-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaisių tiekti mokykloms už dyką nenori

Nuo kitų mokslo metų pradinių klasių mokinukai turi galimybę tris kartus per savaitę nemokamai suvalgyti bananą, kriaušę ar apelsiną, tačiau nei mokyklos, nei importuotojai šia galimybe nesižavi – Žemės ūkio ministerijos nustatyta kaina vaisių niekas neparduoda.
Vaisiai
Vaistai / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.
Temos: 2 Mokykla Vaistai

Maitinimą mokyklose organizuojančių įmonių vadovai ir vaisių importuotojai įvardija pagrindinį šios programos trūkumą: Žemės ūkio ministerijos nustatytos maksimalios vaisių kainos yra per mažos, rašo „Verslo žinios“.

Kad administravimo sąnaudos yra didesnės nei gaunama parama, priverstas pripažinti ir „Kretingos maisto“ generalinis direktorius Irmantas Norkus.

„Didžiausia kliūtis – maksimali kaina. Retas ūkininkas parduoda obuolius ar morkas už kainą, kurią nustatė Žemės ūkio ministerija. Be to, neįvertinama, kad nupirktas morkas dar reikia išvežioti po mokyklų valgyklas, jas nuplauti, nuskusti, sutarkuoti, išspausti sultis, o paskui suplauti indus. Šie darbai lieka nemokami“, – teigė I.Norkus.

Dėl šios priežasties šiais mokslo metais vaisių programai skirtų pinigų mokyklos neišnaudojo: ES skyrė finansavimą 190 tūkst. Lietuvos moksleivių, tačiau nemokamai vaisių gavo vos 25 tūkstančių.

„Daug vargo, o nauda abejotina“, – sakė Lietuvos vaisių ir daržovių prekybos įmonių asociacijos „Vaisiai ir daržovės“ prezidentė Laimutė Grybauskaitė.

Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros specialistė Lina Juršėnienė sakė, kad programoje dalyvaujančios mokyklos tris kartus per savaitę pradinių klasių moksleiviams galės skirti nemokamą vaisių porciją.

Į programą „Vaisių vartojimo skatinimas mokyklose“ šiemet įsitraukė 53 iš maždaug pusantro tūkstančio šalies mokyklų ir nemokamai moksleiviams dalijo obuolius bei morkas, spaudė iš jų sultis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius