-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

V.Klyvienė: ateinantys metai atneš optimizmo ir verslui, ir gyventojams

Besibaigiantys 2010-ieji Lietuvos ekonomikai buvo santykinai geri – ji pakilo ir dugno ir pradėjo augti. Savo ruožtu ateinantys metai turėtų atnešti daugiau optimizmo ir verslui, ir gyventojams, teigia banko „Danske“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė.
„Danske Bank“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė
Violeta Klyvienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Galima sakyti, kad 2010-ieji buvo persilaužimo metai, kai mes pakilome iš dugno ir ekonomika pradėjo augti. Metai buvo santykinai geri, nes ekonomikos raidos scenarijus galėjo būti žymiai pesimistiškesnis“, – naujienų portalui 15min.lt sakė banko „Danske“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė.

Jos teigimu, atsigavusi, auganti Lietuvos pramonė ir eksportas rodo, kad šalis yra pakankamai konkurencinga. „Aišku, problemų liko. Visos ekonomikos korekcijos turi tęstis, jos priklausomybė nuo eksportuojančių veiklų turi tik didėti. Tokiu būdu mes galėsime pasiekti tvaraus augimo kelią“, – teigė analitikė.

2011-ieji bus tvaresnio augimo metai

Ateinantys metai, V.Klyvienės teigimu, turėtų būti tvaresnių augimo tendencijų metai. Turėtų atsigauti vartojimas, investicijos, palengva pradėti mažėti nedarbas, augti žmonių pajamos. „Namų ūkiams optimizmo kitais metais turėtų daugėti. Aišku, tikėtis, kad per vienus metus gyvenimas labai pagerės, yra per daug optimistiška. Tai neįvyksta labai greitai, bet optimizmo bus daugiau“, – kalbėjo pašnekovė.

Nesinorėtų, kad politikai klimptų į populistinių siūlymų ir dovanų dalijimo liūną, nes tai kelia didelių grėsmių, – sakė V.Klyvienė.

Ji pabrėžė, kad kitais metais daugiau optimizmo turėtų plūstelėti ir į Lietuvos verslą. Planuojama, kad pagrindinės mūsų eksporto partnerės – Vokietija, Lenkija, Rusija – augs pakankamai sparčiai. „Tai yra pliusas, kuris verslininkams leis plėsti gamybą, didinti investavimo apimtis. Bankų politika tampa liberalesnė skolinimo atžvilgiu, o tai yra dar viena gera naujiena“, – sakė V.Klyvienė.

Tačiau ji akcentavo, kad ir kitais metais Lietuvai teks kovoti su vidinėmis problemomis, o pagrindiniai iššūkiai bus susiję su valstybės viešaisiais finansais. „Ten reikia tikrai nemažai darbų atlikti. Išorinė aplinka mums aiškiai rodo, kad viešojo sektoriaus skolos, deficitas dabar yra viena didžiausių grėsmių visos Europos kontekste. Mes – ne išimtis, mums irgi reikia šią grėsmę suvaldyti“, – aiškino V.Klyvienė.

Pašnekovė priminė, kad ateinantys metai – savivaldybių rinkimų metai. „Tai iš esmės yra repeticija prieš Seimo rinkimus. Nesinorėtų, kad politikai klimptų į populistinių siūlymų ir dovanų dalijimo liūną, nes tai kelia didelių grėsmių fiskalinės politikos srityje. To mums dabar reikia vengti“, – įspėjo analitikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius