-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaiko pinigų skrynia plačiau veriasi ir emigrantų atžaloms

Beveik 3 tūkstančiai Lietuvos vaikų, kurių vienas iš tėvų gyvena kitoje šalyje, gauna vaiko pinigus iš kitos valstybės. O iš Lietuvos biudžeto pernai 130 tūkstančių eurų pervesta vaikams, kurie net negyvena Lietuvoje. Šįmet išmokų skaičius emigrantų vaikams turėtų būti gerokai didesnis, nes teisę gauti išmokas turi dar didesnė dalis emigrantų vaikų.
Vaiko pinigai
Vaiko pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjusiais metais Lietuva pervedė 130 tūkstančių eurų vaikams, kurie net negyvena Lietuvoje. Tai nepasiturinčių ir gausių šeimų vaikai, kurie ir galėjo gauti paramą.

Šiais metais, kai atsirado galimybė visiems gauti vaiko pinigus, šis skaičius turėtų būti keletą kartų didesnis. Kodėl? Vaiko pinigai priklauso užsienyje gyvenantiems vaikams iš Lietuvos arba tiems, kurių vienas iš tėvų gyvena Lietuvoje.

Vaikas – Anglijoje, pinigai – Lietuvoje

Vilnietis Tomas gyvena Lietuvoje, o jo sutuoktinė Rasa su judviejų vaikų gyvena Anglijoje. Taip lėmė šeimyninės aplinkybės – tiek Tomas, tiek Rasa turi gerai apmokamus darbus skirtingose šalyse, tačiau buvo nutarta, kad penkerių metų berniukas gyvens su mama. Ateityje galbūt ir Tomas persikels į Angliją, tačiau kol kas tai nėra artimiausiuose planuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Metro Londone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Metro Londone

„Aš moku mokesčius Lietuvoje, ir gana nemažus, todėl mano vaikas turi teisę į vaiko pinigus čia, net jei negyvena Lietuvoje“, – 15min kalbėjo Tomas.

Tiesa, jo artimieji abejojo, ar įmanoma gauti vaiko pinigus nepilnamečiui, kuris net Lietuvoje negyvena. „Mano sūnus kol kas registruotas čia, Lietuvoje“, – paaiškino vilnietis. Tačiau jis nutarė pasiaiškinti Savivaldybės Socialinės paramos skyriuje. Ten jis sužinojo, kad buvo teisus – pinigai jo vaikui priklauso, tačiau yra papildomų sąlygų.

Kreipėsi į Anglijos tarnybas

Kai Tomas užpildė internete prašymą vaiko pinigams gauti, po kurio laiko jam paskambino iš Socialinės paramos skyriaus ir teiravosi, ar vaikas negauna išmokos svetur. „Pasakiau, kad ne, nes motina tikrai neprašė Anglijoje jokių išmokų“, – pasakojo vyras.

7 (17) Išmokos vaikui („vaiko pinigų“) visiems šeimoje auginamiems (globojamiems) vaikams sistemos sukūrimas ir įteisinimas
7 (17) Išmokos vaikui („vaiko pinigų“) visiems šeimoje auginamiems (globojamiems) vaikams sistemos sukūrimas ir įteisinimas

Galiausiai jis buvo informuotas, kad Socialinės paramos skyrius kreipsis į atitinkamas Anglijos tarnybas, ir jei šios patvirtins, kad ten jo sūnus tikrai negauna jokių išmokų – vaiko pinigai bus pervedami.

„Juk ne sau tų pinigų siekiu, o vaikui. Juos iškart atiduosiu jo gerovei. Bet aš jaučiuosi visiškai teisus reikalaudamas tų pinigų, nes moku mokesčius“, – vis kartojo Tomas.

Kol kas jis laukia atsakymų iš tarnybų. Tačiau po to, kai vaiko pinigai buvo pradėti mokėti Lietuvoje, sukruto emigrantai ar jų vaikus prižiūrintys giminaičiai Lietuvoje.

Pagrindinė taisyklė – negali gauti iš abiejų valstybių

ES galioja reglamentas, kuris privalomos visoms Bendrijos šalims. Jis nurodo, kad šeima negali gauti kelių išmokų iš skirtingų valstybių narių, jei jos yra viso dydžio išmokos. Taigi jeigu vaikas ir gyvena Anglijoje, bet už jį negaunami vaiko pinigai toje šalyje, tai jis gali gauti išmoką Lietuvoje.

Kaip paaiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Eglė Samoškaitė, jeigu šeimos nariai gyvena ir dirba keliose ES šalyse, tokiais atvejais yra nustatytos pirmumo taisyklės, pagal kurias sprendžiama, kokia valstybė narė turi mokėti išmoką vaikui. Pavyzdžiui, jei vaikas gyvena Anglijoje, bet už jį išmokos gaunamos Lietuvoje, tai dar priklauso priemoka iki to lygio, koks galioja Anglijoje.

Karolio Mankausko nuotr. /Eglė Samoškaitė
Karolio Mankausko nuotr. /Eglė Samoškaitė

Tiesa, kai kurios ES valstybės narės, nustatant teisę į išmoką vaikui, vertina, ar vaikas priklauso tam pačiam namų ūkiui. Jeigu vaiko tėvai gyvena atskirai, vertinama, ar atskirai gyvenantis vaiko tėvas ar motina išlaiko vaiką.

Jei vienas iš tėvų gyvena ir dirba Lietuvoje, o vaikas gyvena ES šalyje, tačiau negauna ten vaiko išmokų – ar jis turi teisę gauti vaiko pinigus Lietuvoje?

123RF.com nuotr./Vaikai geria mineralinį vandenį
123RF.com nuotr./Vaikai geria mineralinį vandenį

E.Samoškaitė paaiškino, kad pagal ES reglamentus išmoka vaikui gali būti mokama už kitoje ES valstybėje narėje gyvenantį vaiką. Kadangi vaiko gyvenamosios vietos valstybėje narėje vaikui išmoka nėra mokama, Lietuvoje vaiko vienas iš tėvų turi teisę gauti viso dydžio išmoką.

Lietuvoje likę vaikai gauna išmokas iš užsienio

Statistika rodo, kad lietuviai emigracijoje nėra itin aktyvūs išmokų prašytojai savo vaikams. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, 2017 metų pabaigoje iš kitų valstybių narių buvo mokamos 2895 išmokos Lietuvoje gyvenantiems vaikams, kurių vienas iš tėvų dirba kitoje šalyje.

Daugiausia išmokų buvo mokama iš Norvegijos (1554 išmokos), Jungtinės Karalystės (718 išmokų) ir Airijos (326 išmokos). Tai tie atvejai, kai vienas arba abu tėvai gyvena toje šalyje, o vaikas – Lietuvoje.

Giminaičiai, kurie faktiškai prižiūri vaiką, dėl išmokos vaikui skyrimo gali kreiptis, jeigu savivaldybės administracijai pateiks įgaliojimą ir prašymą skirti išmoką vaiko tėvo ar motinos vardu.

123rf.com /Atostogaujanti močiutė su anūkais
123rf.com /Atostogaujanti močiutė su anūkais

O kaip po „Brexit“?

Daug Lietuvos piliečių gyvena Didžiojoje Britanijoje, nors vaikai – Lietuvoje. Kaip keisis vaiko pinigų mokėjimo tvarka, kai šalis po „Brexit“ pasitrauks iš ES?

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja informavo, kad išmokų šeimai mokėjimas po „Brexit“ priklausys nuo to, ar Jungtinei Karalystei ir kitoms ES valstybėms narėms pavyks susitarti dėl išstojimo sutarties. Jeigu bus pasirašyta išstojimo sutartis, tokiu atveju pereinamuoju laikotarpiu liks galioti šiuo metu taikomos taisyklės, tai yra išmokos vaikui ir toliau bus mokamos vadovaujantis ES socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentais.

Tačiau, jeigu Jungtinė Karalystė išstos iš ES be išstojimo sutarties, tokiu atveju Jungtinė Karalystė bus traktuojama kaip trečioji šalis ir išmokos vaikui bus mokamos tik pagal valstybių narių nacionalinius teisės aktus.

Vaiko pinigus pasiima sau

Lietuvoje jau pasitaikė atvejų, kai šeima neinformavo, jog vaikas gauna išmoka ir kitoje šalyje. Todėl susidaro permokos, apie kurias savivaldybės Socialinės paramos skyrius gauna informaciją iš kitų valstybių narių. Tokiais atvejais šeimai tenka grąžinti susidariusią permoką.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaiko pinigai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaiko pinigai

Problemų kyla ir tada, kai tėvai išsiskyrę, ir vienas iš tėvų gauna vaiko pinigus Lietuvoje, bet jų neperveda vaikui arba net neinformuoja apie gaunamą išmoką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius