Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

V.Putino karas privertė rusus atsisakyti mėgstamos atostogų vietos

Kryme atostogaujantiems rusų turistams daugiau nei devynerius metus nereikėjo daug galvoti apie tai, kad jų šalis kariauja su Ukraina ar kad jų gultas stovi okupuotoje teritorijoje, rašo CNN. Tačiau vykstant Kyjivo kontrpuolimui pietinis Ukrainos pusiasalis nebėra saugus prieglobstis, prie kurio rusų poilsiautojai buvo pripratę nuo 2014 m., kai Maskva jį aneksavo.
Jalta, Krymas
Jalta, Krymas / 123RF.com nuotr.

Pastarosiomis savaitėmis Krymas patyrė virtinę atakų, įskaitant Ukrainos specialiųjų pajėgų reidą jūroje ketvirtadienį ir keletą dronų atakų penktadienį. Pastaraisiais mėnesiais ne kartą buvo smogta tiltams, jungiantiems Krymą su Rusija ir Rusijos kontroliuojamomis pietinėmis Ukrainos teritorijomis.

Ukraina prisiėmė atsakomybę už kai kuriuos iš šių smūgių, o gynybos ministras Oleksijus Reznikovas įspėjo, kad atakos bus tęsiamos.

Šios atakos verčia Rusijos turistus persvarstyti savo atostogų planus. Rusė Svitlana, anksčiau dirbusi vadybininke turizmo agentūroje Kryme, CNN pasakojo, kad dėl saugumo situacijos darbo nebeliko. Šią vasarą ji išvyko iš Krymo ir persikėlė į Sankt Peterburgą Rusijoje.

„Neseniai vėl ten nuvykau, tikėdamasis, kad viskas greitai baigsis ir jie susitars dėl ko nors, kas užbaigtų konfliktą. Tačiau išbuvau keturis mėnesius ir supratau, kad niekas greitai nesibaigs“, – sakė ji CNN.

„Turizmo nebeliko. Praėjusiais metais turizmo buvo mažiau, o šiemet jis visiškai išnyko. Pernai, kai viskas prasidėjo, turistai atšaukė rezervacijas, o šiemet net neužsisakė“, – sakė ji.

Krymas yra ekonomiškai priklausomas nuo turizmo, todėl Rusijos paskirta vietos valdžia vis ragina lankytojus atvykti nepaisant atakų. Krymo kurortų ir turizmo ministerija šią vasarą įsteigė naują pagalbos liniją rusų turistams ir teigė, kad bendradarbiauja su viešbučiais, siekdama užtikrinti, kad dėl saugumo problemų vėluojantys atvykti ar išvykti turistai nepatirtų papildomų mokesčių ar nebūtų atšauktos jų rezervacijos.

Kelionių organizatoriai ir viešbučiai taip pat siūlo dideles nuolaidas, kad priviliotų daugiau turistų. Rusijos kelionių industrijos sąjunga teigė, kad viešbučių kainos Kryme šį vasaros sezoną, palyginti su 2022 m., dėl sumažėjusios paklausos sumažėjo 30 proc.

Tačiau nuolaidos neveikia. Rusijos paskirta administracija teigė, kad rugpjūčio mėnesį viešbučių vidutinis užsakymų lygis siekė 40 proc., o tai reiškia, kad dauguma viešbučių kambarių šią vasarą liko tušti.

Krymas visada buvo populiarus tarp rusų turistų, nes daugelis jų prisimena, kaip atostogavo ten sovietmečiu. Tačiau po 2014 m. Maskvos įvykdytos pusiasalio aneksijos lankytojų skaičius išaugo.

2015 m. į Krymą atvyko 5 mln. turistų, o iki 2021 m. šis skaičius išaugo iki 9,4 mln. turistų, teigia Rusijos įkurta Krymo turizmo ministerija. Pastaraisiais metais į pusiasalį plūdo pinigai iš turizmo ir Rusijos vyriausybės, kuri skyrė lėšų Krymo infrastruktūrai.

Pagrindinė iš šių investicijų – 3,7 mlrd. dolerių vertės Kerčės sąsiaurio tiltas, ilgiausias tiltas Europoje ir mėgstamas V. Putino projektas. Jo atidarymas 2018 m. buvo sveikinamas kaip fizinis Krymo „susijungimas“ su Rusijos žemynine dalimi. 19 km ilgio tiltas dar labiau palengvino Rusijos turistams kelionę į Krymą.

O kai praėjusių metų vasario mėn. Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, nemažai šalių uždarė duris rusų turistams. ES sustabdė susitarimą su Rusija dėl vizų režimo supaprastinimo, todėl rusams tapo sunkiau prašyti ES vizos. Rusijos kelionių organizatorių asociacijos duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį rusų kelionių į Europos šalis sumažėjo 88 proc., palyginti su 2019 m. pirmuoju pusmečiu, paskutiniuoju, kurio nepaveikė kelionių draudimai ar pandemijos apribojimai. Tuo tarpu tiesioginių skrydžių tarp Rusijos ir ES nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius