Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 06 /11:48

Užsiuto kolekcionieriai: Lietuvos banko aukcionas istoriniams banknotams buvo neprieinamas

Gruodžio 4 d. prasidėjęs Lietuvos banko aukcionas kolekciniams 100-1000 litų apyvartoje nebuvusių banknotų rinkiniams sukėlė pasipiktinimo bangą – 15min redakcija gavo kelių pasipiktinusių kolekcionerių laiškus, kad sistema neveikia pusę paros, o aukcionas baigiasi. Tai ne pirmas atvejis, kai Lietuvos banko numizmatinių vertybių platinimo būdas sulaukia karčių atsiliepimų.
Rėkiantis žmogus
Rėkiantis žmogus / 123rf nuotr.

Lietuvos banko aukciono numatyta pabaiga – trečiadienį 9 val. Net ir pasibaigus aukcionui atsidaryti internetinę svetainę www.lbskrynele.lt 15min ne visuomet pavykdavo. Tačiau, kuomet svetainę užkraudavo, aukcionai banknotams joje tebevyko.

15min skaitytojo nuotr./„Lūžusi“ Lietuvos banko aukcionų sistema
15min skaitytojo nuotr./„Lūžusi“ Lietuvos banko aukcionų sistema

„Nuo vakar vakaro nulūžę išreklamuotieji Lietuvos banko aukcionai (lbskrynele.lt) – negalima registruotis į aukcionus, meta klaidą“, – piktinosi 15min skaitytojas Audrius.

Kitas kolekcionierius Linas patikino, kad norėjo įsigyti Lietuvos banko skelbiamų 1000, 500 ir 100 litų istorinių banknotų, tačiau aukcione to negalėjo padaryti – o bandė pusę paros.

„Negaliu patvirtinti dalyvavimo ir pervesti dalyvio mokesčio. Pridedu ekrano nuotraukas, kurioje vietoje atsiranda klaida. Prisijungimus darau iš skirtingų naršyklių ir skirtingu laiku ir daug kartų. Šiuo metu iki aukciono liko apie 7 val. Prašiau Lietuvos banko el.paštu ir per „Facebook“ iki aukciono pabaigos suteikti man technines galimybes dalyvauti aukcionuose“, – rašė Linas.

15min jis aiškino, kad tik 9.15 val. ryte gavo iš Lietuvos banko laišką, kad sistema jau veikia – tuo metu buvo likę vos keli rinkiniai. Linas dar bandė aukcionuose sudalyvauti, tačiau juose nelaimėjo.

„Buvo likę tik tie, kurie automatiškai prasitęsė, nes pakėlus kainą kaskart aukcionas pratęsiamas 5 minutes. Sudalyvavau, nelaimėjau, bet jau ne visi buvo likę. O prisijungti bandžiau likus pusei paros iki aukciono pabaigos“, – aiškina kolekcionierius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pinigai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pinigai

Anot jo, pranašumą turėjo anksčiau automatinius statymus atlikę aukciono dalyviai.

„Tai blogai vertinu. Apskritai aukcionas yra gerai rinkos kainai nustatyt, mintis labai gera – būtų labai gerai kaina nustatyta. Bet dabar ji šiek tiek mažesnė, nei būtų pakilę veikiant visai sistemai nuolat“, – sako Linas.

Jis paaiškina, kad aukciono metu buvo parduoti 500 vienetų banknotų komplektų, o kitus 4500 komplektų bus galima įsigyti kasose, o jų kaina bus nustatyta pagal aukcioną.

„Neaišku, ar kasose juos iššluos per pirmą dieną, ar jie gulės – monetas tokiais tiražais greitai iššluoja. Tačiau banknotai yra atskira istorija – dar nelabai yra buvę, kad Lietuvos bankas pardavinėtų tokius įdomesnius banknotus“, – sako Linas.

Jis skaičiuoja, kad naktį sėdėjo kone iki 3 valandos, kol nepavykus atlikti statymų nuėjo miegoti.

Lietuvos bankas pirštu beda į Registrų centrą

„Litų banknotų aukcionas yra vykdomas per Registrų centro valdomą sistemą ir dėl didelio vartotojų aktyvumo paskutinę naktį buvo trumpalaikių sistemos darbo sutrikimų – to priežastis galėsime pateikti atlikę detalų tyrimą. Preliminariais duomenimis, sutrikimai įvyko vakar vėlai vakare. Nuoširdžiai apgailestaujame, jei šie techniniai sutrikimai sukėlė nepatogumų“, – sako Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius Deivis Stankevičius.

Anot jo, trečiadienį ryte, t.y. paskutinėmis aukciono valandomis, kada dalyvių aktyvumas didžiausias, sistema vėl veikė sklandžiai ir visi norintys galėjo pateikti savo kainos siūlymus. Pirmasis aukcionas pasibaigė 09:07, o paskutinis – 0:41.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Registrų centras
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Registrų centras

„Aukcionų kartoti ar pratęsti neplanuojame, o su sistemos tiekėju Registrų centru atliksime išsamią situacijos analizę, kad panašūs nesklandumai nesikartotų ateityje“, – aiškina D.Stankevičius.

Detalesnę informaciją apie aukciono rezultatus – dalyvių skaičių, kainų vidurkį ir pan. – Lietuvos bankas ketina skelbti kiek vėliau, išanalizavus ir apibendrinus visus aukciono duomenis.

„Tačiau atkreipiame dėmesį, kad visi norintys litų rinkinių dar galės įsigyti. Aukciono metu buvo pasiūlyta tik dešimtadalis viso planuojamo parduoti rinkinių kiekio (500 vnt.). Dar 4484 rinkiniai bus parduodami Lietuvos banke“, – patikina D.Stankevičius ir siūlo jų užsisakyti per išankstinę užsakymų sistemą ar nuo gruodžio 13 d. pirkti Lietuvos banko kasose.

Kainos nuo pradinių pašoko 5 kartus

Tebevykstančių banknotų rinkinių aukcionai parodo, kad tarp kolekcionierių verda aistros – kainos nuo pradinių pašokusios po penkis kartus.

Aukcione parduodami rinkiniai su trimis niekada apyvartoje nebuvusiais ir mokėjimo priemone nelaikomais banknotais: 1991 metų laidos 500 ir 1 000 litų bei 1994 metų laidos 100 litų.

15min nuotr./Lietuvos banko aukcione išparduodami paskutiniai banknotų rinkiniai
15min nuotr./Lietuvos banko aukcione išparduodami paskutiniai banknotų rinkiniai

5 vnt. tokių rinkinių pradinė kaina buvo 250 eurų, tačiau 10.10 val. vykusiuose aukcionuose tokių rinkinių kainos jau buvo pašokusios iki 1200-1260 eurų.

Atitinkamai, 10 vnt. rinkinių komplekto pradinė kaina – 500 eurų, o aukcione – 2200 eurų. O 20 vnt. rinkinių kainą nuo pradinių 1000 eurų rinkos dalyviai pakėlė iki daugiau nei 4000 eurų.

LB nuotr./Lietuvos bankas parduos išskirtinius litų banknotus – tarp jų ir 1000 litų kupiūros
LB nuotr./Lietuvos bankas parduos išskirtinius litų banknotus – tarp jų ir 1000 litų kupiūros

Banknotų rinkinių elektroninis aukcionas prasidėjo pirmadienį 9 val. Tą dieną turėjo būti pasiūlyta 500 rinkinių, o pradinė vieno rinkinio pardavimo kaina – 50 eurų.

Iš viso Lietuvos bankas ketino gyventojams pasiūlyti 4484 rinkinius, kurių pradinė pardavimo kaina iš viso siekia 224,2 tūkst. eurų, tačiau jei visi šie rinkiniai būtų parduodami tokiomis kainomis, kokios nusistovėjo aukcione, Lietuvos bankas pritrauktų per milijoną eurų.

Nuo gruodžio 12 d. 8 val. šiuos rinkinius bus galima užsisakyti ir per Lietuvos banko išankstinių užsakymų sistemą, o nuo gruodžio 13 d. bus galima įsigyti Lietuvos banko kasose – 15min jau rašė, kad šalia kasų treninguoti vyrukai įvedę savo eilės sudarymo tvarką.

Patys pirmieji banknotai

Banknotų rinkiniai yra unikalūs tuo, kad dalis jų apskritai yra patys pirmieji atspausdinti litų banknotai ir tai buvo padaryta beveik pora metų prieš įvedant litą. 1000 litų banknotas yra vienintelis banknotas per visą Lietuvos pinigų istoriją, jame įamžintas dailininkas ir kompozitorius Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

Apyvartoje nebuvę litų banknotai niekada nebuvo pripažinti mokėjimo priemone, todėl oficialus jų keitimas už nominalą į eurus – negalimas. Tai yra tik suvenyras.

Lietuvos banko nuotr./Litų banknotų rinkinys
Lietuvos banko nuotr./Litų banknotų rinkinys

Lietuvos banko numizmatinėms reikmėms buvo palikta po 20 tūkst. vienetų kiekvieno nominalo banknotų. Sudarius 5 000 rinkinių iš šių banknotų, visi kiti 1991 metų laidos 500 ir 1 000 litų bei 1994 metų laidos 100 litų banknotai perduoti Lietuvos banko Pinigų muziejui meninei instaliacijai sukurti. Lietuvos banko reprezentacinėms reikmėms bus skirta 16 rinkinių.

„Buvusi valiuta litas, kuriai visuomet jausime deramą pagarbą, ir Lietuvos pinigų istorija kelia vis didesnį žmonių susidomėjimą. Nuolat sulaukdavome klausimų dėl galimybės įsigyti retų, apyvartoje nebuvusių litų banknotų, tad jau artimiausiu metu šiuos lūkesčius atliepsime“, – prieš aukcioną teigė Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius Deivis Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius