-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 06 16 /15:43

Valdis Dombrovskis: Lietuva turėtų sumažinti biudžeto deficitą

Už eurą ir socialinį dialogą atsakingas eurokomisaras Valdis Dombovskis perspėja, kad Lietuvos biudžeto deficitas šiemet neturėtų išaugti. Anot jo, EK prognozuoja, kad šiemet šalies deficitas bus 0,7 punkto didesnis nei šalis yra įsipareigojusi.
Valdis Dombrovskis ir Algirdas Butkevičius
Valdis Dombrovskis ir Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Visos valstybės, kurios yra pasirašiusios fiskalinės drausmės susitarimą, turi pasiekti savo vidutinio laikotarpio biudžeto tikslus. Lietuvos atveju tai yra, kad struktūrinio biudžeto deficitas nebūtų didesnis nei 1 proc. bendrojo vidaus produkto. Pernai deficitas buvo 1,2 proc. ir buvo galima laikyti, kad tikslas pasiektas, tačiau, remiantis EK pavasario prognoze, šiemet deficitas išaugs iki 1,9 proc. BVP. Taigi, mūsų rekomendacijos yra išvengti šio nuokrypio“, – antradienį žurnalistams po susitikimo su Lietuvos premjeru Algirdu Butkevičiumi Vilniuje sakė Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas.

VIDEO: Premjeras Algirdas Butkevičius susitiko su Europos Komisijos pirmininko pavaduotuoju V.Dombrovskiu

Anot V.Dombrovskio, Lietuvos ekonomikos augimas šiais metais turėtų išlikti spartesnis nei Europos Sąjungos (ES) ar euro zonos vidurkis.

„Lietuvos ekonomika auga ir tikimės, kad jos augimas išliks spartesnis nei ES ar euro zonos vidurkis. Europos Komisija prognozuoja, kad augimas šiemet sieks apie 2,8 proc., tačiau nelaimei matome, kad konfliktas Rytų Ukrainoje, Rusijos sankcijos ir šios šalies ekonomikos krizė daro neigiamą įtaką viso regiono valstybių ekonomikų augimui“, – kalbėjo V.Dombrovskis.

Tikisi plėtros antroje metų pusėje

Premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad pirmąjį ketvirtį šalies ūkio plėtra nebuvo tokia sparti, tačiau antroje metų pusėje ekonomikos raidą turėtų paspartinti pradedamos įsisavinti ES lėšos.

„Mūsų ekonomikos augimas pirmąjį ketvirtį buvo 1,5 proc., bet tikimės, kad antrąjį pusmetį pradėsime naudoti Europos Sąjungos lėšas iš 2014-2020 finansinės perspektyvos ir tai paskatins mūsų ekonomikos augimą. Tikimės, kad Lietuvos ekonomikos augimas šiemet turėtų pasiekti 2-2,5 procento“, – spaudos konferencijoje sakė A.Butkevičius.

Lietuvos Stabilumo programoje nurodoma, kad struktūrinis valdžios deficitas šiemet turėtų išlikti apie 1,1 proc. – toks jis buvo ir pernai. 2017 metais jis, planuojama, sumažės iki 0,2 proc. BVP, o 2018 metais bus 0,1 proc. BVP perteklius.

V.Dombrovkis taip pat pakartojo gegužę Komisijos paskelbtus siūlymus Lietuvai dėl sveikatos apsaugos stiprinimo. 

V.Dombrovkis taip pat pakartojo gegužę Komisijos paskelbtus siūlymus Lietuvai dėl sveikatos apsaugos stiprinimo. Be to, pasak V.Dombrovskio, Lietuva turėtų plėsti mokesčių bazę, pagerinti jų surinkimą, spręsti kvalifikuotos darbo jėgos problemą bei mažinti mokestinę naštą mažas pajamas gaunantiems asmenims.

Gegužės pradžioje paskelbtose EK prognozėse teigiama, kad Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas šiais metais sieks 2,8 proc., o kitąmet paspartės iki 3,3 procento.

Nedarbo lygis, pernai siekęs 10,7 proc., šiemet turėtų sumažėti iki 9,9 proc., kitais metais – iki 9,1 proc. Vidutinis darbo užmokestis šiemet augs 4,6 proc., kitąmet – 4,5 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius