-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybinių institucijų vadovai dėl „FinTech“ prašo V.Pranckiečio pagalbos

Finansų ministras Vilius Šapoka, Ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius Kęstutis Šetkus bei „Versli Lietuva“ generalinė direktorė Daina Kleponė viešu laišku kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, siekdami atkreipti dėmesį į finansinių technologijų kuriamą vertę ir naudą visuomenei.
Pirmieji Seimo rūmai
Pirmieji Seimo rūmai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pateikiame visą kreipimąsi.

Pastaruoju metu į Lietuvos finansų rinką ateinant naujiems dalyviams auga visuomenės susidomėjimas jų siūlomomis naujomis paslaugomis, įskaitant finansinių technologijų (FINTECH) paslaugas.

Finansinių technologijų sritis yra nauja, greitai kintanti, todėl natūralu, kad kyla daug klausimų ir diskusijų. Esame pasirengę aktyviai bendradarbiauti – informuoti visuomenę, įvairias suinteresuotas grupes, organizuoti įvairias diskusijas finansinių technologijų plėtros ir rizikų valdymo temomis ir jose dalyvauti.

Susidomėjimas naujovėmis ir aktyvios pastangos plėtoti pažangiausias finansines technologijas būdingi ne tik Lietuvai: įtakingiausios tarptautinės organizacijos, tokios kaip Pasaulio bankas, Tarptautinis valiutos fondas, Europos ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija, Europos Komisija, Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, bei inovatyviausiomis pasaulyje laikomų valstybių vyriausybės finansinių technologijų plėtrą yra įtraukusios į savo strateginių krypčių ir prioritetinių uždavinių sąrašą.

Norime atkreipti Jūsų dėmesį, kad finansinių technologijų sektoriaus vystymas Lietuvoje numatytas Lietuvos Respublikos Seimo patvirtintoje šios Vyriausybės programoje ir Lietuvos banko veiklos strategijoje. Šiuo metu jau galime konstatuoti, kad esame pasiekę didelį proveržį, kurį palankiai vertina tiek naujovėmis vis aktyviau besinaudojantys gyventojai, tiek šalies ir užsienio žiniasklaida (įskaitant BBC, Forbes, Bloomberg), pristatanti Lietuvą kaip pažangai ir inovacijoms atvirą Europos valstybę. Vyriausybės, Lietuvos banko ir kitų institucijų sutelktomis pastangomis pasiekti rezultatai finansinių technologijų srityje laikomi vienais geriausių pastarųjų metų viešosios politikos pavyzdžių. Tą pripažino ir Europos Komisija savo pažangos apie Lietuvą ataskaitoje. Praėjusią savaitę buvo paskelbta jau antroji Lietuvos FINTECH ekosistemos ataskaita, kurioje pažymėta, kad per 2018 metus diegiant naujas finansines technologijas buvo sukurta daugiau nei 700 gerai apmokamų darbo vietų, o šalyje įsisteigusių įmonių skaičius išaugo net 45 procentais.

Kartu norime pabrėžti, kad Vyriausybė ir Lietuvos bankas, siekdami didesnės konkurencijos finansų sektoriuje, skatindami inovacijų plėtrą ir šalies konkurencingumo didinimą, taip pat ypatingą dėmesį skiria galimų rizikų analizei bei su rizikų valdymu ir vartotojų apsauga susijusiems klausimams. Tuo tikslu 2018 m. birželio 5 d. buvo priimtas Lietuvos banko įstatymas, sugriežtinantis finansų įstaigų priežiūrą ir padidinantis baudas bei atsakomybę finansų įstaigoms bei jų vadovams už teisės aktų nesilaikymą. Svarbu ir tai, kad, prieš suteikiant licencijas finansų rinkų dalyviams, jie yra tikrinami Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos, o jų vadovai privalo atitikti nepriekaištingos reputacijos reikalavimus.

Nuo 2017 metų pradžios išduodama specializuoto banko licencija suteikia teises teikti visas licencijoje nurodytas finansines paslaugas, išskyrus investicines, tačiau tokiam bankui taikomi tokie patys aukšti

Lietuvoje veikiantiems bankams riziką ribojantys reikalavimai (išskyrus mažesnį minimalaus banko kapitalo reikalavimą) bei priežiūra. Be to, su rizikos valdymu susiję klausimai reguliariai aptariami Vyriausybės ministrų pasitarimų, Finansų rinkos politikos formavimo komisijos, tarpinstitucinės darbo grupės finansinių technologijų industrijai Lietuvoje plėtoti posėdžiuose. Vyriausybė yra pasirengusi svarstyti ir papildomas priemones, kurios sustiprintų teisėsaugos institucijų administracinius gebėjimus bei finansų įstaigų kontrolę.

Taip pat pažymime, kad artimiausiu metu planuojama pasirašyti susitarimą dėl bendradarbiavimo ir keitimosi informacija valdant rizikas finansinių paslaugų, įskaitant finansinių technologijų ir virtualiojo turto paslaugas, srityse tarp Finansų ministerijos, Vidaus reikalų ministerijos, Lietuvos banko, Policijos departamento, Valstybės saugumo departamento, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos.

Suprantame, kad galimų rizikų valdymas yra itin svarbus, siekiant gauti didžiausią finansinių technologijų plėtros naudą mūsų šaliai. Tikime, kad tik efektyvus bendradarbiavimas, diskusijos, visuomenės informavimas gali duoti geriausių rezultatų.

Todėl norime prašyti Jūsų dėmesio ir palaikymo įgyvendinant š. m. sausio 9 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės pasitarime patvirtintą atnaujintą Priemonių finansinių technologijų sektoriaus plėtrai Lietuvoje skatinti planą, kuriame įtraukti visam finansinių technologijų sektoriui aktualūs teisės aktų projektai, susiję su tokiais siūlymais, pavyzdžiui: Europos Sąjungos valstybėje narėje išduotą vairuotojo pažymėjimą laikyti tinkamu dokumentu asmens tapatybei nustatyti pinigų plovimo prevencijos tikslais, reglamentuoti virtualiųjų valiutų keityklų operatorių veiklą, leisti teikti paskolas juridiniams asmenims naudojantis tarpusavio skolinimo platformos operatorių paslaugomis ar sukurti gyventojų asmeninės taupymo sąskaitos teisinį reguliavimą.

Taip pat būtume dėkingi už Jūsų asmeninį įsitraukimą organizuojant diskusijas, informuojant apie šią sritį ir kuriant pasitikėjimą finansinių inovacijų kuriama verte tam, kad jau pasiektas Lietuvos proveržis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius