Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Šapoka JAV įmonėms: mūsų darbuotojams taikomi mokesčiai bus mažiausi Baltijos šalyse

Finansų ministras Vilius Šapoka JAV įmones Lietuvoje patikino, kad Lietuva per trejus metus taps pati konkurencingiausia šalimi darbo apmokestinimo srityje regione. O vertinant visą mokestinių iniciatyvų paketą, anot jo, Lietuva „jau yra numeris vienas“. Kada ateis krizė, anot ministro, nežino niekas, bet Lietuvoje bus siekiama stabilumo.
Vilius Šapoka
Finansų konferencijos akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Amerikos prekybos rūmų renginyje JAV įmonėms V.Šapoka žadėjo, kad Vyriausybė sieks stabilumo, pasaulio ekonomikai sparčiai keičiantis. Investuotojai čia galės palankiausios mokesčių sistemos Baltijos šalyse.

„Matote, koks oras lauke, taip pat ir su tarptautine aplinka, kuri niaukstosi. Matote, kaip greitai pasaulis sukasi, ir viskas keičiasi labai greitai. Mūsų užduotis užtikrinti stabilumą greitai besikeičiančioje aplinkoje“, – sako V.Šapoka.

Finansų ministerija jau pagerino ekonomikos prognozes, dabar, anot V.Šapokos, bet kokios krizės nuojautos galėtų būti tik spėjimai.

„Šiemet mūsų prognozė – ekonomika augs 3,4 proc., o kitąmet 2,8 proc., tai natūralus ciklas. Mes, žinoma, stebime situaciją pasaulyje ir šalyje. Niekas nekalba, kad krizė ateis šiemet ar kitais metais, ar kažkada artimoje ateityje. Niekas nežino. Jei kažkas sako, kad ateis krizė – tai yra spėjimas“, – šviesias ekonomines perspektyvas žadėjo V.Šapoka.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Finansų konferencijos akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Finansų konferencijos akimirka

Žadėjo palankiausius mokesčius

Atlikta mokesčių reforma, anot V.Šapokos, užtikrins, kad Lietuvoje darbuotojų apmokestinimas bus pats palankiausias Baltijos šalyse.

„Po atsargios ir atidžios analizės, ar galime konkuruoti su kitomis šalimis mokesčių srityje, atsakymas buvo labai aiškus – taip. Darbo jėgos apmokestinimas Lietuvoje yra gana didelis, todėl parengėme trejų metų planą jam sumažinti. Ir reikalingi įstatymų pakeitimai jau buvo priimti“, – sako V.Šapoka.

Anot jo, tai bus pasiekta didinant neapmokestinamąjį pajamų dydį, keičiant tarifus, taip pat įvedant lubas socialinio draudimo įmokoms. Jis pristatė ir kitas reformas – amnestiją mokesčių mokėtojams, kovą su šešėline ekonomika, ir kitas.

„Mokesčių lygis bus sumažintas gana reikšmingai. Kokie mūsų biudžeto prioritetai: žinoma, mūsų biudžetas atspindės visas pagrindines reformas ir tuo pat metu užtikrinsime fiskalinę discipliną, tai itin svarbu ilguoju laikotarpiu. Neketiname rizikuoti“, – sako V.Šapoka.

Anot jo, net ir mažinant mokesčius, turint subalansuotą biudžetą, galima didinti vaiko išmokas, pensijas, užtikrinti įsipareigojimus NATO ir pradėti naujus projektus.

„Noriu pasidžiaugti, kad mūsų planas veikia, labai sparčiai daugėja elektroninių pinigų institucijų skaičius. Mes jau esame finansinių technologijų pasaulio žemėlapyje“, – tikina ministras.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas suabejojo, ar nėra palankiau kapitalą laikyti Estijoje, o Lietuvoje išsimokėti dividendus mažesniais tarifais.

V.Šapoka atsakė, kad Lietuvos mokestinė sistema skatina investuoti į tyrimus, inovacijas ir aukštesnę pridėtinę vertę, tuo tarpu Estijoje – laikyti pinigus įmonėje.

„Lietuva yra dėkingiausia investicijoms. Jei galime palyginti skirtingų šalių siūlomus paketus, dabar aukštųjų technologijų srityje mes esame elitas, turime mokesčių iniciatyvas tyrimams ir mokslinei veiklai. Sudėjus visas mokestines paskatas, aišku, kad Lietuva yra numeris vienas“, – sako ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius