkuose, Neringoje, Palangoje), taip pat riboti būsto vertę.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo viceministro Martyno Šiurkaus, tokie pakeitimai prisidėtų prie regionų gaivinimo.

Pagal naująją tvarką subsidija siektų 7,5 proc. būsto paskolos sumos (iki 87 tūkst. eurų), tai reiškia, kad maksimali subsidijos suma būtų 6,5 tūkst. eurų. Dabar subsidija siekia 15–30 proc. paskolos.

Manoma, kad tokiu būdu parama galėtų pasinaudoti daugiau jaunų šeimų, būtų patenkinama dukart daugiau prašymų.

Įsigyjamo būsto maksimali vertė siektų 120 tūkst. eurų. Be to, subsidija būtų išmokama tik užbaigus statybas.

Taip pat būtų privaloma deklaruoti gyvenamąją vietą įsigytame būste – tokiu būdu gyventojai pajamų mokestį mokėtų toje savivaldybėje, kurioje būstas buvo įsigytas.

Būtų atsisakoma ir laukiančiųjų paramos sąrašo, prašymai priimami tik esant finansavimui. Subsidiją reikėtų grąžinti, jei būstas parduodamas nepraėjus 5 metams, vietoje dabartinių 10 metų nuo jo įsigijimo dienos.

Šiam siūlymui dar turės pritarti Seimas, tačiau jaunos šeimos jau spėjo sunerimti.

123RF.com nuotr./Eurų banknotai ir monetos
123RF.com nuotr./Eurų banknotai ir monetos

15min skaitytojas Andrius pasakojo, jog jau daugiau nei metus laukia subsidijos, siekiančios 25 proc. paskolos sumos. Laukti tenka tiek ilgai, kad per šį laiką spės gimti ir antrasis jo vaikas.

„Ar gali taip valstybė pasielgti, kad pakeitus tvarką eilė bus nutraukta ir gausime 3,5 karto mažesnę paramą? Juk žmonės planuojasi gyvenimą, kokia tai nesąmonė“, – piktinosi vyras.

SADM 15min patikslino, jog tokiu atveju, jei naujai tvarkai būtų pritarta, šiuo metu eilėse laukiančios šeimos iš sąrašo nedingtų ir paramą galėtų gauti pagal tuo metu, kada buvo pateiktas prašymas, galiojusią tvarką.

„Siūloma, kad, priėmus Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo pakeitimus, šeimos, įrašytos į laukiančių finansinės paskatos sąrašą, galėtų pasinaudoti finansine paskata pagal šiuo metu galiojančias nuostatas arba, jų sprendimu, pagal naują tvarką“, – nurodė SADM atstovai.

Tad šiemet paramos paprašiusieji kitąmet galėtų gauti subsidiją pagal 2023 m. galiojusią tvarką, nebent pareikštų kitaip ir norėtų, kad parama būtų pritaikyta pagal naująją 2024 m. tvarką.

Primename, kad 2018–2022 m. paramą gavo 5313 jaunų šeimų, subsidijoms panaudota apie 68 mln. eurų.

Apie 30 proc. gavėjų įsigijo būstą aplink didžiuosius miestus esančiose savivaldybėse. Jiems skirta 20 mln. eurų, rašo BNS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius