Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės valdomos įmonės Vyriausybei deklaruos ir pagrįs ateities planus

Vyriausybė iš esmės pritarė sprendimui, kuriuo įpareigojo valstybės valdomas įmones (VVĮ) parengti įmonių vystymo planus. Juose turės būti nurodyti įmonių strateginiai planai, įmonių valdymo kokybės įvertinimas bei įvardyti veiksmai, kurių bus imamasi siekiant pagerinti įmonės valdymą.
Vyriausybės rūmai
Vyriausybės rūmai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Įmonių vystymo planuose, kuriuos įmonės turės pateikti Vyriausybei iki liepos 15 d., taip pat turės būti informacija, reikalinga akcininkui priimant sprendimus dėl dividendų mokėjimo, veiklos bei finansinių tikslų per ateinančius 3–7 metus, veiklos efektyvumo bei įmonės valdymo kokybės įvertinimo ir strateginių projektų įtakos įmonės veiklai bei įmonės vertei.

Šiuose vystymo planuose turės atsispindėti įmonių veiklos projekcijos ilgesniam laikotarpiui, kuriose matysis įmonių rezultatai siekiant veiklos efektyvumo.

Jau nuo 2010 m. pabaigos valstybės valdomos įmonės buvo informuojamos, kad turės suformuluoti aukštus veiklos ir finansinius rodiklius. Dauguma įmonių tokius ambicingus rodiklius išsikėlė dar metų pradžioje ir tik kelios valstybės valdomos įmonės paprašė pereinamojo laikotarpio.

2011 m. vasarį Vyriausybė buvo pritarusi valstybės valdomų įmonių (VVĮ) pertvarkos programai, kurios tikslas – užtikrinti efektyvesnę VVĮ veiklą, jų turto naudojimą, geresnius įmonių veiklos rezultatus ir didinti veiklos skaidrumą.

Ši programa atneš ne tik tiesioginės finansinės naudos valstybės biudžetui, bet ir pagerins įmonių teikiamų paslaugų kokybę. Tinkamas VVĮ valdymas teigiamai paveiks valstybės ekonomiką ir gerins verslo aplinką.

VVĮ pertvarkos programa parengta atsižvelgiant į 2009 metų Lietuvos valstybės valdomo komercinio naudojimo turto apžvalgos duomenis ir 2010 m. patvirtintą VVĮ efektyvumo didinimo koncepciją. Apžvalga parodė, kad iki šiol valstybės turtas buvo valdomas neefektyviai, daugumos VVĮ veiklos rezultatai buvo prasti. To priežastis – valdymo sistema, kuri neskatina VVĮ veikti pelningai, kelia joms prieštaringus tikslus ir taip sudaro sąlygas netinkamai jas valdyti.

Nustatyta, kad Lietuvos valstybė 2009 m. pabaigoje valdė apie 18 mlrd. Lt komercinio turto. Preliminari VVĮ vertės dalis siekė 11 mlrd. litų arba po 3,4 tūkst. litų kiekvienam Lietuvos gyventojui. Tikimasi, kad įgyvendinus VVĮ valdymo pertvarkos programą šio turto vertė išaugs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius