-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdantieji vakcinai nuo koronaviruso ir testams siūlo taikyti nulinį PVM tarifą

Grupė Seimo narių registravo Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisas, kuriomis siūloma laikinai taikyti nulinį PVM tarifą vakcinų nuo koronaviruso ir testų tiekimui. Tikimasi, kad pritaikius tokią lengvatą, šie produktai atpigs.
Vakcina nuo COVID-19
Vakcina nuo COVID-19 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valdantieji ketvirtadienį registravo pataisas, kuriomis siūloma iki 2022 gruodžio 31 dienos taikyti nulinį PVM tarifą vakcinos nuo koronaviruso ir diagnostikos medicinos priemonių, skirtų COVID-19 ligos diagnostikai (testų), tiekimui.

Pataisas parengė premjerė Ingrida Šimonytė, finansų ministrė Gintarė Skaistė ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

„Šiuo sprendimu siekiame kuo greičiau atpiginti COVID-19 testų kainas“, – 15min sakė M.Majauskas.

Pasak jo, galimybę laikinai taikyti tokią išimtį numato nauja ES direktyva.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

ES Taryba gruodžio 7 dieną priėmė PVM direktyvos pakeitimus, kuriais valstybėms narėms suteikta galimybė laikinai – iki 2022 gruodžio 31 dienos taikyti 0 proc. arba lengvatinį PVM tarifą COVID-19 vakcinų ir COVID-19 testų tiekimui, taip pat su šiomis prekėmis glaudžiai susijusioms paslaugoms.

M.Majauskas tvirtino, kad gruodžio 16 dieną Seimo Biudžeto ir finansų (BFK) komiteto posėdžio metu jau buvo iškeltas klausimas dėl šių PVM direktyvos pataisų perkėlimo Lietuvoje.

Pagal šiuo metu galiojantį PVM įstatymą vakcinoms būtų taikomas 5 proc. PVM tarifas kaip receptiniams vaistams. Testams taip pat taikomas 5 proc. PVM tarifas tais atvejais, kai jų įsigijimo išlaidos kompensuojamos iš ligonių kasų, kitais atvejais – standartinis 21 proc. PVM tarifas.

Tikimasi, kad pritaikius nulinį PVM tarifą, minėtų prekių kaina sumažės.

Šiuo metu privačiose klinikose COVID-19 tyrimo PGR metodu, kai tepinėlis imamas iš nosiaryklės, kaina viršija 70 eurų.

Šią savaitę paskelbta, kad pirmoji vakcina ES galėtų būti patvirtinta gruodžio 21 dieną. Tai reiškia, kad pirmosios vakcinos Lietuvą galėtų pasiekti per Kūčias ar Kalėdas. SAM atstovai trečiadienį sakė, jog planuojama iki kovo galo paskiepyti jautriausias grupes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius