-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės ir savivaldybių įmonių pelno įmokas susies su nuosavo kapitalo grąža

Valstybės ir savivaldybių įmonių pelno įmokos į biudžetą bus susietos su jų nuosavo kapitalo grąžos rodikliu, nustatant, kad į biudžetą būtų sumokama nuo 60 proc. iki 85 proc. paskirstytinojo pelno.
Lietuvos Respublikos finansų ministerija
Lietuvos Respublikos finansų ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pritarė tai numatančioms Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymo pataisoms, kurias parengė Finansų ministerija. Pernai rugpjūtį ankstesnis ministrų kabinetas jau pritarė, kad tokia tvarka būtų taikoma valstybės valdomų įmonių išmokamiems dividendams.

Finansų ministerija prognozuoja, kad nauja tvarka leistų generuoti dvigubai didesnes nei pelno įmokas, kurios už 2014 metus siekė 7,66 mln. eurų, o už 2015 metus – 6,64 mln. eurų.

Valstybės ir savivaldybių įmonės, kurių ataskaitinių metų nuosavo kapitalo grąža neviršija 1 proc., į biudžetą turės pervesti ne mažiau kaip 85 proc. paskirstytinojo pelno, pasiekusios 1-3 proc. grąžą – 80 proc., 3-5 proc. grąžą – 75 proc., 5-10 proc. grąžą – 70 proc., 10-15 proc. grąžą – 65 proc., didesnę kaip 15 proc. grąžą – ne mažiau kaip 60 procentų.

Anot Finansų ministerijos, tokiu būdu įmonės būtų skatinamos siekti didesnio grynojo pelno, kuris galėtų būti paremtas tiek apyvartos didinimu, tiek sąnaudų mažinimu. Siekiant aukštesnės kapitalo grąžos, būtų efektyviau investuojamos lėšos, kritiškiau vertinamas investicijų atsiperkamumas.

Vyriausybė ar savivaldybės taryba ir toliau turėtų teisę nustatyti mažesnę pelno įmoką – pavyzdžiui, jei bendrovė dalyvauja įgyvendinant valstybei svarbų ekonominį projektą arba jos įsipareigojimai, sumokėjus pelno įmoką, viršytų įmonės nuosavo kapitalo dydį.

Šiuo metu Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatyme nustatyta, kad šių įmonių į biudžetą sumokama pelno įmoka turi sudaryti 50 proc. įmonės ataskaitinių finansinių metų pelno, tačiau taip pat yra numatytos išimtis, kada pelno įmokos dydis gali būti sumažintas arba iš viso nemokama.

Įstatymo pataisos turėtų įsigalioti nuo kitų metų, tam dar turėtų pritarti Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius