Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 01 22 /10:54

Valdantieji sutarė, kad pensijas kompensuos, bet nežino, iš kur gaus tam pinigų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija trečiadienio rytą valdančiosios koalicijos politinei tarybai pristatė du variantus, kaip galėtų būti kompensuotos per krizę sumažintos senatvės pensijos. Premjeras Algirdas Butkevičius tikina, kad tai bus pradėta daryti dar šiemet. Tiesa, valdantieji kol kas žarstosi neaiškiais pažadais, nes nepasako, iš kur ims pinigų sumažintoms pensijoms grąžinti.
Senatvė
Senatvė / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Tuo tarpu premjeras jau žada kitąmet pensijas ne tik kompensuoti, bet pačias mažiausias ir didinti.

Nesiskolins

Klausiamas, iš kokių pinigų bus kompensuojamos per krizę sumažintos pensijos, A.Butkevičius nebuvo konkretus.

„Kol kas apie realiausius variantus nekalbame. Daug buvo pasiūlymų, bet juos reikia apibendrinti. (…) Palaukite vieną kitą savaitę ir bus viskas pateikta“, – po susitikimo su koalicijos partneriais pareiškė A.Butkevičius.

Tiesiai klausiamas, kurį variantą – skolintis ar didinti mokesčius – valdantieji pasirinks, premjeras patikino, kad apie skolinimąsi tikrai nekalbama.

„Gal yra ir kiti variantai? Yra taupymo variantas, yra išlaidų mažinimo variantas, viršplaninės pajamos. Yra įvairių galimybių, bet skolintis tikrai nesiskolinsime, nes skolintos lėšos, nukreiptos vartojimui, neskatina ekonomikos vystymosi ilgalaikiam procese“, – teigė jis.

Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius

Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys tvirtina, kad ministerija valdantiesiems pateikė labai konkrečius variantus su skaičiais, tačiau konkrečiai pasakyti, kokius, jis nesutiko. Pasak V.Gapšio, apie konkrečius pinigų šaltinius paragino nekalbėti ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

„Man būtų neetiška tai sakyti, nes lyg ir įpareigotume juos tada vieną ar kitą variantą pasirinkti. Užtikrinu, kad jie yra pateikti, jie yra realistiški, bet reikia dar sulaukti Finansų ministerijos pasiūlymų dėl finansinių šaltinių“, – teigė jis.

V.Gapšys tikisi, kad bent dalį lėšų pensijoms kompensuoti galima bus rasti „Sodroje“.

„Labai džiaugiuosi tuo, kad mūsų pokalbiuose su ministre ji jau mato variantus „Sodroje“, kad iš dalies pensijų kompensavimą galėtų finansuoti pati „Sodra“, bent dalį, pradžią“, – kalbėjo „darbietis“.

Reikės naujų mokesčių?

Tuo tarpu socialdemokratas Algirdas Sysas tikina, kad „Sodroje“ sutaupytų lėšų pensijų kompensavimui tikrai nepakaks. Anot jo, norint kompensuoti pensijas, Lietuvoje būtinai reikės įvesti naujus mokesčius.

„Reikia galvoti, ar mes turime labiau taupyti, ieškoti šaltinių taupydami, kovoti su šešėliu, korupcija, visais kitais dalykais, arba įvedinėti naujus mokesčius“, – pareiškė jis.

Pasak A.Syso, realiausia būtų įvesti tuos mokesčius, apie kuriuos daugelį metų Lietuvai kalba Tarptautinis valiutos fondas, – automobilių, nekilnojamojo turto. Taip pat svarstytina galimybė dar didinti alkoholio akcizą, teigė A.Sysas.

Reikia politinės drąsos apsispręsti ir aiškiai pasakyti, kokius naujus mokesčius nuo kitų metų sausio 1 d. mes galime įsivesti, – sako A.Sysas.

„Reikia politinės drąsos apsispręsti ir aiškiai pasakyti, kokius naujus mokesčius nuo kitų metų sausio 1 d. mes galime įsivesti, ir tikėtis papildomų pajamų į biudžetą“, – kalbėjo socialdemokratas.

Pasak A.Syso, pensijas kompensuoti šiemet būtų galima tik įvykus stebuklui ir Lietuvai laimėjus loterijoje.

Tuo tarpu „darbiečiai“ naujų mokesčių įvesti nėra linkę. Anot jų, pensijos negali būti kompesuojamos pinigais, kurie būtų paimti iš kitų Lietuvos gyventojų.

Tik jo asmenine nuomone A.Syso kalbas pavadino ir socialdemokratų pirmininkas, premjeras A.Butkevičius.

Pirmenybė vyriausiems? Nebūtinai

A.Butkevičius tikino, kad kol kas nesutarta ir dėl to, ar šiemet sumažintos pensijos bus kompensuotos atsižvelgiant į senjorų amžių, ar į jų pensijos dydį.

Aurimo Šrubėno nuotr./Vytautas Gapšys
Aurimo Šrubėno nuotr./Vytautas Gapšys

Darbo partijos atstovas V.Gapšys sako, kad kompensuoti pensijas tik pagal amžių nebūtų teisiškai teisinga, nes ne visuomet vyriausi asmenys gauna mažiausias pensijas. Jo teigimu, gali atsitikti taip, kad jaunesni, bet mažesnes pajamas turintys pensininkai tuomet vėl paduotų valstybę į teismą.

Pirmiausia kompensuoti pensijas vyriausiems šalies gyventojams siūlė Darbo partijos pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Siūlome pradėti grąžinti dalimis, atskiromis grupėmis, po truputį ir būtent tos grupės, pavyzdžiui, virš 80 metų žmonėms. Tiems, kuriems tikrai yra poreikis didesnis, nes kai kuriems jau yra reikalinga ir kitų žmonių pagalba, slauga, tie pinigėliai labai svarbūs. Mes siūlome išskaidyti“, – yra sakiusi ji.

V.Gapšys teigė, kad pirmiausia kompensuojant pensijas vyriausiems gyventojams šiemet tam prireiktų mažiau lėšų, nei tuomet, jei kompensavimas bus pradėtas nuo mažiausių pensijų.

Skaičiuojama, kad pensijų kompensavimui išvis reikės apie 800 mln. – 1,2 mlrd. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius