Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdžia linksta branginti degtinę, surinktas pajamas skirs gydytojams rezidentams

Pabrangus alui ir vynui atėjo eilė degtinei. Seimas antradienį po pateikimo pritarė Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos siūlymui nuo kitų metų kovo didinti akcizus stipriam alkoholiui. Skaičiuojama, kad stipraus alkoholinio gėrimo puslitris nuo kitų metų kovo brangs vidutiniškai 39 centais. Dėl to tikimasi papildomai surinkti 5 mln. eurų, kuriuos ketinama skirti gydytojams rezidentams.
Degtinė
Degtinė / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.
Temos: 2 Akcizas Degtinė

Jau skelbta, kad po ankstesnio akcizų didinimo labiausiai išaugo būtent stipraus alkoholio pardavimai, lyginant su kitais alkoholiniais gėrimais. To priežastis – akcizai buvo didinti silpnesniam alui, taigi, paveikė ir jo kainą.

Jau žino, kam skirs

„Surinksime penkis milijonus eurų, o šešių milijonų reikia gydytojams rezidentams“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo įstatymo pataisos autorius ministras Aurelijus Veryga.

Be to, jau pastebima, kad gyventojai ėmė daugiau vartoti stiprųjį alkoholį.

„Pažymėtina, kad stiprieji alkoholiniai gėrimai pagal parduodamą kiekį išlieka antri pagal populiarumą po alaus“, – teigiama A.Verygos parengto įstatymo pataisos Aiškinamajame rašte. Be to, pripažįstama, kad, didinant akcizus kitiems alkoholiniams gėrimams, stipriųjų gėrimų rinka smuko mažiausiai. Todėl didesniais akcizais siekiama sumažinti prekybą ir vartojimą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Siūloma nuo kitų metų kovo 1 dienos etilo alkoholiui didinti akcizą nuo 16,65 iki 18,32 eurų už 1 laipsnį alkoholio hektolitre. Dėl padidinto akcizo 0,5 litro stipraus alkoholinio gėrimo vidutiniškai pabrangtų apie 0,39 euro.

Įstatymo pataisą pateikęs A.Veryga Seime antradienį sakė, kad taip bus mažinamas stipraus alkoholio vartojimas bei į biudžetą bus papildomai surinkta lėšų.

Konservatorius Mykolas Majauskas siūlymą pavadino „netikėta Kalėdine dovana“. Jis klausė, kodėl pajamos nėra skiriamos besigydantiems nuo alkoholio.

„Rezidentams reikia maždaug 6 milijonų eurų, kurie jau yra suplanuoti. O apie tuos žmones (besigydančius nuo alkoholizmo – aut.past.) mes galvojame“, – atsakė ministras.

A.Veryga dėl naminės degtinės ramus: kaimai tuštėja

Seimo narys Antanas Baura teiravosi, ar neišsišoksime iš Latvijos, kurioje yra mažesni akcizai stipriam alkoholiui.

„Latviai tampa drąsesni, jie priima sprendimus pasivyti akcizais. Mes tikrai neiškrisime iš konteksto“, – žadėjo A.Veryga.

Parlamentaras Edmundas Pupinis domėjosi moksline praktika – ar yra paskaičiavimai, kaip tai gali paveikti surogatinių gėrimų paplitimą. Pabrangus stipriajam alkoholiui gali didėti šešėlinė prekyba nelegaliais alkoholiniais gėrimais. Tačiau A.Veryga sakė, kad žmonės „nenumigravo į šešėlinę rinką“.

Kęstutis Glaveckas klausė, ar didesni akcizai nepaskatins naminės degtinės prekybos.

„Naminės degtinės nesureikšminčiau, mūsų kaimai tuštėja, degtinės varytojų jau mažėja“, – teigė A.Veryga.

Tiesa, nelegalių prekybos alkoholiu, tabaku ir degalais vietų skaičius šiemet augo daugiau nei 2 kartus, teigia viešosios įstaigos „Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys. Pasak jo, valdžios didinami tabako ir alkoholio akcizai skatina jų nelegalią gamybą bei prekybą, ypač pasienyje su Kaliningrado sritimi bei Baltarusija.

„Nuo organizacijos įkūrimo pradžios 2012 metais nelegalių pardavimo taškų skaičius augo iki 2015 metų. Nuo to laikotarpio iki 2018 metų pradžios buvo pastebimas tik nedidelis akcizinių prekių šešėlinės prekybos augimas, tačiau 2018 metais šie skaičiai šoktelėjo į viršų", – spaudos konferencijoje antradienį sakė K.Kupšys.

Klaipėdos apskr. VPK nuotr./Rastas naminukės fabrikėlis
Klaipėdos apskr. VPK nuotr./Rastas naminukės fabrikėlis

Asociacija skelbia, kad šiemet nelegali alkoholio prekyba augo sparčiausiai – palyginti su 2017 metais, ji didėjo 2,6 karto (2017 metais - 92 nauji taškai, 2018 metais - 242), o tabako ir degalų – 2 kartus (atitinkamai 182 ir 350 naujų taškų).

Siūlė didinti dvigubai

Beje, parlamentaras Antanas Matulas pasiūlė dar labiau didinti akcizus stipriesiems gėrimams, nes 10 procentų, pasak jo, yra per mažas skaičius, jei norima pasiekti rezultatų.

A.Matulas iš A.Verygos reikalavo pripažinti, kad jis klydo, kai prieš dvejus metus siūlė didinti akcizus, tačiau degtinei akcizas paaugo tik simboliškai. A.Matulas teigė balsuosiąs už A.Verygos siūlymą. Tačiau jo partietis M.Majauskas teigė, kad pinigai gydytojams rezidentams mokami iš Sveikatos draudimo fondo, o ne biudžeto. Todėl jis sakė nepritariantis didesniems mokesčiams stipriam alkoholiui.

Seimas po pateikimo pritarė įstatymo pataisai. Toliau jį svarstys gruodžio 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius