Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 14 /15:50

Naujas valdžios posūkis: automobilių mokesčio greičiausiai nebus, užtat alus dar kartą brangs

Valdančiosios koalicijos Politinė taryba penktadienį nusprendė bent laikinai nebeforsuoti idėjos apmokestinti automobilius. Dabar dėl to ketina kalbėtis valdančiųjų politinių partijų vadovybės ir tada prie sprendimo bus grįžta dar kartą. Kol kas automobilių apmokestinimui pritaria tik socialdemokratai, o Darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija naujo mokesčio įvesti nesutinka.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kiekviena partija kitą savaitę, tikiuosi, apsvarstys ir pateiks savo atsakymą. Mūsų partija dar nesvarstė, tačiau, kaip ne kartą esu sakęs, daugelis šalių turi tokį mokestį. Jei mes norime lėšas investuoti į kelių infrastruktūrą, padidinti finansavimą savivaldybių keliams, aš manau, jis yra reikalingas“, – po koalicijos Politinės tarybos posėdžio teigė premjeras Algirdas Butkevičius.

Darbo partijos pirmininkė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė tikino, kad jos nuomonė su premjero nesutampa. Ji tikino pirmadienį aptarsianti siūlymą Darbo partijos valdyboje, tačiau pati ir toliau linksta naujam mokesčiui nepritarti.

Jei ir po savaitės koalicijos partneriai nepritars automobilių apmokestinimui, premjero teigimu, pažado kompensuoti pensijas nebus atsisakyta.

„Aš tikrai nepritariu ir tie žmonės, kurie buvo darbo grupėje, tikrai nepritaria“, – teigė L.Graužinienė.

Jei ir po savaitės koalicijos partneriai nepritars automobilių apmokestinimui, premjero teigimu, pažado kompensuoti pensijas nebus atsisakyta.

„Aš manau, kad mes savo pažadus tikrai įgyvendinsime. Pradėjome labai stipriai kovoti su šešėline ekonomika. Priimtas geras sutarimas dėl įvežamų degalų deklaravimo, naujos apskaitos. Taip pat bus priimtos kitos priemonės kovai su šešėliniu alkoholiu. Turėsime tam tikras galimybes ir pažadus įgyvendinsime“, – žadėjo jis. 

Alkoholis brangs

Dėl akcizo alkoholiui padidinimo koalicijos partneriai vieningai sutarė. Darbo partijos pirmininkė, Seimo pirmininkė L.Graužinienė teigė, kad akcizas alkoholiui tikrai bus didinamas.

„Pritarėme finansų ministro pateiktam įstatymo projektui dėl akcizų“, – sakė ji.

Labiausiai – iki 50 proc. – ketinama didinti alaus akcizą, 35 proc. planuojama didinti 8,5 laipsnių vyno ir silpnų fermentuotų gėrimų akcizą.

Skaičiuojama, kad dėl tokio didėjimo butelis alaus brangtų 17 centų, o sidro ir silpno vyno – 18 centų.

Padidinus alkoholio akcizą į biudžetą papildomai planuojama surinkti 100 mln. litų.

Prezidentė pavadino nusišnekėjimu

Valdančiosios koalicijos noras įvesti automobilių mokestį ataušo po to, kai šiuos ketinimus sukritikavo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Valdančiojoje daugumoje yra labai daug diskusijų, kurios daugiau atspindi ikirinkiminį chaosą, o ne suderintą valstybės valdymą“, –  sakė ji.

Premjeras A.Butkevičius  priminė, kad 2001-2004 m., kai D.Grybauskaitė buvo finansų ministrė, o jis ėjo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigas, siūlymas apmokestinti automobilius Finansų ministerijos buvo teiktas ne kartą.

D.Grybauskaitė sakė, kad iš koalicijos politikų dažnai girdimi nusišnekėjimai, kurie turėtų liautis po prezidento ir Europos Parlamento rinkimų gegužės mėnesį.

„Tikiuosi, kad mums visiems užteks kantrybės palaukti po rinkimų ir labai tikiuosi, kad tokių nusišnekėjimų tikrai nebus. Dabar matome mėginimą supriešinti žmones, pavyzdžiui, pensininkus su kita visuomenės dalimi. Politiškai tai labai klaidinga, negalima taip supriešinti žmonių“, – kalbėjo valstybės vadovė.

Premjeras A.Butkevičius prezidentės pasisakymo nekomentavo. Jis tik priminė, kad 2001-2004 m., kai D.Grybauskaitė buvo finansų ministrė, o jis ėjo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigas, siūlymas apmokestinti automobilius Finansų ministerijos buvo teiktas ne kartą.

Premjeras nesutinka ir su prezidentės teiginiu, kad ketinimas pensijas kompensuoti iš automobilių mokesčio priešina visuomenę. Pasak jo, pensininkai labai supratingai žiūri į situaciją, o jos aštrinimas tėra populizmas.  

Darbo grupė pirma pasiūlė, o paskui persigalvojo

Valdantieji skaičiuoja, kad pensijų kompensavimui iš viso reikės apie 443 mln. litų. Šiemet ketinama išmokėti 88,6 mln. litų, o likusi suma bus kompensuota 2015–2016 metais.

Kur gauti pinigų pensijoms kompensuoti, premjero A.Butkevičiaus suburta darbo grupė ieškojo beveik du mėnesius. Galiausiai ji pasiūlė įvesti automobilių mokestį bei didinti akcizą alkoholiui.

Tačiau po to, kai idėja apmokestinti automobilius buvo paskelbta viešai, dalis darbo grupės narių pareiškė persigalvoję ir tokiam mokesčiui nebepritariantys.

A.Butkevičius tikino, kad iš pradžių visi darbo grupės nariai pasisakė už automobilių apmokestinimą.

Tačiau Darbo partijos vadovė, Seimo pirmininkė L.Graužinienė aiškino, kad „darbiečių“ atstovai darbo grupėje niekada nepritarė automobilių mokesčiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius