-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarai be Rusijos išgyvens, o kai kurios valstybės dėl sankcijų gaus ir nemažos naudos

Europos ir JAV pozicija Rusijos atžvilgiu griežtėja. Ankstesnės sankcijos lietė tik atskirus politikus ir įmones, artimus prezidentui Vladimirui Putinui. Tačiau dabar Vakarai demonstruoja ryžtą pakeisti visą prekybos su Rusija kryptį, teigiama ispanų leidinyje „Expansion“. Vakarų bendrovės tam vargu ar priešinsis, o pasaulyje atsiras regionų, kuriems tai bus labai naudinga, visų pirma, Afrikai ir Lotynų Amerikai.
Rusijos birža
Rusijos birža / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žiūrint iš ekonominės pusės, Rusija, nesugebės mesti atviro iššūkio Vakarų šalims. Šios šalies ekonomika vis dar išgyvena sunkius laikus ir sukoncentruota nedidelėse pramonės srityse su nedidele pridėtine verte, žinoma, išskyrus energetinį sektorių.

Didžioji dalis Rusijos turtų sukoncentruoja nedidelės oligarchų grupės rankose, o didžioji dalis žmonių gauna pajamas, prilygstančias besivystančių šalių gyvenimo lygiui. 

metinės „Visa“, pristabdžiusios bendradarbiavimą su kai kuriais Rusijos bankais dėl JAV įvestų sankcijų, pajamos Rusijoje siekia ne daugiau 2 proc. pasaulinių „Visa“ pajamų.

Tai reiškia, kad Rusijos rinka, išskyrus kelias specifines sritis ir paslaugas, nėra svarbus faktorius didelėms pasaulio kompanijoms.

Pavyzdžiui, metinės „Visa“, pristabdžiusios bendradarbiavimą su kai kuriais Rusijos bankais dėl JAV įvestų sankcijų, pajamos Rusijoje siekia ne daugiau 2 proc. pasaulinių „Visa“ pajamų. Panaši situacija ir su kitomis Rusijoje veikiančiomis tarptautinėmis korporacijomis. 

Būtent dėl to nei viena iš jų neketina daryti rimto spaudimo Vakarų valstybėms, kad būtų išvengta naujų sankcijų Rusijai įvedimo.  

Šiuo metu Vakaruose neveikia nei vienas rimtas lobistas, galintis reikšmingai ginti Rusijos interesus. 

Oligarchai išprovokuos konfliktą?

Rusijos prezidentas greičiausiai supranta, kad jo vadovaujamos šalies ekonominė padėtis nedaro didelės įtakos pasaulio ekonomikoje ir nė viena valstybė negins Kremliaus, ypač po numušto Malaizijos lėktuvo. 

Ekspertai mano, kad Lotynų Amerika gali tapti viena iš pagrindinių anksčiau į Rusiją nutaikyto kapitalo judėjimo kryptimi

Daugybę metų Vakarų valstybės susidomėjusios stebėjo, kaip Rusija pereina iš komunizmo į kapitalizmą, kartu puikiai suvokdamos, kad šalies turtai koncentruojasi buvusios sovietinės nomenklatūros rankose.

Jeigu sankcijos Rusijai bus tęsiamos toliau, neatmetama, kad Rusijos prezidentui artimų oligarchų grupė gali išprovokuoti vidinį konfliktą. 

Nukreips pinigus kitur

Vakarai gali išgyventi be Rusijos. Praradimus Rusijos rinkoje galima visiškai kompensuoti kitų besivystančių šalių sąskaita. 

Ekspertai mano, kad Lotynų Amerika gali tapti viena iš pagrindinių anksčiau į Rusiją nutaikyto kapitalo judėjimo kryptimi. Būtent Lotynų Amerikos valstybės šiuo metu yra geriausiai pasiruošusios tokiam kapitalo panaudojimui, čia vyksta demografinis ir ekonominis augimas, tai atrodo patrauklu investuotojams. 

Be to, šiame regione yra nemažai išteklių, kurie gali pakeisti Rusijos produkciją. 

Po Lotynų Amerikos antru žemynu, kuris gautų naudos iš sankcijų Rusijai, būtų Afrika. Nepaisant to, kad Afrikos šalys ganėtinai smarkiai atsilieka nuo kitų besivystančių valstybių, jos atrodo patrauklios investuotojams. Vieninteliai dalykai, kurie gąsdina investuotojus – politinis nestabilumas ir teroristinių grupuočių veikla. 

Tačiau Rusijos izoliacijos atveju investuotojai greičiausiai bus pasiryžę rizikingoms investicijoms ir Afrikoje, nes ateityje tai gali atnešti puikių dividendų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius