Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybė skaičiuos, kiek ir kokių viešųjų paslaugų teikia jos įmonės

Valstybės institucijos ketina dar šiemet suskaičiuoti, kokias viešąsias paslaugas teikia valstybės įmonės.
Skaičiai
Skaičiai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Paslaugos Pinigai

"Be abejo, tai pirmas ir svarbiausias darbas, kurį turime nuveikti dar šiemet. Atsakingos ministerijos šiuo metu rengia gaires, pagal kurias įmonės nustatys, kokios tai paslaugos ir kaip jas atskirti", – savaitraščiui "Veidas" sakė ūkio ministras Dainius Kreivys.

Anot verslo konsultacijų bendrovės "Savvin" vadovo Arvydo Saročkos, tol, kol aukščiausios centrinės valdžios galvose neįvyks lūžis, kad valstybės turtas turi kurti grąžą, o socialinė misija – visai atskira apibrėžta sritis – pertvarkyti valstybės turto valdymą nepavyks.

"Po senovei valstybė yra apšepusi veiklomis, kurios įsivaizduojamos kaip strateginės. Žinoma, kad reikia rinktis tik prioritetines įmones, o visas kitas – nereikalingas – leisti privatizuoti", – sakė A.Saročka.

Tokiu atveju, anot jo, likusias būtų įmanoma lengviau ir efektyviau prižiūrėti.

"Vieno junginio sukūrimo tikrai nepakaks. Neužtenka vien tik apie stalą susodinti "auksines galvas". Tam būtina kompleksinė sistema", – sakė "Teo LT" generalinis direktorius Arūnas Šikšta.

"Dabar vienu metu ir greitėjame, ir stabdome. Taip negali būti. Jei, tarkime, valstybinės įmonės vadovui reikia spręsti nedarbo klausimus, jam sunku aprėpti dar ir pelno sritis", – sakė "SEB Enskilda" vadovas Žygintas Mačėnas.

Anot savaitraščio, akivaizdžiausias nuolat minimas pavyzdys – "Lietuvos geležinkelių" veikla. Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimondas Kuodis dešimtis kartų yra kartojęs, kaip daugiau nei šimtu milijonu valstybės biudžetą galime papildyti vienu ypu.

"Iki 200 mln. litų galime pasiimti iškart: nustokime geležinkeliais nepelningais maršrutais vežioti grybautojus ir nupirkime jiems mikroautobusą", – nuolat primena jis.

Vos premjerui ir ūkio ministrui prakalbus apie galimybę valstybei daugiau turėti iš savo turto, pradėjo skrieti kritikos strėlės: esą komerciškai naudingą, pelno galintį duoti turtą valdžia ruošiasi parceliuoti.

"Gal keistai nuskambės, tačiau neapykanta verslui pas mus didžiulė. Susidaro įspūdis, kad tebegyvename krikščioniškaisiais viduramžiais, kur tik išrinktieji galėjo imtis verslo. Išgirdus, kad valstybė gali daryti verslą, išsyk pasipila: "Na, neplėškite jūs žmonių", – sakė buvęs premjeras, dabar verslo konsultantas Aleksandras Abišala.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius