Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Valstiečiai“ dėl PVM lengvatos šildymui griežti: ji nesąžininga

Seimas antradienį turi svarstyti konservatorių parengtas įstatymo pataisas, pagal kurias PVM lengvata šildymui liktų galioti iki 2020 m. vasaros. Tačiau „valstiečiai“ tam kategoriškai prieštarauja. Anot jų, būtina išplėsti kompensacijas šildymui galinčių gauti asmenų ratą, tačiau PVM lengvata turi būti naikinama. Dėl to jau sutaria Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, ir premjeras Saulius Skvernelis.
Šildymo kainos
Šildymo kainos / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Anot premjero, šiuo metu Vyriausybė kartu su koalicijos partneriais peržiūri ir vertina visas mokesčių lengvatas ir netrukus pateiks visus savo siūlymus, kurias jų reikia naikinti, o kurias palikti.

„Įstatymas, numatantis PVM lengvatą šildymui, gegužės 30 dieną baigia galioti, dėl to turi būti priimtas įstatymas, kas buvo pateikta dar gruodžio mėnesį, dėl kompensavimo tiems žmonėms, kuriems reikia kompensuoti šildymo išlaidas. Tai yra natūralu“, – antradienį Seime žurnalistams sakė premjeras.

Tą patį sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis.

Pasak jo, su Vyriausybe jau suderintas siūlymas kompensuoti mokesčius už šildymą tiems gyventojams, kurie šiam mokesčiui išleidžia 15 proc. savo pajamų.

„Toks yra Vyriausybės siūlymas. Lengvatą PVM šildymui siūlome naikinti, nes ji yra socialiai neteisinga. Ja naudojasi labai daug žmonių, kurie negalėtų gauti jokios paramos, nes jų pajamos gerokai viršija remtinas pajamas. Visi labai gerai suprantame, kad didžiuosiuose miestuose centruose yra didžiuliai butai, didžiulės kubatūros, kurie yra šildomi šiandien su lengvata, o tai yra visiškai neteisinga tų žmonių atžvilgiu, kuriems iš tikrųjų tų kompensacijų reikia“, – sakė R.Karbauskis.

Be to, pasak jo, dabar lengvata nepasiekia tų, kurie būstą šildo ne centriniu šildymu.

100 tūkst. pavers „pašalpiniais“

Tuo tarpu PVM lengvatą išsaugoti siūlantis konservatorius Mykolas Majauskas aiškina, kad kompensacijos – ne išeitis.

„Tas kompensacijų mechanizmas paverstų dar 100 tūkst. žmonių pašalpiniais. Tai reiškia, kad su kepure rankoje turėtum eiti prie seniūnijos, pildyti turto deklaraciją, pajamų deklaraciją, atsakinėti į daugybę klausimų ir tikėtis, kad gausi paramą. Mano supratimu, ir biurokratinė našta savivaldybėms ir seniūnijoms, ir moralinė žala gyventojams“, – aiškino M.Majauskas.

Tačiau S.Skverneliui tokie argumentai neatrodo rimti.

„Visos prielaidos to išvengti yra. Mes turime labai daug investavę viešųjų finansų į informacines technologijas ir tikrai tai neturėtų sukelti chaoso savivaldybėse“,

Pasak M.Majausko, buvo nesąžininga, kad Seimo darbotvarkėje pirmiausia buvo įrašytas kompensacijas numatantis projektas, o siūlymą PVM šildymui lengvatos pratęsti buvo planuojama pateikti tik vakare.

Tačiau konservatoriams pavyko pasiekti, kad svarstant kompensacijų klausimą būtų padaryta pertrauka ir klausimas būtų atidėtas kitam posėdžiui.

Naujasis Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas siūlo visam laikui nustatyti lengvatinį PVM tarifą šilumai, nors anksčiau socialdemokratai patys siūlydavo naikinti šią lengvatą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad lengvatos atsisakymas yra politiškai, socialiai ir finansiškai sunkiai pateisinamas sprendimas. Šalies vadovė teigia, kad lengvatos atsisakymas į biudžetą atneštų 30 mln. eurų, turėtų poveikį 700 tūkst. gyventojų ir skatintų „pašalpinę visuomenę“.

Šiuo metu įstatyme numatyta, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas šildymui nustos galioti birželio 1 dieną ir nuo šios datos bus taikomas įprastas 21 proc. mokesčio dydis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius