Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybė didina rinkliavas – brangs paslaugos imigrantams, medžiotojams, ūkininkams

Dešimtis rinkliavų ketinama padidinti jau nuo liepos mėnesio: brangtų imigracijos procedūros užsieniečiams, ūkininkai daugiau mokėtų už traktorių priežiūrą, verslui daugiau atsieitų įvairūs sertifikatai ir licencijos, pavyzdžiui lošimų sektoriuje, tačiau atpigtų laivyba. Lietuvos laisvosios rinkos institutas įžvelgia absurdą – skaitmenizavimas valstybines paslaugas ne atpigina, o pabrangina.
Eilės prie Migracijos departamento
Eilės prie Migracijos departamento / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Per 2018 metus Lietuvos įmonės ir gyventojai sumokėjo 120,2 milijono eurų įvairiausių rinkliavų, įskaitytų į valstybės biudžetą. Tai 18 proc. daugiau nei 2017 metais.

Nuo liepos daug rinkliavų norima dar pabranginti ir skaudžiai tai atsilieptų imigrantams, ūkininkams, medžiotojams.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) kritikuoja, kad monopolinės paslaugos brangsta dėl skaitmenizavimo, kuris turėtų duoti priešingą efektą – paslaugas atpiginti.

Medžiotojas turi ir tą savo ginklą registruoti, ir saugoti, ir parduoti kažkada, tai tų rinkliavų gali ir per vienus metus daug sumokėti,– teigė LLRI ekspertė Ieva Valeškaitė.

Dauguma kainų keičiasi į viršų

Nutarimo projektą dėl įkainių keitimo derina Finansų ministerija, jei bus patvirtinti, įsigalios jau nuo liepos.

Užsienietis, norintis Lietuvoje gauti leidimą laikinai gyventi, turės sumokėti jau 120 eurų, nors iki šiol tokia paslauga kainavo 86 eurus. Taip pat ir su kitomis Migracijos departamento paslaugomis – užsieniečiams kiekvienas krustelėjimas kainuos daugiau. Lietuvos pilietybės atsisakymas vietoje 35 eurų kainuos 44 eurus, o susigrąžinimas – nebe 53 eurus, o 61 eurą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eilės prie Migracijos departamento
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eilės prie Migracijos departamento

Ūkininkams pabrangs traktoriai: techninė apžiūra kainuos nebe 5 eurus, o 6,8 euro, norint įregistruoti priekabą reikės mokėti 15 eurų vietoj dabartinių 9,5 euro ir pan. Taip pat brangs ir gyvūninių produktų ir pašarų sertifikavimas.

Verslui brangs lošimų, bingo, ruletės, totalizatorių, lažybų licencijos (nuo 1039 iki 1271 euro), inkasatoriaus ar apsaugos darbuotojo pažymėjimo išdavimas kainuos nebe 2,9 euro, o 20 eurų.

Verslas, norintis naudoti ES ekologinį ženklinimą, turės pakloti 350-1200 eurų už paraiškos nagrinėjimą, nors šiuo metu įkainiai siekia atitinkamai 289-1013 Eur. O išnagrinėjus, teisė ženklą naudoti vieneriems metams kainuos 350 eurų mažoms įmonėms (dabar – 202 Eur), ir 1500 Eur didelėms įmonėms (dabar – 1013 Eur).

Medžiotojai taip pat turėtų suklusti – šaunamųjų ginklų leidimų papildymai, tikslinimai, dublikatai ir pan. pabrangs kai kuriais atvejais ir daugiau nei dvigubai, o leidimas parduoti ar perdirbti šaunamąjį ginklą brangs kone 5 kartus (nuo 2,9 euro iki 14 eurų).

Nors daugelis įkainių keičiami didėjimo linkme, laivybos srityje bus didelių kainų mažėjimų: atpigs įvairių diplomų ir liudijimų išdavimai, žurnalų įregistravimas, egzaminai.

Aiškina faktišku išlaidų pasikeitimu

Projektą parengusi Finansų ministerija aiškina, kad kalendoriniams metams Vyriausybė atsižvelgia į faktišką paslaugų teikimo išlaidų pasikeitimą, perskaičiuoja ir patikslina valstybės rinkliavos dydžius. Keičiami ne visi įkainiai – tie, kurie susiję valstybės rinkliavos dydžių perskaičiavimu.

Nutarimo projekte vardijamos keturios priežastys, kodėl keičiami įkainiai. Pirma, tai susiję su paslaugos teikimo išlaidų sumažėjimu arba padidėjimu, pasikeitus teisės aktuose nustatytiems reikalavimams, peržiūrėjus dokumentų išdavimo procedūras, jų trukmę. Antra, susiję licencijų, leidimų ir kitų dokumentų išdavimo procedūrų perkėlimu į elektroninę erdvę, galinčiu daryti įtaką valstybės rinkliavos dydžiui. Trečia – valstybės tarnautojų atlyginimų pokyčių įvertinimas. Taip pat nurodomos kitos priežastys.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

„Siekdamas sumažinti administracinę naštą valstybės rinkliavos mokėtojams (kad vietoj dviejų valstybės rinkliavos mokėjimų būtų atliekamas tik vienas mokėjimas), Migracijos departamentas siūlo Sąrašo 2.4–2.9, 2.13–2.16 papunkčiuose nustatyti vieną valstybės rinkliavos dydį tiek priimant teigiamą, tiek neigiamą sprendimą, nes kai priimamas teigiamas sprendimas, išduodant leidimus, patiriamos dokumento blanko gamybos išlaidos yra tapačios atsakymo dėl atsisakymo išduoti leidimą ar kitą dokumentą parengimo išlaidoms, kai priimamas neigiamas sprendimas“, – aiškinama ministerijos dokumente.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Finansų ministerija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Finansų ministerija

Aiškinama, kad išduodant ir keičiant pabėgėlio kelionės dokumentą ar užsieniečio pasą skubos tvarka, patiriamos didesnės išlaidos dėl papildomų veiksmų atlikimo, todėl siūloma įvesti naujas rinkliavas už dokumentų išdavimą skubos tvarka.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcijos įkainiai didėja dėl teikiamų paslaugų sudėtingumo ir kompleksiškumo – reikia daug skirtingų kompetencijų institucijos darbuotojų.

Lošimų priežiūros tarnyba ir Policijos departamentas įkainių kėlimo nepaaiškino. O Aplinkos ministerija nurodo, kad ES ekologinio ženklo naudojimo kaina keliama iki maksimalių leidžiamų dydžių, nurodytų Europos Parlamento ir Tarybos reglamente.

O kodėl pinga laivavedyba? Susisiekimo ministerija įvertino tai, kad buvo supaprastintos paslaugų teikimo procedūros, susijusios su dokumentų išdavimu vidaus vandenų transporto specialistams, motorinių pramoginių laivų laivavedžiams, vidaus vandenų transporto priemonės išregistravimu, supaprastintos paslaugų teikimo procedūros ir kt. Tačiau kai kurios rinkliavos didėja „dėl padidėjusios dokumento blanko savikainos“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jachtos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jachtos

„Šiuo metu mokama valstybės rinkliava už traktoriaus, savaeigės mašinos (priekabos) techninę apžiūrą ir registravimą nepadengia savivaldybių patiriamų išlaidų“, todėl Lietuvos savivaldybių asociacija siūlo rinkliavas didinti.

LLRI: skaitmenizavimas turėtų atpiginti

Informacija apie keliamas valstybės įkainius pasidalijo LLRI ekspertė Ieva Valeškaitė. Anot jos, valstybė brangina paslaugas net ir tais atvejais, kai jos galėtų atpigti.

„Valdžia sako – kainos didėja ir tai yra problema. Bet ji pati savo kainas didina. Kad jos auga, tai yra normalu, nes auga ir atlyginimai. Bet didžiausia problema ta, kad tie leidimai ir visokios rinkliavos už juos – kalbame iš esmės apie nekonkurencinę rinką. Valstybė čia turi tam tikrų paslaugų monopolį, išduoda leidimą ir rinkoje tų paslaugų negali kažkur kitur gauti. O kainos nustatomos vienašališkai“, – sako I.Valeškaitė.

Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Valeškaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Valeškaitė

Jai keista tai, kad „anksčiau siūlymus didinti rinkliavas kartais nors lydėdavo paskaičiavimai, dėl kokių priežasčių norima tai daryti, tai šįkart, deja, remiamasi tokiomis priežastimis, kaip „Europos Sąjunga leidžia imti daugiau“, „tarnyba ar departamentas siūlo“ ir panašiai“.

„Gaila, kad Lietuvoje veikia atvirkščia logika – skaitmenizacija ir procedūrų pakeitimai ne sumažina valdiškų paslaugų kainas, o atvirkščiai, dažniausiai jas didina. Net jei valdžiai atrodo, kad keliais eurais pabrangę leidimai nėra didelė problema verslui, būtina nepamiršti, kad ne tik verslas, bet ir gyventojai dažniausiai vykdydami savo veiklą turi išsiimti ne vieną, o net keletą leidimų, kai kuriuos jų atnaujinti kasmet ar kas kelis metus“, – teigia I.Valeškaitė.

Anot jos, rinkliavų brangimas grindžiamas „šabloniškomis frazėmis“, tačiau nėra aiškių paskaičiavimų ir pagrindimų: „Prieš kurį laiką dar būdavo pateikiami skaičiavimai, kodėl viena ar kita rinkliava ir kiek brangsta“. O kai kurie įkainiai keičiasi kartais.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

Ekspertė nuogąstauja, kad nors daugelis asmenų padidėjusių rinkliavų nepajus, tačiau tie verslai ir gyventojai, kurie verčiasi specifinėmis veiklomis, per metus gali sumokėti ir kelias išaugusias rinkliavas.

„Galbūt atrodo, kad viena kita rinkliava pabrango po pora eurų, bet dažniausiai žmogui arba verslui reikia ne vieną rinkliavą sumokėti vykdant savo veiklą. Medžiotojas turi ir tą savo ginklą registruoti, ir saugoti, ir parduoti kažkada, tai tų rinkliavų gali ir per vienus metus daug sumokėti, ir jei jos brangsta, žmogui vis daugiau tenka išleisti valdiškoms paslaugoms“, – vertina I.Valeškaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius